Gül, İslami Çalışmalar Merkezi tanıtım yemeğinde

Gül, İslami Çalışmalar Merkezi tanıtım yemeğinde

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Oxford İslami Çalışmalar Merkezi için İstanbul'da düzenlenen yemeğe ev sahipliği yaptı.

2013.05.02 22:47 - Son Güncellenme: 2013.05.02 22:48 - Güncel
A
Gül, İslami Çalışmalar Merkezi tanıtım yemeğinde

Cumhurbaşkanı Gül'ün ev sahipliği yaptığı yemeğe, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı da katıldı. Yemek basına kapalı gerçekleşti.
Yemek ile ilgili olarak Cumhurbaşkanlığının internet sitesinden bilgi verildi.

BAŞARILI BİR MERKEZ

İslami Çalışmalar Merkezi'nin, İslam kültürü ve uygarlığı alanında çalışan önemli ve başarılı bir akademik merkez olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, merkezin etkilerinin İslam dünyası ve daha ötesine yayıldığına işaret etti. Cumhurbaşkanı Gül, merkezin, günümüz dünyasında ihtiyaç duyulan uyum ve karşılıklı anlayış değerlerini üst noktalara taşıdığını da anlattı.

İLK İSLAMİ AKADEMİK ENSTİTÜ

Cumhurbaşkanı Gül, "Hem doğuda, hem de batıda İslam'ın gerçek değerlerinin anlaşılmasında önemli bir rol oynayan merkez, birçok ilke imza atmış, 800 yıllık Oxford tarihinde ilk İslami Akademik Enstitü olmuştur" dedi.

ABDULLAH GÜL CHEVENING BURSU

Oxford İslami Çalışmalar Merkezi ve İngiltere Hükümeti tarafından ihdas edilen "Abdullah Gül Chevening Bursu" (The Abdullah Gül Chevening Award) kapsamında, her yıl bir Türk akademisyene Oxford İslami Çalışmalar Merkezi bünyesinde, misafir öğretim üyesi (Visiting Fellow) olarak çalışma imkânı sağlanacak. Cumhurbaşkanı Gül, adına ihdas edilen "Abdullah Gül Chevening Bursu" için de teşekkür etti.

OXFORD İSLAMİ ÇALIŞMALAR MERKEZİ

Oxford Centre for Islamic Studiesö (Oxford İslami Çalışmalar Merkezi) Oxford Üniversitesi bünyesinde, bağımsız bir merkez olarak faaliyet gösteriyor. Merkez, İslam dininin daha iyi anlaşılabilmesi ve İslam dünyası hakkında bağımsız akademik çalışmaları cesaretlendirmek amacıyla 1985 yılında kuruldu. Merkez, Galler Prensi Charles tarafından himaye ediliyor. Merkeze son olarak İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafından Kraliyet Tüzüğü (Royal Charter) statüsü verildi. Merkez, Müslüman dünya ve İngiltere'den gelen bağışlar sayesinde yeni bir kampus inşa etmekte. 30 öğrenci, merkezin sağladığı burs imkânlarıyla Oxford Üniversitesi'nin değişik fakültelerinde öğrenimini sürdürmekte. Ayrıca 50 değişik ülkeden gelen akademisyenler, "Misafir Öğretim Üyesi" programları sayesinde Oxford Üniversitesi'nde akademik çalışmalarını yürütmekte.

TÜRKİYE'NİN KATKISI

Merkez, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu pek çok İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülke tarafından da destekleniyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2004 yılından bu yana merkezin Mütevelli Heyeti üyesi. Cumhurbaşkanı Gül, 2010 yılı Kasım ayında Oxford Üniversitesi'nde "İslam Dünyası, Demokrasi ve Kalkınma" başlıklı bir konferans vermişti. 

 

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.05.02 22:47 - Son Güncellenme: 2013.05.02 22:48 - Zeynep Çelik
A