İkinci el araç piyasasında hareketlilik başladı mı? (ÖZEL HABER)

İkinci el araç piyasasında hareketlilik başladı mı? (ÖZEL HABER)

Uzun bir süre yükselişte olan ikinci el araçların son durumu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası'nın son faiz artırım kararından sonra İzmir'de galerici esnafı ikinci el araç alım satımlarında hareketliliğin başladığını söylerken Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık ise "Birileri ikinci elle ilgili tahminlerde bulunuyor. Ben bu durumu çok merak ediyorum. Bu insanlar kim, ticaretin hangi tarafında, bilgisi ve yetkisi nedir, piyasayı asıl yükselten ya da işleri durduran, hareketlenmesini sağlayan şey basına fütursuzca yapılan açıklamalardır. İşten anlamayan insanların yapmış olduğu açıklamalar maalesef ciddi bir algı yaratıyor. Bu algılar yüzünden ticaret inişli, çıkışlı bir hal aldı" dedi.

2020.12.01 08:51 - Son Güncellenme: 2020.12.01 09:27 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
İkinci el araç piyasasında hareketlilik başladı mı? (ÖZEL HABER)
06:31 İkinci el araç piyasasında hareketlilik başladı mı? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

İkinci el araç piyasasında hareketlilik başladı mı? (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

İkinci el araç fiyatları pandemi döneminde önemli ölçüde artış gösterdi.

Sıfır araç üretiminin yavaşlaması da ikinci el araç fiyatlarının artmasına sebep oldu.

Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası son faiz artırım kararını açıkladı. Bunun üzerine İzmir'de galerici esnafı ikinci el piyasasında fiyatlardaki yükselişin durduğunu ve hareketliliğin başladığını söyledi. 

Bu açıklamalara Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık ise tepki gösterdi. 

"İŞTEN ANLAMAYAN İNSANLARIN YAPMIŞ OLDUĞU AÇIKLAMALAR MAALESEF CİDDİ BİR ALGI YARATIYOR"

Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, "Merkez Bankası'nın faizleri artırması ikinci el piyasasını nasıl etkiler diye çok soru geliyor. Bu göreceli bir şey ve bekleyip göreceğiz. Ama ben ikinci el piyasasına çok fazla etki edeceğini sanmıyorum. Türkiye'de ve dünya genelinde bir ekonomik istikrar olmadığı sürece günü birlik alınan kararlar ticareti olumsuz yönde etkileyecektir. Birileri ikinci elle ilgili tahminlerde bulunuyor. Ben bu durumu çok merak ediyorum. Bu insanlar kim, ticaretin hangi tarafında, bilgisi ve yetkisi nedir, piyasayı asıl yükselten ya da işleri durduran, hareketlenmesini sağlayan şey basına fütursuzca yapılan açıklamalardır. İşten anlamayan insanların yapmış olduğu açıklamalar maalesef ciddi bir algı yaratıyor. Bu algılar yüzünden ticaret inişli, çıkışlı bir hal aldı. Bu sebepten dolayı Merkez Bankası'nın yapmış olduğu faiz artırımı, dolar ve euronun geriye gelmesi bizim ticaretimizi etkilemiyor. Öncen dolar yükseldiği zaman araba fiyatları yükselir, düştüğü zaman sabitlenir, az da olsa geriye gelirdi. Bu sene dolar 9 lirayı gördü ama 7,5 liraya kadar indi. Arabada olduğu kadar hiçbir şeyde düşüş yaşanmadı. Çünkü insanlar güvende sıkıntı yaşıyor ve araba sektörü sadece faizle orantılı değil" diye konuştu.

"DÜŞME UMUDU OLANLARA FİYATLARIN DÜŞECEĞİNE İNANMADIĞIMI SÖYLEMEK İSTİYORUM"

Araç sektörünün oldukça büyük bir sektör olduğunun altını çizen Hakan Yanık, "Yan sanayideki insanlar, yedek parça üretenler, lastik üretenler ve arabanın yürümesini sağlayan parçaları üretenlerde de bu yansımaların olması lazım. Ya da doların düşüşünün maliyetlere yansıtılması lazım ki araba fiyatları geriye gelsin. Hiçbir bayinin dolar 9 lirayken ve dolar düştüğü zaman ki fiyatlarında fark yok. Aksine artış var. Buradan da anlaşılacağı gibi dolar ve euronun artışı bu piyasayı geriye götüreceği yerde yükselmesine sebep oluyor. Düşmesi araba fiyatlarının düşmesine sebep olmuyor. İnsanlar fiyatları geriye çekmemek için elinden geleni yapıyor. Ben fiyatların düşeceğine asla inanmıyorum ama sabit tutmaya çalışalım. Dolar, euro ve altın yükselip, düştü. Ama araba fiyatları düşmedi. Bunun inmesini sağlayalım. Neden yükseldi diye sorduğunuzda dolar ve euro maliyeti artırdı diyorlar. Peki, Merkez Bankası'nın faiz açıklaması, dolar ve euroya gelen indirimler maliyetleri aşağıya çekmedi mi, çekti. O zaman fiyatları neden düşürmüyorsunuz? Kimse cevap vermiyor. Piyasada ciddi anlamda istikrarsızlık var. Araba piyasasının düşeceğine inanmıyorum. Sabit kalması yönünde mücadele etmek lazım. Özellikle internet sitesinde verilen ilanlara itibar etmemeli, galerileri ve araba pazarlarını gezmek lazım. Satarken de buralardan satmalısınız. Sosyal medyadaki artışların önüne geçilmediği takdirde, bu fiyatlar artmaya devam eder. Şu an araba almanın tam zamanı. Şu an araba alanlar karda oluyor. Eğer ötelerseniz daha farklı fiyatlara maruz kalabilirsiniz. Düşme umudu olanlara fiyatların düşeceğine inanmadığımı söylemek istiyorum. Devletin ciddi anlamda otokontrol yapması lazım. Masa başında yaptığınız kontroller ile piyasaya hâkim olamazsınız. Böyle kontroller ancak sanal kontrol olur. İşin uzmanlarıyla sahaya indiğiniz zaman bu sektör rayına oturur. Aksi takdirde bürokratların masa başında yaptığı denetimler bu millete ve devlete zarardır" ifadelerine yer verdi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2020.12.01 08:51 - Son Güncellenme: 2020.12.01 09:27 - HABER MERKEZİ
A