Hindistan'da liberal tarım yasasına karşı Traktör Yürüyüşü

Hindistan'da liberal tarım yasasına karşı Traktör Yürüyüşü

Hindu milliyetçisi iktidarın liberal tarım yasasını protesto eden çiftçilerin 26 Ocak Cumhuriyet Bayramı'nda başkent Delhi'deki polis barikatlarını traktörlerle ezip geçerek Kızıl Kale'ye girdiği eylemin bilançosu netleşti.

2021.01.27 19:16 - Son Güncellenme: 2021.01.27 19:17 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Hindistan'da liberal tarım yasasına karşı Traktör Yürüyüşü

Delhi polisinin attığı gaz fişeklerinin isabet ettiği bir çiftçinin direksiyon kontrolünü kaybetmesiyle traktörün devrilmesi sonucu öldüğü eylemde, 300'den fazla polisin yaralandığı, 200 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Polis, çiftçi liderlerine karşı 'çeşitli yerlerde isyan, kamu mallarına zarar verme ve kamu görevlilerine ölümcül silahlarla saldırı'  gibi ithamlarla 22 suç duyurusunda bulundu. 

Twitter, eylemle ilgili manipülasyon ve dezenformasyon yaptığı gerekçesiyle 550 hesabı askıya aldığını açıkladı.

Aylardır barışçı devam eden eylemlerde ilk kez şiddet yaşanmasından provokatör unsurların karışmasını sorumlu tutan çiftçi liderleri, Traktör Yürüyüşü'ne şiddet karışması üzerine 1 Şubat'taki Bütçe Günü'nde parlamentoya yürüme planlarını askıya aldı. 

Dün Delhi'de kontrolü kaybeden polisin daha sonra çiftçileri Kızıl Kale'den çıkardığı ve bugün çok sıkı güvenlik önlemleri eşliğinde başkentte durumun sakin olduğu kaydedildi. 

Anamuhalefetteki Kongre partisi, İçişleri Bakanı Amit Şah'ın istifasını talep etti.

Çiftçi liderleri, örgütleri ve sendikaları, Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi (BJP) iktidarı, tarım sektörünü liberalleştiren yasayı iptal edene dek eylemlere devam edeceklerinin altını çizdi. 

Hindistan'da iklim krizinin körüklediği kuraklık ve seller, çekirge istilaları nedeniyle zaten başları dertte olan çiftçilerin pek çoğu borçlarını ödeyemedikleri için intihar etme durumunda.

Sadece 2019'da 10 binden fazla çiftçinin intihar ettiği Hindistan'da Başbakan Narendra Modi'nin tarım sektöründe deregülasyona giderek büyük şirketlerle toprak sahiplerini güçlendiren yasası, bardağı taşıran damla oldu.

2.9 trilyon dolarlık Hindistan ekonomisinin yüzde 15'ini tarım sektörü çeviriyor. 

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2021.01.27 19:16 - Son Güncellenme: 2021.01.27 19:17 - HABER MERKEZİ
A