Güven ortamı pekişirse özel sektör yatırımı patlar

Güven ortamı pekişirse özel sektör yatırımı patlar

KALKINMA Bakanı Cevdet Yılmaz, Erzurum'da çözüm sürecini değerlendirdi, güven ortamının pekişmesi halinde Doğu'da özel sektör yatırımlarının patlayacağına inandığını söyledi.

2013.04.07 15:02 - Son Güncellenme: 2013.04.07 15:04 - Güncel
A
Güven ortamı pekişirse özel sektör yatırımı patlar

 


Iğdır gezisinin ardından bugün sabah saatlerinde helikopterle Erzurum'a gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ı havalimanında Vali Sebahattin Öztürk karşıladı. Bakan Yılmaz merkez Aziziye ilçesindeki Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nı ziyaret etti. Bakan Yılmaz, burada gazetecilerin çözüm süreci ile ilgili soruları cevapladı. Daha şimdiden özel sektör yatırımlarının etkisini gösterdiğini ifade eden Bakan Yılmaz, şunları söyledi:

"Firma ve özel kesimden çeşitli kişilerle görüştüğüm zaman bunu görüyorum. Teşvik başvurularına baktığınız zaman bu yılın ilk iki ayıyla geçen yılın ilk iki ayını mukayese ettiğinizde sabit sermaye tutarında yüzde 300'ün üzerinde bir artış var. Çünkü özel sektör huzur ve güven ortamına çok önem verir. Terör dediğimiz hadisenin iki türlü maliyeti var. Bir tanesi doğrudan maaliyet. Yani can kaybı, mal kaybı ve terörle mücadele ederken harcanan paralar, kaynaklar. Bunlar terörün doğrudan maliyeti. Ama bir de dolaylı maliyeti var. O dolaylı maliyet de ekonomik olarak çok daha büyük aslında. Terör var diye bu bölgeye doktor, öğretmen, mühendis ve kalifiye elaman gelmiyor. Terör var diye yaylalar kullanılmıyor, hayvancılık potansiyeli yeterince gelişmiyor. Terör var diye bazı maden kaynaklarını yeterince değerlendiremiyoruz, turist gelmiyor, turizm yeterince gelişmiyor. İş dünyasından bazı giricimci bu bölgeye yeterince gelmiyordu."

Devlet olarak terör diye bakılmadan bölgeye bütün yatırımları yaptıklarını, şantiyelere saldırı olduğunu işçi ve mühendislerin kaçırıldı ifade eden Bakan Yılmaz şöyle konuştu:

"Bunlara bakmadık. Bütün gayretimizle, sabırla yatırımlarımıza devam ettik. Devlet olarak biz yatırımlarımızı yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Ama özel sektör arzu ettiğimiz ölçüde gelişmedi. Az önce söylediğim sebeblerden dolayı. Uzun yıllar kullanılmamış bir potansiyel var. Birikmiş bir enerji var. Bakın güven ortamı tam pekişsin, ben özel sektör yatırımlarının gerçekten patlayacağına inanıyorum. Çok ciddi bir gelişim gösterceğine inanıyorum.Bu böyle bir toprağı nadasa bırakmak gibi. Yeni bir ortam oluştuğu zaman yatırım atmosferi düzeldiği zaman bunun hızla harekete geçeceğini göreceğiz. Bunun için Doğu ve Güneydoğu genç nüfusu, coğrafyası, doğal kaynakları, alt yapısı ile hazır. Artık hemen hemen her ilde üniversiteler araştırma laboratuvarları var. Havaalanı, duble yollar var. Gelen nüfus daha eğitimli geliyor. Komşu ülkelerle ticari bağlarımızı eskisine göre dahada geliştirmiş durumdayız. Bütün bunlar huzur ortamı ile birleştiği zaman özel sektör yatırımlarında ben ciddi bir yatırım olacağına yürekten inayorum. Çözüm dediğimiz ülkenin gündeminden terörü, şiddeti çıkarmak; siyasetin alanı genişletmek, ifade özgürleğünün olduğu siyasi özgürlüklerin insan hak ve özgürlerinin en geniş manada yaşandığı demokratik strandartların en ileri düzeyde yaşandığı bir ülke haline gelmek demektir. Türkiye içinde yaşayan herkesin lehine. Kardeş kavgasının hiç kimseye bir faydası yok. Türkiyenin gelişmesini büyümesini istmeyenlere faydası var. Kardeşliğimizi pekiştirmeliyiz. Halkın büyük destiğini görüyoruz. Bu bir milli mesele. Türkiye'nin artık bu travmalardan kurtulması lazım. Nefes alıp ileri atılımlar gerçekleştirmesi lazım. Bunların olmadığı bir ortamı düşünün çok ileri gideriz."

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.04.07 15:02 - Son Güncellenme: 2013.04.07 15:04 - Zeynep Çelik
A