Gördüğünüze inanamayacaksınız...
Bursa'da, bir evin içerisinde bulunan 'Tezeren Dede' türbesi Ramazan ayıyla birlikte her gün ziyaretçi akınına uğruyor.
2011.08.02 14:21 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
İvazpaşa Mahallesi'nde bulunan Tezeren Dede türbesi 550 yıllık geçmişiyle olduğu kadar evin içinde yer almasıyla da türbe olma dikkatleri üzerine topluyor. Tezeren Dede Hazretleri'nin torunu Hayrettin Tezeren, Ramazan ayı, dini bayram ve kandillerde, şehir dışından da çok sayıda insanın akın ettiği Tezveren Dede türbesini ziyarete gelenlerin türbenin evin içinde olduğunu gördükleri zaman hayret ettiklerini ifade etti.
Tezeren Sultan'ın torunlarından olan Hayrettin Tezeren çocukluklarının geçtiği türbenin aynı zamanda evleri olduğunu kaydederek bu durumdan hiçbir zaman rahatsızlık duymadıklarını aksine dedeleriyle hep bir arada oldukları için mutluluk duyduklarını söyledi. Tezeren, " Biz 7 kardeşiz, hepimiz bu evin içinde dedemizle beraber yaşadık. Tabi insanlara ölüm , mezarlık deyince bir ürperti gelir. Alakası yok. Biz sanki ailemizin hep yaşayan dedesi olarak baktık. Türbenin bulunduğu evde yaşamamızdan dolayı hiçbir zaman korku ve endişe duymadık. Önemli olan bu mekanı, bu şekilde insanlara sunabilmek. Tertemiz pırıl pırıl bir yer olması için çalışıyorum ve zamanımın büyük kısmını buraya ayırıyorum" diye konuştu.
Yaklaşık 3 yıl önce evi boşalttıklarını belirten Tezeren, "Evin odalarını, türbeyi ziyarete gelenlere ayırdık. İlk kat şu an kullanılabiliyor, üst katı da hazır hale getirmeye çalışıyoruz. Böylelikle mesela mevlit adağı olanlar rahatlıkla gelerek, mevlitlerini okutabiliyorlar. Ancak buraya gelip, dedemizden herhangi bir istek ve dilekte bulunulmaz. Bazı misafirlerimiz gelip, ip bağlıyorlar. Bu da bizim dinimizde yoktur" dedi.
Zyaretçi trafiğinin dini günlerde artığını hatırlatan Tezeren, Ramazan'ın 15'inden sonra günde ortalama 700 kişinin türbeyi ziyaret ettiğini sözlerine ekledi.