Görüşmenin konusu silah bırakma

Görüşmenin konusu silah bırakma

Filipinler'de MILF ile bir sonraki görüşmenin konusunun silah bırakma olduğu açıklandı

2013.07.15 15:50 - Son Güncellenme: 2013.07.15 15:50 - Dünya
A
Görüşmenin konusu silah bırakma

Filipinler hükümeti ile ülkenin en büyük Müslüman grubu moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) arasında yapılacak bir sonraki barış görüşmelerinde silah bırakma konusu masaya yatırılacak.

Filipinler hükümeti ile MILF arasında Malezya'da yapılan barış görüşmelerinde, geçtiğimiz cumartesi günü gelir dağılımı konusunda anlaşmaya varılmıştı. Barış görüşmelerinde geriye iki konu kaldı. İlişkilerde taraflar arasından güvenin sağlanması ve güç dağılımı konusu. Güç dağılımı konusu ise MILF'in silahlı kanadının silah bırakmasını öngörüyor.
Filipinler hükümet adına barış görüşmeleri yapan heyeti Başkanı Miriam Coronel-Ferrer, yaptığı açıklamada, "Taraflar arasında güven tesisi ek maddesiyle ilgili nasıl yapılacağı ve uygulanacağı konusunda halen pürüzler var... Takdir edeceğiniz gibi amacını silahla kovalayan bir grubun silah bırakması kolay olmayacak." dedi.

Ferrer ayrıca Mindanao adasında silahlı birçok grubun olmasından dolayı MILF'in bir anda silah bırakamayacağını da belirtti. MILF'in 12 bin kişilik güçlü silahlı gücü olduğu belirtiliyor.

Filipinler hükümeti, MILF ile 15 Ekim 2012′de çerçeve barış anlaşması imzalamıştı. Bu anlaşma üzerine Filipinler'in güneyinde Müslümanların yaşadığı Mindanao adasında kalıcı barış anlaşması için görüşmeler başlamıştı.

MILF, 1970′ten bu yanan Filipinler hükümetine karşı bağımsızlık veya özerklik için silahlı mücadele veriyor. Yaşanan çatışmalarda şimdiye kadar yaklaşık 100 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Filipinler hükümeti ile Müslüman grup arasından varılan anlaşma çerçevesinde Mindanao adasında Bangsamoro ismi verilecek özerk bölge kurulacak.
 

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.07.15 15:50 - Son Güncellenme: 2013.07.15 15:50 - Ramazan Acar
A