Hırvatistan AB'nin 28'inci üyesi oldu

Hırvatistan AB'nin 28'inci üyesi oldu

Hırvatistan, bugün itibariyle AB'ye dahil edilerek birliğin 28. üyesi oldu

2013.07.01 08:47 - Son Güncellenme: 2013.07.01 08:47 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Hırvatistan AB'nin 28'inci üyesi oldu

Hırvatistan'ın, 1 Temmuz itibarıyla Avrupa Birliğinin (AB) 28'inci üyesi olması nedeniyle, başkent Zagreb'deki Ban Yelaçiç Meydanı'nda geniş katılımlı kutlama programı düzenlendi.

Kutlamalara Türkiye'yi temsil eden AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın yanı sıra 15 devlet başkanı, 13 başbakan, 3 meclis başkanı olmak üzere aralarında çok sayıda bakanın da bulunduğu 170 üst düzey devlet yetkilisi katıldı.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç, burada yaptığı konuşmada, Hırvatistan'ın AB üyeliğini ''ülke tarihindeki yeni bir sayfa'' olarak nitelendirdi.
Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç ise Hırvatistan'ın, kendisini, devletini ve rolünü Avrupa'da ve dünyada gerçek bir şekilde algılayan rasyonel insanların ülkesi olduğunu söyledi.

Milanoviç, ''Hırvatistan bu akşam bir yere kaçmadığını biliyor. Bulunduğumuz yerde devam ediyoruz, fakat şimdi yeni bir sorumlulukla. Sorumluluğumuz, bölge ülkelerinin de en kısa sürede AB kriterlerini yerine getirmesi için onlara yardım etmek'' diye konuştu.

Kutlamalar kapsamında, Hırvatistanlı folklor ekipleri gösterilerini sergiledi, çok sayıda Hırvatistanlı sanatçı da konser verdi. On binlerce Hırvatistan vatandaşıysa tarihi töreni yerinde izledi.


SLOVENYA SINIRINDA AB'YE GİRDİ

Zagreb'deki kutlama törenleri devam ederken, saatler gece yarısını gösterince, Hırvatistan Maliye Bakanı Slavko Liniç, Hırvatistan ile Slovenya arasındaki Bregana sınır kapısından Slovenya'ya, AB sınırlarına giriş yaptı.
Liniç'e Slovenya Maliye Bakanı Uroş Çufer de eşlik etti.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.07.01 08:47 - Son Güncellenme: 2013.07.01 08:47 - HABER MERKEZİ
A