HES'lere niye karşı çıkıyorlar?

HES'lere niye karşı çıkıyorlar?

Bakan Eroğlu, bazı çevrecilerin HES'lere tepki gösterdiğini anımsatarak ''HES'lere niye karşı çıkıyorlar? Yurt dışında enerjiden pay alanlar var. Türkiye'nin yurt dışına bağımlı kalmasını arzu eden bir grup var'' dedi.

2013.02.21 17:24 - Son Güncellenme: 2013.02.21 17:24 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
HES'lere niye karşı çıkıyorlar?

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bir otelde düzenlenen Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası'nın (İNTES) Geleneksel Toplantısı'nda, yarı kurak iklim bölgesinde bulunan, su fakiri olmamakla birlikte zengini de olmayan Türkiye için suyun çok önemli konu olduğunu vurguladı. Suyun tek elden ve akılcı bir şekilde yönetilmesi halinde su sıkıntısının çekilmeyeceğini vurgulayan Eroğlu, ''Ama gerekli yatırımlar yapılmadığı taktirde yağmur yağar boşa akarsa maalesef su sıkıntısı çekeriz'' dedi.

''Gerçekten su hayat. Su olmazsa hayat olmuyor'' ifadesini kullanan Eroğlu, yakın bir gelecekte dünyadaki en önemli sektörün gıda arzı ve güvenliği olacağını, eğer sulama yapılmazsa tarımda verimin de alınamayacağını vurguladı.
Hidroelektrik santrallerinin (HES) Türkiye'de elektriğin sigortası olduğunu ifade eden Eroğlu, ''Türkiye'de eğer HES'ler olmasa gerçekten tamamen dışa bağımlı halde olacağız'' dedi.

Bazı çevrecilerin HES'lere tepki gösterdiğini anımsatan Eroğlu, şöyle devam etti:

''HES'lere niye karşı çıkıyorlar? Amerika'da hidroelektrik santral potansiyelinin yüzde 90'ı kullanılmış, Finlandiya'da yüzde 100'ü, Japonya'da yüzde 86'sı kullanılmış. Biz daha şu anda toplam 186 milyar kilovatsaatin 70 milyar kilovatsaatine ulaşabildik, yüzde 46'sı. Yani çok daha düşük. Dolayısıyla bunlar niye karşı çıkıyorlar diye baktığımız zaman gayet basit. Yurt dışında enerjiden, pastadan pay alanlar var, yurt dışına bağımlılık var. Türkiye'nin hep yurt dışına bağımlı kalmasını arzu eden bir grup var. Dolayısıyla bunun mutlaka önüne geçmemiz gerekir diye düşünüyorum. Bu konuda sadece bakanlıklara değil, diğer kurumlara, EPDK başta olmak üzere, özel idarelere, valiliklere, emniyet teşkilatına herkese önemli görev düşmektedir.''

Firmalara da önemli görev düştüğünü belirten Eroğlu, ''Hakikaten başlangıçta bazı firmalar vahşi şekilde çalıştılar, ikaz ettik. Hep o gündeme geliyor. Aslında şu anda firmalar dikkatli çalışıyor. Biliyorum, yüzde 95'i dikkatli çalışıyor. Ama geçmişte bir, iki firmanın yaptığı hata sürekli gündeme geliyor. Bu HES'lere karşı milleti tahrik ediyor'' diye konuştu.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.02.21 17:24 - Son Güncellenme: 2013.02.21 17:24 - HABER MERKEZİ
A