İlber Ortaylı: Taciz lafları üremiş, gerçekten aptallar

İlber Ortaylı: Taciz lafları üremiş, gerçekten aptallar

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı, sunucu Cansu Canan Özgen ile Instagram üzerinden yaptığı yayın sonrası, kameranın kapandığını düşünerek Özgen'e "Maşallah, şuna bak" dedi, sosyal medya sallandı. Ünlü tarihçi, genç sunucuyu taciz etmekten tutun, 'eril' dille yapılan hadsiz esprilere kadar eleştirilerin odağında. Hedefteki isim Ortaylı, ilk kez konuştu. "Taciz ve kompliman arasında fark var. Güzel, akıllı ve başarılı olana maşallah denir. Başka ne denir ki?" diye sordu.

2020.12.28 07:43 - Son Güncellenme: 2020.12.28 08:09 - Güncel
A
İlber Ortaylı: Taciz lafları üremiş, gerçekten aptallar
00:14 İlber Ortaylı: Taciz lafları üremiş, gerçekten aptallara

İLGİLİ VİDEO

İlber Ortaylı: Taciz lafları üremiş, gerçekten aptallara

Sunucu Cansu Canan Özgen, Instagram üzerinden yaptığı canlı yayında ünlü tarihçi İlber Ortaylı'yı konuk etti. Yayının sonunda Özgen, "Hocam sağlık sıhhat diliyorum, görüşmek üzere" dedi. Ortaylı da "Sağ ol" diye yanıt verdi. Yayının sona erdiğini sanan Ortaylı'nın ağzından kamera kapanmadan "Maşallah, şuna bak" sözleri dökülürken sunucu Özgen ise Ortaylı'nın sözlerine gülerek "hocam" yanıtını verdi. Video sosyal medyada bir anda yayıldı. Yüzlerce kişi videoyu alıntılayarak 'taciz' yorumu yaparken yüzlerce kişi de hocanın yaşından dem vurup 'erkeklik' esprileri yaptı. İlber Ortaylı ise ilk kez konuştu. Genç sunucu ile ilk kez program yapmadığını belirterek "Vallahi ben çok akıllı, güzel ve kendini geliştirmiş buluyorum yayın yaptığım hanım kızı. Hakikaten de maşallah. Güzel olduğu zaten belli. Giyimi, makyajı, duruşu, soru soruşu, konuya hâkimiyeti, Türkçeyi doğru ve güzel kullanışı... Buna tabii ki maşallah denir. Başka ne denir?" diye sordu ve şöyle devam etti:

SOSYAL MEDYADA GÜRÜLTÜ ÇOK

"Bir iltifatı, bir takdiri, bir maşallahı alıp... Üzerinden #metoo hareketi benzeri bir taciz devşirmek akıl alır gibi değil. #metoo hareketi bu kadar basit mi? Türkiye'nin bu konuda zaten ciddi bir problemi var. Her şey bu kadar basitleştirilmemeli. Biraz Catherine Denuve okusunlar. (Dünyaca ünlü yıldız taciz karşıtı hareketin 'püritenliğe' vardığı, erkeklerin kadınlara iltifat etmekte özgür olması gerektiğini anlatan bir mektup yazmıştı.) Ben bu hanımla kaç zamandır program yapıyorum. Gerçekten iyi. Kendini geliştirdi, TV dünyasında Türkçesi en iyi olanlardan. Okuyor, soruyor, saçmalamıyor. Giyimi, kuşamı, makyajı, duruşu, eli yüzü güzel. Ben ona her zaman 'maşallah' derim. Gerçekten aptallar! Taciz lafları türemiş. Olacak iş değil. Onların anladığı türden maşallah değil bu... Türkiye'de sosyal medya Agora. Herkes konuşuyor, fazla gürültü var." 'Program sonunda Canan Hanım ile konuştunuz mu?' soruma ise "Konuşmadım. Yine program yapacağız. O zaman konuşuruz" yanıtını verdi.

BEN NE KONUŞSAM 'BOMBALADI' OLUYOR

Sosyal medyada kendisinin ağzından çıkmadığı halde kendisi söylemiş gibi birçok yazı dolandığını belirten Prof. Dr. Ortaylı, "Bazıları hadi tamam ama bazıları o kadar ahmakça ki! Kaale almıyorum. Bir ara kitap bağışladım, ona da laf ettiler. Niye veriyormuşum Cumhurbaşkanlığı'na? Ne yapacağım ya? Kitapları korunacak yere vermişim. Üniversiteye verdim, yandı maalesef. Orhan Pamuk, Elif Şafak hakkında 1 yıl önce yaptığım konuşma sanki dün söylemişim gibi yazılmış. Gençlik grubunda 'Bu yazarları niye okutmuyorsunuz?' diye sormuşlardı. 'Gençler okuyamaz çünkü gramerleri bozuk' dedim. Türk edebiyatında okutacak başka adam mı yok? 'İngilizcesini bulursanız okuyun' dedim ki Victoria Halbrook tercümesi müthiştir. Bunlar Türkçe'yi çok iyi bilen tercümanlar. Metinleri çevirirken 'Bunu demek istemiştir' diye tamir ediyorlar. Elif Şafak, Orhan Pamuk Türk yazarlardır ama Türkçe yazmıyorlar. Rahmetli Tahsin Yücel 70 sayfalık analiz yazmış bu konuda. Onu okumaya üşeniyorlar, sıkıcı geliyor ama ben söyleyince 'Hoca bombaladı' deniyor" dedi.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2020.12.28 07:43 - Son Güncellenme: 2020.12.28 08:09 - Ali Yaşar
A