Hacamat nedir? Hacamat nasıl yapılır? Hacamatın faydaları nelerdir? Hacamat kaç ayda bir yapılır?

Hacamat nedir? Hacamat nasıl yapılır? Hacamatın faydaları nelerdir? Hacamat kaç ayda bir yapılır?

Hacamat, uzun yıllardır kullanılan geleneksel bir alternatif tıp (GETAT) tekniğidir. Peki Hacamat nedir? Hacamat nasıl yapılır? Hacamatın faydaları nelerdir? Hacamat kaç ayda bir yapılır?

2024.02.26 11:21 - Son Güncellenme: 2024.02.26 11:22 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Hacamat nedir? Hacamat nasıl yapılır? Hacamatın faydaları nelerdir? Hacamat kaç ayda bir yapılır?

Hacamat, uzun yıllardır kullanılan geleneksel bir alternatif tıp (GETAT) tekniğidir. Peki Hacamat nedir? Hacamat nasıl yapılır? Hacamatın faydaları nelerdir? Hacamat kaç ayda bir yapılır? 

Hacamat nedir?

Hacamat, vücuttaki kötü kanı temizlemek ve birtakım sağlık sorunları ve cilt sağlığını desteklemek amaçlı uzun yıllardır kullanılan geleneksel bir alternatif tıp (GETAT) tekniğidir. Kelime anlamı Arapça "kan çekme" anlamında kullanılan hacamat Orta Doğu, Asya, Afrika gibi birçok kültürde tarihlerden beri uygulanagelen ve şifalı olduğuna inanılan bir tedavi yöntemidir. 

Uzman fizyoterapistlerce uygulanması gereken hacamat genelde hastane veya klinik statüsüne sahip olmayan alternatif tıp uygulama merkezlerinde de uygulanabilmektedir. Ancak hastane ve kliniklerde bilimsel açıdan koşullara uygun ve herhangi olası komplikasyonlara sebep olmaması için tüm önlemler alındığından bu kurumlar daha sağlıklı tercih olacaktır. İstanbul geneli ve diğer birçok şehirde hastaneler artık hacamat gibi geleneksel tıp uygulamaları alanında hizmet vermektedir.

Hacamat nasıl yapılır?

Hacamat yalnızca bir kan alma işlemi değildir, tedavi herhangi bir hastalıktan dolayı veya sağlıklı kalmak maksadıyla, belirli vücut bölgelerine kupa ile vakum uygulandıktan sonra, aynı alanlar üzerine küçük kesiler yapıldıktan sonra tekrar vakumlanarak kan alınması sürecini içerir.

Cilt üzerinde yapılan küçük kesiklerin belirli süre vakumlanması sonucu kılcal damar çeperlerinde hafif bir harabiyet oluşturulur, bu işlem ile değişik biyokimyasal süreçlerin tetiklenmesi sağlanır.

Hacamatın uygulanma aşaması şu şekildedir:

Hacamat yapılacak yer bir antiseptik solüsyon ile silindikten sonra hacamat kupaları yerleştirilerek vakumlanır.

Bölge ve cilt özelliğine göre belirlenmek üzere 1- 4 dakika kadar beklendikten sonra uygulanan kupa sökülür ve kupalanan bu alana ince uçlu bir neşterle yine cildin özelliği dikkate alınarak 0,5-1 mm derinliğinde ,0,5- 1 cm uzunluğunda küçük çizikler atılır.

Kupalar tekrar aynı yerlere vakumlanır ve kupaların içine kan dolması beklenir.

İçerisine kan biriken kupa alınır ve  kan gelmesi durduktan sonra işlem uygulanan alan temizlenerek tedavi sonlandırılır.

 Hacamat kaç ayda bir yapılır? 

Genel olarak, hacamatın sıklığı tedavi amaçlarına, hastanın ihtiyaçlarına ve sağlık durumuna bağlıdır. Bazı kişiler ihtiyacına ve bünyesinin durumuna göre ayda 1 kere veya daha sık hacamat yaptırabilirken, bazı kişiler ise daha seyrek olarak yılda 3-4 kez bu geleneksel tıp uygulamasını yaptırmayı düşünebilir.

Hacamatın faydaları nelerdir?

Esasında sırt bölgesindeki lenf dolaşımının daha zayıf olduğu bölgelerdeki kanı temizler.

Yapılan bölgelere taze ve oksijenli alyuvarların göçü ile dokuların yenilenmesini sağlar.

Özellikle nöropatik ağrı dediğimiz diğer ağrı tedavi yöntemlerine cevap vermeyen tedavilerde başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Onarılmaz bir şekilde kanser hastalarının ağrı tedavilerinde ve ümmin (bağışıklık) sisteminin güçlendirilmesinde destek tedavi olarak kullanılmaktadır.

Migren ağrılarının giderilmesinde romatizma tedavisi, mide, bağırsak hastalıkları, karaciğer yetersizliği zihinsel ve ruhsal birçok hastalıklarda, böbrek hastalıklarını giderir.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve direnç kazandırır.

Vücuda canlılık ve enerji vermesinden dolayı cilt ve vücut daha genç görünür.

Beyin fonksiyonlarını canlandırır. Analitik düşünme yeteneğini arttırır.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2024.02.26 11:21 - Son Güncellenme: 2024.02.26 11:22 - HABER MERKEZİ
A