Haftada iki kere balık

Haftada iki kere balık

Haftada iki kere yağlı balık yemenin kadınları meme kanserine karşı koruduğu belirtildi. Uzmanlar yağlı balıklar çok fazla omega-3 içermesine rağmen fazla tüketilmemesinden şikayetçi.

2013.06.29 13:15 - Son Güncellenme: 2013.06.29 13:15 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Haftada iki kere balık

Kadınların meme kanserinden korunması için balık yemesi önemli. Yapılan araştırmada haftada iki kere somon gibi yağlı balıkları tüketen kadınların meme kanserine karşı daha fazla korunduğu ortaya çıktı. Geniş çaplı bir araştırma sonrası yapılan değerlendirmede balığın meme kanseri riskini yüzde 14'ten fazla kestiği ifade edildi.

Omega-3 yağ asidi takviyesi beyin gelişimi için temel besin kaynağı. Bunun yanında beyin, kalp damar sistemi ve diğer hücrelerdeki enflamasyonun düşürdüğüne de inanılıyor. En iyi omega-3 beslenme kaynağı yağlı balıklar, çünkü insan vücudu bunları üretemiyor.

Bir önceki araştırmada omega-3'ün kanser riskini kesmede en çok önerilen yağ türü olduğu ama sonucun tutarsız olduğu belirtilmişti. Çin merkezli araştırmada balık ve omega-3 alımı ile kanser riski atrasındaki ilişki analiz edildi. ABD, Avrupa ve Asya'da yapılan 26 çalışmayı irdeleyen uzmanlar 800 bin katılımcının yer aldığı 20 binden fazla meme kanseri örneğini analiz etti.

Araştırma sonunda günlük fazladan 0.1 gr. omega-3 yağ asidinin alımının kanser riskini yüzde 5 düşürdüğü ifade edildi. Toplamda balık kaynaklı omega-3 yağ asidinin mem kanseri riskini yüzde 14 düşürdüğü kaydedildi. Asya'da balık tüketiminin yüksek olması nedeniyle risk daha azken Batı ülkelerinde örnekler daha fazla. Uzmanlar özellikle somon, ton balığı ve sardalya tavsiye ediyor. 

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.06.29 13:15 - Son Güncellenme: 2013.06.29 13:15 - HABER MERKEZİ
A