Her derde deva

Her derde deva

1899 yılında ünlü Bayer firması tarafından patenti alınıp üretilen aspirinin bugüne kadar pek çok rahatsızlığa iyi geldiği belirlendi. İşte en önemlileri:

2012.12.13 09:01 - Son Güncellenme: 2012.12.13 09:02 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Her derde deva

Aspirin kanseri de iyileştiriyor
İngiliz Sağlık Bakanlığı, aspirinin kanser hastalığını üçte bir oranında azalttığını belirterek, "Kanseri azaltmak için gelecek yıl, tedavi olan kanser hastalarına reçeteli aspirin vermeyi düşünüyoruz" açıklamasını yaptı.

Kanser hastalığından ölüm oranını azaltmak isteyen İngiliz Sağlık Bakanlığı tarihi bir karar almanın eşiğinde. İngiliz Sağlık Bakanlığı, kanser hastalarında kanserin gelişimini üçte bir oranında azaltan aspirinin reçeteli ilaç olarak dağıtılmasını tartışıyor. 2013'te yapılacak görüşmeler sonrasında kanseri azaltmak için özellikle tedavi olan insanlara aspirin verilmesine karar verileceğini açıklayan onkolog Profesör Sir Mike Richards, "İngiltere, kanserle mücadele Batılı ülkelerin gerisinde kaldı. Buna bir son vermeliyiz" açıklamasını yaptı. İngiliz hükümeti adına Ulusal Kanser Yönetimi'nde çalışan Richards, "Akciğer kanseriyle mücadelede İngiltere çok kötü" ifadesini kullandı.

Bakanlar aspirin için toplanacak

Hazırladığı raporda İngiltere'nin sağlık karnesinin kötü olduğunu belirten Richards, "Bakanlar gelecek yıl bir araya gelip aspirinin reçeteli olarak verilmesini tartışacak ve uluslararası bir bilim ekibi kanseri engellemenin yöntemleri hakkında bir araştırma hazırlayacak" dedi. İngiliz Kanser Araştırmaları Derneği de düşük dozda aspirin alınmasının kanserin gelişmesini engellediğini açıkladı. Alman Felix Hoffmann tarafından 1897'de geliştirilmesine rağmen Hipokrat tarafından 2000 yıl önce hazırlanan aspirin, söğüt ağacının reçinesinden yapıldı. Ağrıları dindirmek için geliştirilen ve içinde asetilsalisilik asit bulunan aspirin dünyanın en çok kullanılan ilacı. Yılda 35 metrik ton aspirin üretiliyor. Bu rakam 100 milyar aspirin tabletine eşit.

- KALP: Lokman Hekim'in ilacına benzetilen aspirin, bugün kalp hastalıklarının tedavisinde koruyucu amaçlı olarak kullanlıyor. Uzmanlar, kalbi korumak için düzenli olarak her gün bir aspirin alınmasını öneriyorlar.

- KÖRLÜK: Aspirinin şeker hastalarında körlüğü önlediği saptandı. ABD'li uzmanlar, aspirini bu nedenle şeker hastalarına öneriyorlar.

- PROSTAT: Prostat kanserinin önlenmesinde aspirinin etkili olabileceği geçtiğimiz yıl bilim adamlarınca belirlendi. Aspirin, prostat kanserinin yayılmasını önlüyor.

- FELÇ: Oxford Üniversitesi'nde 40 bin felçli hasta üzerinde bir araştırma yapıldı. Aspirinin felcin tekrarlamasını üçte bir oranında önlediği ortaya çıktı.

- TANSİYON: Aspirin, yüksek tansiyonu önleyen en önemli ilaçlardan. Aspirinin hamilelikte görülen ve anneyle bebek ölümlerine neden olan yüksek tansiyonu önlediği de biliniyor.

- BAĞIRSAK: Aspirinin bağırsak kanserinin bir türünü önleyebildiği de bugün bilim adamlarınca kanıtlandı.

- BAŞ AĞRISI: Aspirinin eskiden beri bilinen en önemli özelliği, başta baş olmak üzere vücuttaki birçok organda görülen ağrılara iyi gelmesi.

- KAŞINTI: Birkaç tablet Aspirini ezip toz haline getirin. Elde ettiğiniz tozu bir miktar nemlendiriciyle karıştırıp kaşınan bölgeye sürün. Bu losyon Aspirin in cilde nüfuz etmesini sağlayacak ve kaşıntıyı durduracak.

- YANIKLARA KARŞI: Yazın bir anda korunmasız olarak güneşin altında kalmaktan kaynaklanan yanıklar bir hayli can yakıcıdır. Ancak çok fazla güneş altında kaldıktan en az bir-iki saat sonra alınacak iki adet Aspirin hem yanmayı hem de cildin su toplanmasını azaltır.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2012.12.13 09:01 - Son Güncellenme: 2012.12.13 09:02 - HABER MERKEZİ
A