Helikopterlerin 42 dakikada müdahalesi tartışılıyor

Helikopterlerin 42 dakikada müdahalesi tartışılıyor

Silvan'daki saldırıya helikopterlerin 42 dakikada müdahalesi tartışılıyor

2011.07.28 10:24 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Helikopterlerin 42 dakikada müdahalesi tartışılıyor

Genelkurmay'ın "tereddüt"lü konular arasında yargıya havale ettiği helikopterlerin hazırlanma süresine ilişkin Emekli Orgeneral Başer de talep ile kalkış arasında geçen 42 dakikanın "gecikme" olarak değerlendirilebileceğini söyledi
GENELKURMAY Başkanlığı'nın tereddütlü 4 konuda yargıya intikal ettirdiği Silvan saldırısına ilişkin raporunda, helikopterlerin talep edildikten 42 dakika sonra hareket etmesine ilişkin uzman görüşleri şöyle:

"42 DAKİKA GECİKMEDİR"
Eski Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Edip Başer:

Taarruz helikopterleri birkaç dakika içinde havalanacak kapasitede helikopterlerdir. Pilotlar ise her zaman uçacakmış gibi hazırlıklılardır. Yani pilotu çağır, helikopteri hazırla gibi bir durum söz konusu değil. Arada geçen 40 dakikalık süre bir gecikme olarak değerlendirilebilir ancak eminim bu gecikmenin ilgili kişilerce izah edilebilecek mantıklı açıklamaları vardır. Olay hakkında pilotlara bir brifing verilmesi, araziyle ilgili bilgilendirilmelerinin de zaman alacağı muhakkak. Ama bu zaman 40 dakika olur mu, olmaz mı bunu ilgili makamlar açıklarlar. İhmal varsa onu da Genelkurmay zaten yargıya intikal ettirmiştir. Bireysel ve kurumsal hatalar varsa elbette hesap sorulması gerekir. Ancak gerçeğe dayanmayan bilgilerle spekülasyon yapmaya gerek yok.

'YİNE ASKER KARAR VERECEK'
Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu:

Haberin karargâha ulaştığı an pilotlara 'Kalkın' emrinin verildiği an değil. Haber geldikten sonra karargâhta hangi birlik nerede, ne durumda, olay nasıl oldu muhakeme edilir ve ardından değerlendirme ve programlama yapılır. Bunun ardından da emir verilir. Bu ne kadar sürer bilemiyoruz ama tüm bunların 10 dakika içinde bitirilmesi lazım. Pilotlar kim çatışıyor, son durum ne diye sorarak kendisini organize edecek. Mühimmatını hazırlayacak, helikopterini kontrol edecek. Genelkurmay standartlara uygun zamanda olay yerine ulaşıldığını bildirdi, "Acaba 40 dakika fazla değil mi" şüpheleri için de yargıya başvurdu. Bununla herkesi tatmin etmeyi amaçlamış olabilirler. Arada geçen süre, bazı görevlerde 20 dakika, bazısında 40 dakika olur. Az veya çoktu demek bence yanlış. Bu konuların hepsi askeri taktik ve teknik konulardır. Yargı da bu sürenin az mı çok mu olduğuna karar veremez. Karar vermesi için bilirkişiden istifade etmesi lazımdır. Bilirkişiler de orada görev yapan subaylar olacaktır.

DEMEK Kİ BEKLENMİYORDU
Eski MHP Milletvekili Emekli Tuğgeneral Kürşat Atılgan:

Eğer helikopterler hazır beklemiyorlarsa bu bir tehdit beklenmiyor anlamına gelir. Tehdit beklenmiyorsa, haberin gelme süresi, değerlendirme yapılması ve yapılan hazırlıklar da göz önünde bulundurulursa geçen süre normal.
HABERTÜRK

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2011.07.28 10:24 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A