Hamile adayları dikkat!

Hamile adayları dikkat!

Hamilelik kararını vermek bir bebeğin hayat boyu getireceği sorumluluk sebebiyle oldukça güç bir karardır.

2013.05.09 09:57 - Son Güncellenme: 2013.05.09 09:57 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Hamile adayları dikkat!

Parterinizle birlikte artık bir bebek istediğinize karar verdiyseniz, bir takım hazırlıklara başlayıp hayatınızda değişiklikler yapmanın vakti geldi demektir. Birlikte bu kararı verdikten sonra da kendinizi hem ruhsal hem de fiziksel olarak hamile olmaya hazırlamanız iyi bir fikir olabilir.


Doktor seçiminizi yapın ve muayene olmaya gidin
Daha önceden sürekli olarak muayene olduğunuz bir doktorunuz var mı? Varsa sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirebilmek için hamile kalma kararınızı verdiğinizi belirterek kendisi ile görüşmeye gitmenizi öneririz.

İlk doktor ziyaretini hamile kaldıktan sonra yapmak yerine önceden giderseniz doktorunuz size bazı tetkik ve muayeneler yapacaktır. Bu da dünyaya getirmeyi planladığınız bebeğinizin sağlığı için çok önemlidir.

Eğer doktorunuz yoksa da yine hamile kaldığınızda hamileliğinizi takip etmesini isteyeceğiniz bir doktor ile temasa geçerek kendisi ile görüşmeye gitmenizi öneririz. Pozitif diyalog kurabilmeniz ve hamilelik sürecinizde beklentinizi karşılayıp karşılayamayacağını hissetmeniz açısından doktorunuzla önceden tanışmanız faydalı olacaktır.

Doktorunuz muayenede diabeti karaciğer hastalığı, böbrek, kalp hastalığı gibi kronik bir hastalığınız olup olmadığını sorgulayacak, jinekolojik hastalıklarınız olup olmadığını araştırıp sizi muayene edecektir. İlk muayenede anne baba adayının genetik geçmişleri mercek altına alınır, yaşam biçimleri, beslenme alışlanlıkları sorgulanır.

Muayeneden sonra tam kan sayımı, toksoplazma, kan grubu, tam idrar tetkiki, tam kan sayımı, rubelle ( kızamıkçık), hepatit B gibi rutin testler istenebilir.

Alkol alımınıza dikkat edin
Alkol kullanımı gebe kalma şansını bir miktar azaltabilir. Yapılan araştırmalarda hafta 5 kez alkol kullanan kadınların hiç kullanmayan kadınlara göre daha zor hamile kaldığı gözlemlenmektedir.

Anne karnındayken alkol kullanıldığında ise bebekte öğrenme bozuklukları, davranış bozuklukları, zeka gerilikleri görülebilir. Ayrıca alkolun erkekler üzerinde de olumsuz etkileri görülebilir, sperm sayısı ve kalitesini azaltır.

Sigaradan uzak durun
Sigaranın da hem kadın hem erkekte hamile kalmayı etkileyen olumsuz etkileri mevcuttur. Sigara kullanan kadınların yumurta erkeklerin de sperm sayı ve kalitesinde azalma olduğu gözlemlenmektedir.

Hamilelik sırasında da sigara kullanımı çok risklidir, bu sebeple düşük ya da erken doğum görülebilmektedir. Erken doğum düşük ağırlıklı bebek riskini de beraberinde getirmektedir. Sigara içmiyorsanız bile sigara dumanının olduğu ortamlarda bulunmamaya o havayı teneffüs etmemeye çalışmalısınız.

Düzenli beslenin
Yediklerinize dikkat edin. Hamile kalmadan önce beslenmenize de çok özen göstermeniz gerekmektedir, kilo fazlalarınız varsa bunları vermek için en uygun zamandır. Hamilelikte rejim yapamayacağınız gibi var olan kilonuzun üzerine de kilo alacaksınız. Bu da ağırlaşmanıza ve hamileliğinizin sıkıntılı geçmesine sebep olabilir.

Hamilelik öncesinde kafeinden uzak durmalı ya da kullanımını sınırlamalısınız. Doktorunuzun önerisiyle folik asit takviyesi alınabilir. Yapacağı testler sonucunda doktorunuz gerekli görürse size bu konuda öneride bulunacaktır.

Stresten uzak durun, hareket edin
Stresli bir yaşam sizin hamile kalmanızı geciktirebilir, stres düzeyinizi en aza indirgemeye özen gösterin. Yoğun ve stresli bir iş temposunda çalışıyorsanız spor yaparak kendinizi sakinleştirmeye ve stresinizden arınmaya çalışın. Yoga gibi hem bedeninize hem de ruhunuza iyi gelecek aktiviteleri tercih edebilir, açık havada uzun yürüyüşler yapabilirsiniz.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.05.09 09:57 - Son Güncellenme: 2013.05.09 09:57 - HABER MERKEZİ
A