Google çalışanları protestoya mı hazırlanıyor?

Google çalışanları protestoya mı hazırlanıyor?

Google çalışanları, yıllarca 'aile' olduklarını söyleyen şirkete karşı mücadele başlatıyor. Arama devi, geçen yıl 12 bin kişiyi işten çıkardıktan sonra 2024'te daha fazla çalışanının işine son vermeyi planlıyor. Çalışanlar Google kampüslerinde protesto düzenlemeye karar verdi

2024.01.22 12:32 - Son Güncellenme: 2024.01.22 13:26 - Teknoloji - HABER MERKEZİ
A
Google çalışanları protestoya mı hazırlanıyor?

Gazete Oksijen'in haberine göre; Google'ın eski CEO'su Larry Page, 2012'de Google'ın bir 'aile' gibi davranmasının önemli olduğunu vurguladı. Arama devi atıştırmalıklar ve masaj servisi gibi avantajlarıyla meşhur olmuştu. O dönemler Page'e göre çalışanlara iyi davranmak daha üretken olmalarını sağlıyordu. Ancak bu düşüncelerin üzerinden geçen 10 yılın ardından Google çalışanları şimdi aile ruhunun nereye gittiğini merak ediyor.

Yapay zekaya öncelik verecek

Geçtiğimiz ocak ayında Google, maliyetleri düşürmek ve yapay zeka gibi yüksek öncelikli alanlara odaklanmak amacıyla yaklaşık 12 bin çalışanını (iş gücünün yüzde 6'sına eşdeğer) işten çıkaracağını açıkladı. Ancak işten çıkarmalar durmadı. CEO Sundar Pichai, bu hafta çalışanları 2024'te daha fazla işten çıkarma olacağı konusunda uyardı ancak 2024'tekiyle aynı ölçekte olmayacağını söyledi. Bu işten çıkarmalardan satış ve reklamcılıktan, ürün ve YouTube'a kadar olan bölümlerin etkilenmesi bekleniyor.

Bu haftaki kesinti dalgasına yanıt olarak Google yazılım mühendisi Diane Hirsh Theriault, LinkedIn'de Google'ın liderliği hakkında konuştu. Theriault, "Google kısa bir süre önce gerçekten büyülü bir yerdi. Ve bazı nedenlerden dolayı yöneticiler insan sermayelerini nakite çeviriyor. Bu korku ortamında kim insanlığın yeni çağının yaratıcısı olabilir?" yazdı.

Protestoya hazırlanıyorlar

Basın açıklaması yapan Alphabet İşçi Sendikası, ABD genelindeki beş Google kampüsünde protestolar planladığını söyledi. Kıdemli bir yazılım mühendisi ve Alphabet İşçileri Sendikası'nın iletişim başkanı Stephen McMurtry, "Gerçek şu ki, bu işten çıkarmalar iş yerimizde kaosa neden oluyor, iş yükümüzü artırıyor ve bir gecede bir sonraki ekibin ortadan kaybolacağı konusunda yaygın endişeye neden oluyor" dedi.

McMurtry, "Google'ın, şirketin devam eden inanılmaz başarısından sorumlu kişiler yerine 'verimliliğe' öncelik vermesini izlerken meslektaşlarımız haklı olarak öfkeleniyor ve her zamankinden daha fazla hayal kırıklığına uğruyor" diye ekledi.

Google'ın mühendislik müdürü Kenneth Smith, 10 Ocak'ta görevinin sona erdiğinin kendisine e-postayla bildirildiğini söyleyerek işten çıkarma şekillerinin daha insancıl olması gerektiğini vurguladı. Smith, Ocak 2023'ten bu yana işten çıkarmaların ele alınma şekli konusunda Google'a karşı çok fazla öfke ve hayal kırıklığı beslediğini ekledi.

Yazılım mühendisi ve teknoloji yorumcusu Gergely Orosz, Smith'in neredeyse altı yıllık hizmetin ardından Google tarafından işten çıkarılmasına yönelik "Bu sadece bir iş. Seni istedikleri zaman kovabilirler. Sen de aynısını yapıp istediğin zaman ayrılırsın. Sadakati ve bağlılığı unutun" dedi. 

 

Diğer Teknoloji ve Bilim Haberleri için tıklayın


2024.01.22 12:32 - Son Güncellenme: 2024.01.22 13:26 - HABER MERKEZİ
A