İmar yönetmeliğinde sessiz sedasız flaş değişiklikler

İmar yönetmeliğinde sessiz sedasız flaş değişiklikler

HÜKÜMET, imar yönetmeliğinde sessiz sedasız yapılan değişiklikle "cemevi" operasyonu gerçekleştirdi. Yönetmelikte "cami yapımı" ifadesi, "ibadet yeri" olarak değiştirildi. İmar yetkisini elinde toplayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, büyükşehirlerin kurulmasında sonra elleri-kolları bağlanan ilçe belediyelerini güçlendirmek için düzenleme yapacaklarını da açıkladı.

2013.07.17 23:26 - Son Güncellenme: 2013.07.17 23:26 - Ekonomi
A
İmar yönetmeliğinde sessiz sedasız flaş değişiklikler

TBMM'de yasalaşan son torba tasarıyla imar yetkisinin büyük bölümünü elinde toplayan Bayraktar, yetkinin bununla kalmayacağını, belediyelerin "imar yönetmeliklerinin" de bakanlık tarafından inceleneceğini ve onay verileceğini söyledi. Bayraktar, bir grup gazeteciyle sohbetinde şöyle konuştu:

İSTEYENE CAMİ, İSTEYENE CEMEVİ
"İmar yönetmeliğini değiştirdik. Yerleşim bölgelerinde cami yapımı değil, ibadet yeri yapımı ifadesini koyduk. O bölgede yaşayan insanların tercihlerine göre dini/_np/2648/20762648.jpg mekan yaratılmasına imkan sağlamayı amaçladık. Hıristiyanlar varsa kilise, Müslümanlar varsa cami, isteyene de cemevi yapılması sağlanacak. TOKİ olarak zaten bu konuda duyarlıydık. Geçmişte çok sayıda cemevi yaptık.

BELEDİYELER İTİRAZ ETTİ
İmar Yasası'nda yapılan değişiklikle, imar bütünlüğü sağlıyoruz. Mekânsal stratejik planlar hazırlıyoruz. Ülkenin coğrafyasını ve kalkınmasını esas alarak yol haritası belirliyoruz. Bununla da kalmayacak, ülke genelinde bir bütünlük sağlanması için imar yasaların uygulama yönetmeliklerini de biz denetleyeceğiz. Yasanın ruhunu bilen kişiler olarak belediyelerin yaptığı yönetmelikler bize gönderilecek ve denetleyeceğiz. Bazı belediyeler 'bölgesel özelliklerimiz var' diye itiraz ediyor. Bizim ona itirazımız yok, ama ne yapıyorsan kanunu uygun olmak zorundasın. O yüzden uygulama yönetmeliklerini bizim görmemiz gerekir.

İLÇELERİN ELİ-KOLU BAĞLI
Büyükşehirlerin kurulmasının ardından ilçe belediyelerin manevra alanı iyice daraldı. En küçük kararları bile büyükşehire takılabiliyor. Şimdi onların ellerini-kollarını rahatlatacak düzenlemelere gideceğiz. İlçe belediyeleri güçlendireceğiz."

Yönetmelik değişikliği
İMAR yönetmeliğinde Haziran ayında yapılan değişiklikle, "cami yapımı" ifadesi, "ibadet yeri" olarak değiştirildi. Yapılan değişiklik şöyle:
"İbadet yeri: İbadet etmek ve dini hizmetlerden faydalanmak amacıyla insanların toplandığı, dinî tesis ve külliyesinin, dinî tesisin mimarisi ile uyumlu olmak koşuluyla dinî tesise ait; lojman, kütüphane, aşevi, dinlenme salonu, yurt ve kurs yapısı ile gasilhane, şadırvan ve hela gibi müştemilatların, açık veya zemin altında kapalı otoparkın da yapılabildiği alanlardır."

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.07.17 23:26 - Son Güncellenme: 2013.07.17 23:26 - Zeynep Çelik
A