Hemofili hastalarına müjde

Hemofili hastalarına müjde

Hemofili Federasyonu Genel Başkanı Prof. Dr. Kavaklı, hemofili hastalarını ilaç kullanmaktan kurtaracak gen tedavisine 2014 yılı itibariyle başlayacaklarını söyledi.

2013.04.17 17:50 - Son Güncellenme: 2013.04.17 17:51 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Hemofili hastalarına müjde

Hemofili Federasyonu Genel Başkanı ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaan Kavaklı, 10. Ulusal Hemofili Kongresi'nin ardından yaptığı açıklamada, kanın pıhtılaşmasında sorun olan hemofili hastalığıyla ilgili gen tedavisinin 2 yıl önce İngiltere'de başlatıldığını ve başarı ile sürdürüldüğünü, bu hastalara şu anda geçici tedavi uygulandığını dile getirdi.


Kanamayı durdurmak için kullanılan ilaçların kesin çözüm olmadığına dikkati çeken Kavaklı, şöyle konuştu:

" Hemofili ömür boyu süren bir hastalık. Türkiye'de 5 binhemofili hastası var. Eğer gen tedavisi başarılı olursa hastanını tamamen iyileşmesi söz konusu olacak. Hastalara umut ışığı olacak gen tedavisine 2014'te başlayacağız. Etik Kurulu ve Sağlık Bakanlığı'ndan gerekli izinlerin alınmasından sonra çalışmalara başlanacak. Yıl sonuna kadar işlemlerimizi tamamlayacağız. Sonra gönüllü hasta bulacağız. Gönüllülerin 18 yaşından büyük ve ağır hasta olması gerekiyor. Kuşkusuz bu tedavinin bazı riskleri var. Ancak bugüne kadar yapılan araştırmalar başarılı gidiyor. 2014 yılı başından itibaren gen tedavisini deneme aşamasına geçmeyi umut ediyoruz."

Gen tedavisine alınacak gönüllü sayısının 10 kişi ile sınırlı olacağına işaret eden Kavaklı, tedavinin yaklaşık 2 yıl süreceğini sözlerine ekledi.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.04.17 17:50 - Son Güncellenme: 2013.04.17 17:51 - HABER MERKEZİ
A