Grip virüsü damlacıklar halinde başkasına bulaşıyor

Grip virüsü damlacıklar halinde başkasına bulaşıyor

Soğuk havaların gelmesi ile birlikte,hava değişikliğine maruz kalan birçok vatandaşı ilgilendiren grip ile ilgili Medicalpark Özel Bursa Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm.Dr. Yılmaz Ata, gribin küçümsenmemesi gerektiğini söyledi.

2012.01.19 16:12 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Grip virüsü damlacıklar halinde başkasına bulaşıyor

Üşüme titremelerle ani başlayan ve 38 dereceyi geçen yüksek ateş gribin ilk ve önemli belirtisi olduğunu ifade eden Ata, "Ateşle birlikte baş ağrısı, genel vücut ve kas ağrıları, halsizlik, belli başlı belirtilerdir. Bazen kusma, boğazda ağrı ve yanma, karın ağrısı gibi her zaman görülmeyen yakınmalar ortaya çıkabilir. Daha sonra öksürük bu tabloya eklenebilir. Hasta kişilerin öksürük aksırıkları ile grip virusları damlacıklar halinde ortam havasına saçılır. Bu damlacıklar hasta kişinin 1.5 metre kadar uzağına ulaşabilirler. Bu mesafedeki havanın solunması ile sağlam kişiler virüsleri alabilirler. Ortama saçılan damlacıklar çevredeki eşyaları kontamine eder. Ayrıca hasta elleri ile de kullandığı ve tuttuğu cisimleri, eşyaları kontamine edebilir, kirletebilir. Bu tür eşyalara dokunulması, bu eşyaların kullanılması durumunda sağlam kişiler enfeksiyon etkenini alabilirler. 1-3 günlük bir kuluçka süresi sonunda hastalık belirtileri ortaya çıkmaya başlar" dedi.
Grip tedavisinde temel yaklaşımın ateşin düşürülmesi, bol sıvı alınması ve yatarak istirahatın sağlanması olduğunu vurgulayan Ata, "Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçların kullanılması, su, meyve suları, ıhlamur gibi bitkisel çaylar, çorba yoğurt, ayran gibi sulu gıdaların yeterince alınması izlenecek en iyi yoldur. İstirahat asla ihmal edilmemelidir. 2-3 gün süren ilk dönemden sonra halsizlik ve yorgunluk hissi birkaç gün daha devam edebilir. Başka bir sorun olmadığında en çok bir hafta içinde iyileşme ile sonuçlanır. Bu nedenle kimi zaman "grip tedavi edilirse bir haftada, tedavi edilmezse yedi günde iyileşir" diye konuştu.
Grip tedavisinde antibiyotiklerin yeri olmadığını söyleyen Ata, "Antibiyotiklerin gereksiz yere en çok kullanıldıkları hastalıkların başında grip ve grip benzeri hastalıklar gelir. Bu hastalıkların etkeni olan viruslar antibiyotiklerden etkilenmezler. Bu nedenle grip tedavisi için antibiyotik kullanılması hastalığın iyileşme süresi ve şiddetinde bir değişikliğe yol açmaz. Antibiyotiklerin ateş düşürücü veya ağrı kesici özellikleri yoktur. Yani hiçbir şekilde hekimin gerek görmediği zamanda antibiyotik alınmamalıdır" dedi.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2012.01.19 16:12 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A