Gözler Bernanke'de

Gözler Bernanke'de

Gözler bu akşam FED Başkanı Bernanke'nin yapacağı açıklamalara çevrildi.

2013.07.17 09:14 - Son Güncellenme: 2013.07.17 09:14 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Gözler Bernanke'de

Bu akşam piyasaların gözü FED Başkanı Bernanke'nin açıklamalarında olacak.. Son konuşmasında daha güvercin bir tutum takınarak piyasada kaybolan moralleri yerine getiren Bernanke'nin açıklamaları piyasalarda merakla beklenirken FED'in para politikası hakkında yorumlar gelmeye devam ediyor.

Ekonomistler FED'in politikasının yönünün global ekonomi üzerinde etkilerinin önemli sonuçlar doğuracağında hem fikir. Peki Bernanke tahvil alım programının sürekliliği hakkında ne diyecek?

Uzun zamandır devam eden ekonominin kötü seyri Eski Merrill Lynch Ekonomisti David Rosenberg'e göre iyileşme yoluna girdi; fakat tek bir problem var: FED'in yanlış politikaları herşeyi berbat edebilir.

Rosenberg hafta başında yaptığı açıklamada '' Şu anda işsizlik oranları pozitife bir dönüş olduğuna işaret ediyor. Ayrıca tüketici kredileri, iyileşmenin hanehalkı üzerindeki etkilerini gösteriyor.'' ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz hafta Labor Jobs Department açıkladığı raporunda başta hizmet, sanayi olmak üzere bir çok alanda toplamda 195.000 yeni iş pozisyonu açılmasının pozitif algılanması gerektiğini söyleyen Rosenberg inşaat, finans ve sağlık sektörlerinde de büyümeye gidildiğine dikkat çekti.

Rosenberg'e göre Bernanke'nin senaryosu tahvil fiyatları düşürebilir. Bunun gerçekleşmesi halinde ise tahvil piyasasının sıkışma riski var.

Bank of Amerika Merrill Lynch Kıdemli Amerika ekonomisti Michael S. Hanson da Fed'in politikalarını eleştiren bir diğer isim olarak karşımıza çıkıyor. Hanson Fed'in düşük faiz politikasını devam ettirmesinin enflasyon riskini beraberinde getireceğinin altını çiziyor.

Finansal danışmanlık şirketi Westpac Küresel Kur Stratejileri Başkanı Robert Rennie, "Bernanke söz konusuysa asla hayır dememek gerek. En son geçen haftaki konuşmasını hatırlamakta fayda var" dedi.

Rennie, "Son haftalarda Bernanke, ABD ekonomisinde iyileşme sinyalleri görüyoruz ve geri çekiliyoruz mesajı veriyordu. Ama sonra geçen hafta geri çekilmek için işsizlik ve enflasyonu bekleyeceklerini ifade etti. O yüzden Bernanke'nin Çarşamba günkü konuşması büyük önem taşıyor" açıklamasında bulundu.

Geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada FED'in tarihi bir hata yaptığını savunan Ünlü ekonomist Paul Krugman, FED'in son açıkladığı tutanaklardan çıkan tahvil satın alma programını sonlandırma mesajını büyük bir hata olarak değerlendirdi. Krugman'a göre ABD ekonomisi hala derin bir boşluk içinde ve istihdam rakamları da bunun en açık göstergesi.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.07.17 09:14 - Son Güncellenme: 2013.07.17 09:14 - HABER MERKEZİ
A