Girdi maliyetlerindeki artış et fiyatlarına da yansıdı! (ÖZEL HABER)

Girdi maliyetlerindeki artış et fiyatlarına da yansıdı! (ÖZEL HABER)

Et fiyatlarının artmasına neden olan faktörlerden bahseden Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, ''Gıda ürünlerinde fiyatlar geçen yıla oranla neredeyse yüzde 100 zamlandı. Bir hafta geçmeden aynı ürüne yeniden zam geldiğini görüyoruz. Ete zam geldiği söyleniliyor, ama geçen yıla göre afaki bir rakam farkı yok. Elektrik, mazot, tohum girdileri yüzde 10 civarında arttı. Bu durum hayvanları da etkiledi. Bir yıl önce 350 liraya aldığımız mısır silajını artık 600 liradan satın alıyoruz. Şu an hayvancılık çok zorlaştı, et fiyatları ileride daha da zamlanacak. Bu gidişle vatandaş besiciliği bırakacak. Bu seferde et bulunamayacak. Ya ithal gelecek ya da fiyatlar yükselecek. 3 liralık domatesin 10 liraya satıldığı bir ülkede, etin 50 liradan 60 liraya çıkması çok normal'' dedi.

2021.10.12 08:29 - Son Güncellenme: 2021.10.12 08:42 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Girdi maliyetlerindeki artış et fiyatlarına da yansıdı! (ÖZEL HABER)
05:31 Girdi maliyetlerindeki artış et fiyatlarına da yansıdı! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Girdi maliyetlerindeki artış et fiyatlarına da yansıdı! (ÖZEL HABER)

ESLEM ERSEN / BURSADA BUGÜN

Gıda fiyatları artmaya devam ederken vatandaş kırmızı et almakta güçlük çekmeye başlıyor.

Eskiden bir kilo kıyma alan çoğu vatandaş şimdiyse yarım kilo kıymayı anca satın alabiliyor.

''3 LİRALIK DOMATESİN 10 LİRAYA SATILDIĞI BİR ÜLKEDE, ETİN 50 LİRADAN 60 LİRAYA ÇIKMASI ÇOK NORMAL''

Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, ''Genel artış çok yüksek. Gıda ürünlerinde fiyatlar geçen yıla oranla neredeyse yüzde 100 zamlandı. Sayın Cumhurbaşkanımız marketleri denetleyeceğini ve birkaç market açacaklarını söyledi. Ancak açılacak marketle 81 il ve yüzlerce ilçe arasından hangi birine yetişebilecekler? Önemli olan her il ve ilçede bulunan devlet kurumlarının görevlerini yerine getirmesidir. Bir hafta geçmeden aynı ürüne yeniden zam geldiğini görüyoruz. Gıda da çok büyük artış yaşanıyor. Vatandaşın hükumete tepkisi genelde bundan kaynaklanmaktadır. Maaşlarında artış olmaması, devletin yaptığı yüzde 10 zamların gelen artışlara göre çok altında kalması vatandaşı etkiliyor. Hükumette bu konuda çok zarar görüyor. Biz anketçiyiz, herkesin içindeyiz. Çok gezip ve dolaştığımız için hepsini görüyoruz. Ete zam geldiği söyleniliyor, ama geçen yıla göre afaki bir rakam farkı yok. Geçen yıl 45 lirayken, şimdi 60 liraya satılıyor. Yüzde 10 yaşanan artışı gıda ürünlerinin geneliyle kıyaslandığımızda etin sıfırda kaldığını görüyoruz. 3 liralık domatesin 10 liraya satıldığı bir ülkede, etin 50 liradan 60 liraya çıkması çok normal. Yine de keşke daha ucuz olsa, hiç zam yapmasak'' dedi.

''BU GİDİŞLE VATANDAŞ BESİCİLİĞİ BIRAKACAK''

Girdi maliyetlerine bakıldığında geçen yıl bir torba yemi 80 liraya satın alırken, şimdi 150 liraya satıldığını söyleyen Yıldız, ''Elektrik, mazot, tohum girdileri yüzde 10 civarında arttı. Bu durum hayvanları da etkiledi. Bir yıl önce 350 liraya aldığımız mısır silajını artık 600 liradan satın alıyoruz. Şu an hayvancılık çok zorlaştı, et fiyatları ileride daha da zamlanacak. Bu gidişle vatandaş besiciliği bırakacak. Bu seferde et bulunamayacak. Ya ithal gelecek ya da fiyatlar yükselecek. Hükumetin bu konuya ilişkin tedbir alacağını düşünüyorum. Biz hem üretici, hem de tüketiciyiz. İki yerden zarar görüyoruz. En çok etkilenen Sivil Toplum Örgütleri kasap esnafı, besici, hayvan bakanlar ve üreticilerdir. Bizde isteriz çok satalım, kazanalım. Vatandaşların alırken zorluk çektiğini biliyoruz. Ancak bu konuda bizlere kırılıp gücenmesinler. Hükumetin almış olduğu kararlar doğrultusunda ilerliyoruz. Vicdanen bizlerde rahatsızız. Ailelerin çektiği sıkıntıları görüyoruz. Evine sebze alamayan vatandaşları da görüyoruz. Allah yar ve yardımcımız olsun" şeklinde konuştu.

''İNSANLAR BİR KİLO ET ALACAKKEN, ŞU AN YARIM KİLO ETİ ANCA ALABİLİYOR''

Bursa'da kasap mesleği ile uğraşan Aziz Keskin, "Etlerimiz zamlandı, ama bunun yanında piyasadaki tüm ürünlerde bir artış var. Marketlerde gündemde olan fiyat politikasının önüne geçilmeye çalışılıyor. İnşallah devletimizin çabaları sonrasında düzenlemeler yapılacaktır. Ticaret açısından yükselen fiyatların kimseye faydası olmuyor. İnsanlar bir kilo et alacakken, şu an yarım kilo eti anca alabiliyor. Bu da işlerimizi etkiliyor. Geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 20 civarında bir zam süreci yaşadık. Beyaz ete de yüzde 30 zam geldi. Vatandaş alternatif olarak beyaz eti tüketmeye başlamıştı, o da pahalılaştı. En çok kıyma ve kuşbaşı satıyoruz. Kıyma 70, dana kuşbaşı 74, kuzu kuşbaşı 90 liradan satılıyor. Piyasaya göre olabildiğince fiyatları uygun tutmaya çalışıyoruz. Üretime, girdi fiyatlarına baktığımızda maliyetlerin yüksek olduğunu görüyoruz. Genel anlamda bir tedbir almamız lazım ki artan fiyatların önüne geçilebilsin. Esnafın da vatandaşın da işi zor'' ifadelerini kullandı.

''GEÇTİĞİMİZ AYLARDA ET ÜRÜNLERİNE ÜST ÜSTE 3 DEFA ZAM GELDİĞİ OLDU''

Yaklaşık 35 yıldır kasap sektöründe çalışan Murat Şen, "Son 10 yılda et ve çeşitleri üzerine bir çağ atladık. Şimdiki kasap dükkanlarında kuyumcu gibi çeşitli mallar satılıyor. Bizlerde sektöre ayak uydurmaya çalışıyoruz. Ürün fiyatı biraz kaliteye bağlı olarak değişiyor. Devamlı gelen müşterilerimiz olduğu için bir şekilde işlerimiz ilerliyor. Bundan bir 10 yıl öncesinde kıymanın fiyatı 30 lira bile değilken, şimdi 75 lira ve üzerine satılıyor. Fiyatlar yüzden vatandaşlardan şikayet aldığımız oluyor. Geçtiğimiz aylarda et ürünlerine üst üste 3 defa zam geldiği oldu. Pandemi döneminde olmamız insanları ayrı zorluyor" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.10.12 08:29 - Son Güncellenme: 2021.10.12 08:42 - HABER MERKEZİ
A