Gluten intoleransı nedir? Gluten intoleransı neden olur? Gluten intoleransı belirtileri nelerdir? Gluten intoleransı nasıl tedavi edilir?

Gluten intoleransı nedir? Gluten intoleransı neden olur? Gluten intoleransı belirtileri nelerdir? Gluten intoleransı nasıl tedavi edilir?

Gluten intoleransı olarak da bilinen gluten alerjisi, kişinin gluten içeren besinleri tolere edememesi sonucu glutenli besinleri tükettiğinde vücutta meydana gelen reaksiyon durumudur. Peki, Gluten intoleransı nedir? Gluten intoleransı neden olur? Gluten intoleransı belirtileri nelerdir? Gluten intoleransı nasıl tedavi edilir?

2024.03.05 10:03 - Son Güncellenme: 2024.03.05 10:14 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Gluten intoleransı nedir? Gluten intoleransı neden olur? Gluten intoleransı belirtileri nelerdir? Gluten intoleransı nasıl tedavi edilir?

Gluten, buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir proteindir. Bir kişide gluten intoleransı (gluten hassasiyeti, gluten alerjisi) varsa, bu protein karın ağrısı, ishal veya gaz sancısı gibi sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir. Peki, Gluten intoleransı nedir? Gluten intoleransı neden olur? Gluten intoleransı belirtileri nelerdir? Gluten intoleransı nasıl tedavi edilir? 

Gluten intoleransı nedir?

Gluten alerjisi, vücudun buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein olan gluteni tolere edemeyip glutenli besinler tüketildiğinde meydana gelen alerjik bir durumdur. Gluten intoleransı olarak da bilinen bu durumun yaygın görülen hastalık formu çölyak hastalığıdır. Çölyak hastalarının vücudunda glutenli besinler tüketildiğinde alerjik reaksiyon meydana gelir.

En yaygın görülen gluten alerjisi belirtisi ishal olarak bilinir. Ayrıca midede şişklinlik, gaz ve yorgunluk gibi durumlar da gluten alerjisi semptomları arasında yer alır. Ancak bazı gluten alerjisi vakalarında herhangi bir semptom görülmeyebilir.

Gluten alerjisini tedavi etmenin en temel yolu sıkı bir glutensiz diyet uygulamaktır.

Gluten intoleransı neden olur?

Diğer bir adıyla gluten intoleransı olan gluten alerjisi, gluten içeren besinlere karşı vücudun reaksiyon vermesi sonucu meydana gelir. Belirtileri ve oluşumu bakımından çölyak hastalığıyla benzerlik gösteren gluten alerjisi, temelde glutenli besinlere karşı alerjik reaksiyonu içerir.

Gluten intoleransı belirtileri nelerdir? 

Kişinin gluten tüketmesi sonucu ortaya çıkan en yaygın semptom ishal olarak bilinir. İshalle birlikte mide bulantısı, midede şişkinlik, gaz, karın ağrısı, anemi, bilinç bulanıklığı, yorgunluk ve endişe hali de gluten alerjisi belirtileri olarak kabul edilir.

Gluten alerjisi belirtileri genel olarak şunları içerir:

İshal

Mide bulantısı

Mide şişkinliği ve gaz

Karın ağrısı

İştah ve kilo kaybı

Yorgunluk, halsizlik

Anemi

Kabızlık

Bilinç bulanıklığı ve konsantrasyon bozukluğu

Baş ağrısı

Eklem ağrıları

Endişe hali ve depresyon

Deri döküntüleri

Gluten intoleransı nasıl tedavi edilir? 

Gluten alerjisini tedavi etmenin tek yolu, gluten diyeti yapmaktır. Gluten diyeti, gluten içeren besinlerin tüketilmemesine dayanır. Gluten içeren besinler tüketmeyerek bağırsak sisteminin tamir edilmesi sağlanır.

Gluten intoleransı olanlar hangi besinleri tüketmemelidir?

Gluten alerjisi olan kişilerin uyguladığı gluten diyeti aşağıdaki besinleri tüketmemeyi içerir:

Buğday, çavdar ve arpa

Unlu mamullerin birçoğu

İşlenmiş, marine edilmiş et ürünleri

Pizza, makarna gibi yiyecekler

Kurabiye, kek gibi hamur işleri

Patates cipsi, meyan kökü gibi atıştırmalıklar

Alkol

Zincir marketlere glütensiz ürün zorunluluğu geldi 

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2024.03.05 10:03 - Son Güncellenme: 2024.03.05 10:14 - HABER MERKEZİ
A