Google Haritalar 20 yaşında: Bursa'nın ve Türkiye'nin en çok aranan lokasyonları!

Google Haritalar 20 yaşında: Bursa'nın ve Türkiye'nin en çok aranan lokasyonları!

Google Haritalar, bu yıl 20. yaşını kutlayacak. Google, Haritalar'ın 20. yaşını kutlarken platformda Bursa'nın ve Türkiye'nin en çok aranan lokasyonları belirlendi. Bursa'nın en çok aranan lokasyonları arasında Koza Han, İnkaya Tarihi Çınar Ağacı, Tophane Saat Kulesi, Uludağ Milli Parkı, Kültür Parkı yer aldı.

2025.02.07 12:19 - Son Güncellenme: 2025.02.07 12:36 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Google Haritalar 20 yaşında: Bursa'nın ve Türkiye'nin en çok aranan lokasyonları!

Aposto'nun haberine göre, çevrimiçi dünyanın içine doğan nesil pek haberdar olmasa da 30 yaşından büyük olanlar bilir ki bir zamanlar kaybolmak diye bir şey vardı. Arabalarda basılı haritalar tutar, bir yere gitmeden önce adres tariflerini ezberler, defalarca yanlış sokaklara sapar, en sonunda da pes edip gideceğimiz yeri yoldan geçen birine sorardık. Fakat yaklaşık 20 yıl önce çevrimiçi haritalar hayatımıza girdi ve haritalar iyileştikçe tüm bu deneyimleri unuttuk. 

Google'ın çevrimiçi haritalama hizmeti Google Haritalar, 8 Şubat'ta 20. yaşını kutlayacak. 20 yıldır kullanıcıların gitmek istedikleri destinasyona mümkün olan en kolay şekilde ulaşmasına ve yeni lokasyonlar keşfetmesine yardımcı olmayı amaçlayan platform, artık yalnızca bir harita olarak kullanılmanın ötesine geçerek kullanıcıların dünyayı keşfetme şeklini değiştiren ve seyahat planlaması yapmasına yardımcı olan bir platform hâline geldi. 

Google, çeşitli kategorilere göre 2024 yılında en çok incelenen 20 lokasyonu derlediği bu listeleri oluştururken Google Haritalar'da en fazla yorum alan ve 4.0 üzeri yıldıza sahip mekanları dikkate aldı. 

Türkiye listelerinde 15 şehirden toplam 60 lokasyon en çok incelenenler arasına girerken İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya, Bursa listede kendine en fazla yer bulan şehirler oldu.

Türkiye'nin en çok incelenen lokasyonları 

2024 yılında Google Haritalar'da Türkiye'nin en çok incelenen mekanları, "Ziyaret Edilecek Yerler", "Parklar" ve "Müzeler" olmak üzere üç ana kategoride derlendi. Listeler, Türkiye'de hem turistlerin hem de yerel kullanıcıların platformu nasıl kullandığını gözler önüne serdi. 

En çok incelenen ziyaret edilecek yerler

1. Galata Kulesi, İstanbul
2. Anıtkabir, Ankara
3. Yerebatan Sarnıcı, İstanbul
4. Pamukkale Travertenleri, Denizli
5. Taksim Meydanı, İstanbul
6. Manavgat Şelalesi, Antalya
7. Side Antik Kenti, Antalya
8. Apollon Tapınağı, Antalya


9. Koza Han, Bursa
10. Düden Şelaleleri, Antalya
11. Pierre Loti Tepesi, İstanbul
12. Efes Antik Kenti, İzmir
13. Çanakkale Şehitler Anıtı, Çanakkale
14. Kemeraltı Çarşısı, İzmir
15. İzmir Tarihi Asansör, İzmir


16. İnkaya Tarihi Çınar Ağacı, Bursa
17. Beyazıt Meydanı, İstanbul
18. Eski Foça Sahili, İzmir
19. Damlataş Mağarası, Antalya


20. Tophane Saat Kulesi, Bursa

En çok incelenen parklar

1. Gülhane Parkı, İstanbul
2. İBB Emirgan Korusu, İstanbul
3. Güvenpark, Ankara
4. Saklıkent Milli Parkı, Antalya
5. Yıldız Parkı, İstanbul
6. Trabzon Meydan Parkı, Trabzon
7. Aşağı Düden Şelalesi, Antalya
8. Gençlik Parkı, Ankara
9. İzmir Kordon Alsancak, İzmir
10. Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, Konya


11. Uludağ Milli Parkı, Bursa
12. Kuğulu Park, Ankara
13. Bahçeşehir Göleti, İstanbul
14. Caddebostan Sahili, İstanbul
15. Kültürpark, İzmir
16. Karaalioğlu Parkı, Antalya


17. Kültür Parkı, Bursa
18. Maltepe Sahil Parkları, İstanbul
19. Kyoto Japon Parkı, Konya
20. Beylikdüzü Yaşam Vadisi, İstanbul

En çok incelenen müzeler

1. Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul
2. Mevlana Müzesi, Konya
3. Miniatürk, İstanbul
4. Rahmi M. Koç Müzesi, İstanbul
5. Göbeklitepe, Şanlıurfa
6. Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep
7. Göreme Açık Hava Müzesi, Nevşehir
8. İstanbul Arkeoloji Müzeleri, İstanbul
9. Efes Arkeoloji Müzesi, İzmir
10. Beylerbeyi Sarayı, İstanbul
11. Harbiye Şelalesi, Hatay
12. Kaymaklı Yeraltı Şehri, Nevşehir
13. Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Ankara
14. Atatürk Köşkü, Trabzon
15. Panorama 1453 Tarih Müzesi, İstanbul
16. Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara
17. Antalya Arkeoloji Müzesi, Antalya
18. Altınköy Açık Hava Müzesi, Ankara
19. Hierapolis (Pamukkale) Örenyeri, Denizli
20. Bandırma Vapuru, Samsun

Google Haritalar nereden nereye

Google, kronolojik olarak dönüm noktası niteliğinde olan gelişmeleri derleyerek Haritalar'ın kısa bir tarihçesini de paylaştı. 

2005: 8 Şubat 2005 tarihinde Google Haritalar, kullanıcıların A noktasından B noktasına gitmesine yardımcı olabilmek için masaüstü platformlarda kullanıma sunuldu. Platformla ilgili verilen ilk önemli kararlardan biri, "Yazdır" butonunun arayüzün neresine ekleneceğiydi. 

Aynı yıl Google bünyesindeki bir grup mühendis, Google Transit Seyahat Planlayıcısı projesini başlattı. Bu proje, daha sonra Google Haritalar'daki gerçek zamanlı ulaşım bilgilerine dönüştü. Platformun, bugün dünya genelinde 10 binden fazla ulaşım acentesiyle işbirliği bulunuyor. 

2007: Google Haritalar, ABD'de 30'dan fazla şehirde gerçek zamanlı trafik verilerini kullanıma sundu. Bu özellik, kullanıcıların haritadaki yeşil, sarı ve kırmızı renkle işaretlenen yollar üzerinden gidecekleri güzergahın ne kadar yoğun olduğunu anlamasına yardımcı oluyordu. Kullanıcılar, hâlâ Google Haritalar'da trafik durumuna baktıklarında gerçek zamanlı milyonlarca algoritma destekli tahmin görüyor.

Aynı yıl eski Google CEO'su Larry Page'in Haritalar hizmeti için sokakta araç kullanarak görüntü toplama fikri üzerinden Street View projesi doğdu. O günden bugüne Street View, Google'ın dünyayı haritalama pratiğinin temel bir parçası hâline geldi.

Şirket, proje kapsamında kar motosikletleri ve develerden binek otomobillere kadar her türlü araca kamera bağladı ve milyonlarca görüntü topladı. 

Google'da şu anda 20 milyon kilometreden fazla bir alanı kaplayan Street View görüntüsü bulunuyor. Bu miktar, Dünya'nın çevresinde yaklaşık 500 kez dönmeye eşdeğer.

2007'de ayrıca Google Haritalar'ın mobil uygulaması kullanıma sunuldu. Bu gelişmeden yalnızca 2 yıl sonra Google, Haritalar uygulamasına adım adım navigasyon özelliğini entegre etti. Böylece kullanıcıların gidecekleri yere yalnızca cep telefonlarını kullanarak ulaşabilmeleri mümkün hâle geldi.

2009: Google, 2009 yılında yerel yönetimlerden, Street View görüntülerinden ve uydu görüntülerinden gelen verileri kullanarak kendi haritalarını yapmaya başladı. 

Ayrıca platforma, "Sorun Bildir" butonu eklendi. Böylece kullanıcılara haritaya ilişkin düzenleme önerisinde bulunma imkanı verildi.

2012: Street View, 360 derece görüntü toplamak üzere tasarlanan sırt çantası Trekker'ı kullanıma sundu. Böylece Street View görüntüleri, yolların ötesine geçebildi. Trekker'ın ilk keşif gezisi, Büyük Kanyon'da yapıldı. 

Çanta, o tarihten bu yana Amazon Ormanları'nın derinliklerinden Eyfel Kulesi'nin zirvesine kadar pek çok lokasyonu ziyaret ederek kullanıcılara bu alanları sanal olarak deneyimleme fırsatı sundu. 

2014: Haritalar'a restoran, bar ve otellere ilişkin bilgiler eklendi. Böylece kullanıcılar, bu lokasyonlarla ilgili açılış saati, puan ve fiyat aralığı gibi bilgilere erişebilmeye başladı. 

Bugün Google Haritalar, 250 milyondan fazla mekanın bilgisini gösteriyor. 

2015: "Yerel Rehberler" adında küresel bir gönüllü topluluğu ortaya çıktı. Bu kişiler, Google Haritalar'a gönüllü olarak inceleme ve fotoğraf gibi katkılar sunmaya başladı ve platformun güncel kalmasını mümkün kıldı. 

2019: Platform, daha sonra adı "Lens" olarak değiştirilecek "Canlı Görünüm" özelliğini kullanıma sundu. Yapay zeka ve artırılmış gerçeklik teknolojileriyle kullanıcıları yürürken yönlendiren özellik, bugün 100'den fazla ülkede mevcut. 

2023: Google Haritalar, bilgisayar görüşü ve yapay zekadaki ilerlemeler sayesinde "Immersive View" özelliğini kullanıma sundu. Bu özellik, kullanıcıların simge yapıları parkları, stadyumları ve rotaları keşfetme biçimini değiştirdi. Kullanıcılar, lokasyonların görüntüleri üzerinde hava durumu ve trafik gibi gerçek zamanlı verileri de görebilmeye başladı. 

2024: Google Haritalar, şirketin yapay zeka modeli Gemini'daki ilerlemelerin etkisiyle Gemini Çağı'na girdi. Platforma, yapay zeka destekli sanal asistan Gemini entegre edildi. 

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2025.02.07 12:19 - Son Güncellenme: 2025.02.07 12:36 - HABER MERKEZİ
A