Günde 6 saat oturmak...

Günde 6 saat oturmak...

Günde 6 saat oturarak zaman geçiren insanlarda kanser ve diyabet riskinin önemli ölçüde artış gösterdiği belirtildi. Uzmanlara göre ofiste çalışanlar ile direksiyon başında zaman geçirenler tehdit altında.

2013.02.21 16:12 - Son Güncellenme: 2013.02.21 16:13 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Günde 6 saat oturmak...

Sağlıklı kalmak istiyorsanız ayakta zaman geçirin. Araştırmalar oturarak zaman geçiren insanlarda ciddi sağlık sorunları olacağına vurgu yapıyor. Günde altı saat oturarak zaman geçiren insanın kanser, diyabet ve kalp hastalıklarına yakalanma oranının oldukça yüksek olduğu açıklandı.

Amerikalı bilim insanları 63 bin 48 orta yaşlı erkeğin üzerinde yaptıkları araştırmayı açıkladı. Uzmanlar bu araştırmanın kadınlar üzerinde de gererli olduğunu ifade etti. Kansan Üniversitesi'nden Prof. Richard Rosenkranz çoğu insanın oturrark zaman geçirdiğine dikkat çekerek bunun büyük sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi. Rosenkranz araştırmalarında oturarak zaman geçiren insanlarda kronik hastalıkların artış gösterdiğini gördüklerini kaydetti. Prof. Rosenkranz "8 saatten fazla oturan grupta risk daha yüksek" dedi.

International Journal of Behavioural Nutrition and Physical Activity dergisinde çıkan araştırmada 45 ile 65 yaş arası, 4 saatten az, 4 veya 6 saat, 6 veya 8 saat ve 8 saatten fazla oturan sağlıklı erkekler ele alındı. 4 saatten az oturanlarla dört satten fazla oturanlar arasında kanser, diyabet ve kalp hastalıklarının görülme oranları önemli derecede değişiklik gösterdi. Araştırmada ayrıca fiziksel aktivite seviyesi, yaş, gelir, eğitim, boy ve kilo oranlarının da aynı ollasına özen gösterildi. Aynı özellikler taşıyan ama daha çok oturan insanlarda diyabet ve diğer hastalıkların görülme oranı daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Prof. Rosenkranz bu çalışmanın sonunda osfis çalışanları ve direksiyon başında çok zaman geçiren insanlara uyarı yaptıkların ı söyledi. Daha önceki araştırmalarda televizyon başında altı saat zaman geçiren insanın yaşam süresinden beş yıl eksildiği belirtilmişti.

 

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.02.21 16:12 - Son Güncellenme: 2013.02.21 16:13 - HABER MERKEZİ
A