Hamsinin fiyatı cep yakıyor! (ÖZEL HABER)

Hamsinin fiyatı cep yakıyor! (ÖZEL HABER)

Marmara Denizi ve Karadeniz'de olan soğuklar nedeniyle tezgâha gelen balıkların fiyatı arttı. Karadeniz'de bilinçsiz avlanma sonucu boyutlarında küçülme olan hamsilerde ise av yasağı uzatıldı.

2021.01.20 08:49 - Son Güncellenme: 2021.01.20 09:07 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Hamsinin fiyatı cep yakıyor! (ÖZEL HABER)
03:20 Hamsinin fiyatı cep yakıyor! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Hamsinin fiyatı cep yakıyor! (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

Geçtiğimiz günler sık konuşulan av yasağı sadece Karadeniz'de uygulanıyor.

Bilinçsizce avlanan hamsilerin hem boyutu küçülüyor hem de denizlerde azalıyor.

Yasak her ne kadar Karadeniz Bölgesi'nde olsa da, hemen hemen her şehrin tezgâhlarına yansıyor.

Bursalı balıkçılar da av yasağının uzatılmasını istiyor.

"HAMSİNİN BOYU ŞU KADAR OLMALI DİYORLAR AMA ÖNEMLİ OLAN İCRAAT"

Uzun zamandır Tuz Pazarı'nda balık satan Erdoğan Nalçacı, "Şu anda balık biraz az geliyor. Havalar yavaş yavaş düzeliyor ve bundan sonra gelir diye düşünüyorum. Hamsi az geldiğinden kilosu 30 lira, istavrit bol çıkıyor bu yüzden 15 lira, uskumru 25 lira, çipura ve levrek 50 lira. Av yasağı geldi ve bu bizi etkiledi. İri hamsi geldiği zaman fiyatı artıyor. Balıklar bol olsun ve büyüsünler. Öyle olduğu zaman daha iyi. Bu tür yasakların sık sık olması lazım ama ilk önce halde asıl kontrol olmalı ve bir liste yapılmalı. Pazarda yapılan kontrolle değil. Memurlar bunu halde kontrol edecekler. Hamsinin boyu şu kadar olmalı diyorlar ama önemli olan icraat. Şu an bizdeki hamsinin boyu 9 santimetre" dedi.

"HAMSİDE FİYATLAR YÜKSEK"

Yasakların uzaması gerektiğini belirten bir diğer balıkçı Ramazan Köken ise, "Şu anda herkes yerli hamsicilik yapıyor ve bunun fiyatı 40 lira. Çinekop 70 lira, barbun 40 lira, mezgit 25 lira, somon 80 lira, çipura ve levrek 50 lira, istavrit 15 lira, uskumru 50 lira, alabalık 25 lira. Fiyatlar bu şekilde. Hamside fiyatlar yüksek. Çünkü bu sene yağmurlar yağmadı ve hamsi tavan yaptı çünkü yağmur yağmadığı için hamsi dibe kaçıyor. Yağmur yağsa hamsi yukarı çıkacaktı. Bu yüzden hamsi vatandaşa pahalı geliyor. 30-40 lira pahalı geliyor. Eğer 10-15 lira olsa vatandaş daha çok talep gösterir. Yerli hamsi 14 santimetre civarı. Asıl hamsinin bu boyutta olması lazım. Karadeniz'de tutulan son hamsiler 4 santimetre civarındaydı. Vatandaş da haklı. Geliyor incecik balık görüyor. Yazık günah, küçük balıklar tutuluyor ve bu yüzden denizlerde balık kalmadı. Böyle yasakların olması lazım. Bence yasakların daha çok uzaması lazım. Uzarsa 1-2 ay balık hem bollaşır hem de irileşir. Ama tutulursa denizlerde balık azalacak. Vatandaş en çok çinekop, barbun ve hamsi tercih ediyor. Yani vatandaş mevsimine göre balık yiyor" şeklinde konuştu

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.01.20 08:49 - Son Güncellenme: 2021.01.20 09:07 - HABER MERKEZİ
A