Hapis cezası veren yargıca Say CD'si

Hapis cezası veren yargıca Say CD'si

CHP'li Türmen, Fazıl Say'a mahkumiyet kararı veren yargıca, ''Belki verdiği hükümden pişmanlık duyar'' diyerek, Say'ın bir CD'sini göndereceğini söyledi.

2013.04.17 14:03 - Son Güncellenme: 2013.04.17 14:03 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Hapis cezası veren yargıca Say CD'si

 

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, piyanist ve besteci Fazıl Say'ın çaldığı parçalar eşliğinde basın toplantısı düzenledi.

 

Türmen, TBMM'deki basın toplantısına, Say'ın, Mozart'ın Türk Marşı uyarlamasını dinleterek başladı.

 

''Ne kadar güzel çaldığını görüyorsunuz, 10 ay hapse mahkum oldu, bu ceza uygulanırsa bu sesleri dinleyemeyeceksiniz, mahrum kalacaksınız'' diyen Türmen, Say'ın, dünyada yaşayan en büyük piyanistlerden biri olduğunu ifade etti.

 

Say'ın konserlerini Fransa'da, İsviçre'de dinlediğini anlatan Türmen, ''Son nota çalındığında, millet ayağa fırlıyor. Korkunç tezahürat yapılıyor, tekrar tekrar çaldırılıyor. İsviçre ve Fransa'da, Kara Toprağı çalarken ağlayan Fransızlar gördüm. Dünyada bu sesleri çıkaran insan sayısı çok az. Türkiye'nin ise uluslararası alana kazandırdığı insan sayısı bir elin parmağı kadar az. Buna karşı Türkiye, 10 ay hapse mahkum ediyor. Ülkeler bu kadar önemli sanatçılarını pamuk içinde koruyorlar, aman bir şey olmasın diyorlar. Biz cezaevlerine göndermeye çalışıyoruz'' diye konuştu.

 

Türmen, Say'ın attığı tweette, dinle ilgili düşüncelerini açıkladığını, TCK'nın 216 maddesinin 3. fıkrasına göre mahkum edildiğini, hükmün açıklanmasının ertelendiğini anımsattı. Hükmün açıklanmasının ertelenmesi müessesesinin garip olduğunu, hüküm olmadığı için Yargıtay'a başvurulamadığını, temyize gidilemediğini belirten Türmen, bu kararın Demokles'in kılıcı gibi sanatçının başının üstünde durduğunu kaydetti.

 

'TWEET'LE İNSANLAR SOKAĞA MI DÖKÜLDÜ?'

''Say'ın attığı tweet kamu düzenini, barışını mı bozdu, insanlar sokağa mı döküldü '' diye soran Türmen, hakimin nasıl bu madde kapsamında suçu işlediğine karar verdiğini anlamanın mümkün olmadığını söyledi. Türmen, bu kararın, ne TCK 216/3'e ne de AİHM içtihatlarına uygun olduğunu belirterek, ''Bu karar aslında şuradan kaynaklanıyor: Say, görüşleri itibariyle Hükümet'in görüşlerine yakın değil, muhalif bir sanatçı, Hükümeti eleştirir. Bu, Türkiye'de suç olması için yeterlidir. Muhalifler daha çabuk, kolay cezalandırılır ama muhakkak cezalandırılır. Say, muhalifler için kurulan yeni ceza sisteminin kurbanıdır'' diye konuştu.

 

Türmen, üzerinde ''Rıza Türmen, sevgilerle'' yazılı Say'ın Beethoven'in eserlerini yorumladığı CD'sini göstererek, bunu, ''Dinlerse belki bu hükmü verdiğine pişman olur'' diyerek, yargıca göndereceğini kaydetti.

 

 

 

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.04.17 14:03 - Son Güncellenme: 2013.04.17 14:03 - HABER MERKEZİ
A