"Getirilen yasa milletvekili özlük yasası değil"

"Getirilen yasa milletvekili özlük yasası değil"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Erzurum Dernekleri Federasyonunca Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Erzurum 2. Ankara Tanıtım Günleri'ne gelişinde açıklamalarda bulundu. Çiçek, "Bu getirilen yasa milletvekili özlük yasası değil, maaş artışıyla ilgili bir yanı yok.

2013.05.09 14:44 - Son Güncellenme: 2013.05.09 14:45 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
"Getirilen yasa milletvekili özlük yasası değil"

Sadece değişik kanunlarda ya da fiilen uygulamada olan hususların tek bir kanunun çatısı altında toplanmasından ibarettir"


"MAAŞ ARTIŞIYLA İLGİLİ BİR YANI YOK"

Milletvekillerinin bazı haklarına yönelik çalışmalara değinen Çiçek, "Tümünün içinden işimize gelen bir cümleyi çıkararak konuyu gündeme

getirirsek vatandaşın infialine sebep oluyor. Bu ülkede kişi, kamuda çalışan devlet memuruysa 657 sayılı Kanun'a tabi, özel bir kanunu var. Kişi, hakim ve savcıysa 2802 sayılı Hakimler Savcılar Kanunu'na tabidir. Kişi, Türk Silahlı Kuvvetleri mensubuysa onun ayrı bir personel yasası var. Bir güvenlik görevlisiyse ona uygun özel yasası var. Bu manada yasası olmayan ki anayasa hükmü de açıktır bu konuyla ilgili yasal düzenleme yapılması gerektiği, her defasında kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesi sebebiyle tepkiden çekinildiği için bu yasa bugüne kadar çıkarılamadı. Bu getirilen yasa milletvekili özlük yasası değil, maaş artışıyla ilgili bir yanı yok. Sadece değişik kanunlarda ya da fiilen uygulamada olan hususların tek bir kanunun çatısı altında toplanmasından ibarettir. Meseleye böyle bakarsanız değerlendirme farklı olur, bir kıyak geçiliyor tarzında yapmak isterseniz, her kanun metninde bir şey bulabilirsiniz" diye konuştu.

"STATÜ YASASINA GERÇEKTEN İHTİYAÇ VAR"

Çiçek, "Getirilen teklif ile kamuda görevli bir müsteşarın, bir genel müdürün, bir valinin veya bir başka makam sahibinin sahip olduğu hakların ötesinde bu teklifle benim bildiğim gelir durumu yok. Zaten bunlar ya fiilen yada başkaca kanunların içerisine sıkıştırılmış vaziyette iken milletvekilinin ne olduğunu ve hangi statüde olduğunun bir defaya mahsus belirlenmesinden ibarettir. Eski ve yeni millettekileri bu protokolde nerede yer alacak ? Bu Türkiye'nin muhtelif illerinde farklı uygulamalara sebebiyet veriyor. Bazı illerde tartışmalara sebep veriyor. Milletin iradesini temsil eden milletvekilinin eskisini ve yenisini yeri geliyor oturacak sandalye bulamadığına ben şahidim. Onun için bütün bu kargaşayı ortadan kaldıracak bir statü yasasına gerçekten ihtiyaç var. Meseleyi böyle bakarsanız o zaman değerlendirmeler çok farklı olacaktır. Kamuoyuna takdim edilen şekliyle özlük hakları artıyor gibi bir değerlendirme var. Sağlık harcamaları ile ilgili olarak bugün yüksek yargıdaki kişiler, vali ve müsteşar hangi usule tabi ise milletvekili de o statüde zaten tedavi ediliyor. Bunun kanun çatısı altında birleştirilmesinden ibarettir. Bu şekilde vatandaşı bilgilendirmek lazım" dedi.

"İYİ BİR SONUCA VARACAĞIMIZ KANAATİNDEYİM"

Yeni anayasa çalışmalarına değinen Çiçek, "İyi bir çalışmayla ben iyi bir sonuca varacağımız kanaatindeyim. Daha yoğun çalışarak ki dünden itibarin çok yoğun bir çalışma başladı. Ümit ederiz Haziran sonuna geldiğinde uzlaşılabilecek maddelerle ilgili netice ortaya çıkar. Komisyonu aşan ve sayın genel başkanların karar vermesi gereken hususlar söz konusu olduğunda da elbette ben de kendilerini ziyaret edip, bize görev verdiniz, imkan verdiniz, destek verdiniz, şu kadar sürede çalıştık, işi buraya getirdik, bundan sonrasında da ne karar verilecekse 30 Haziran tarihi itibarıyla bakmamız gerekecek" diye konuştu. 

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.05.09 14:44 - Son Güncellenme: 2013.05.09 14:45 - HABER MERKEZİ
A