'Geri çekilen PKK'lıların güvenliğini kadınlar sağlasın'

'Geri çekilen PKK'lıların güvenliğini kadınlar sağlasın'

DİYARBAKIR'da, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Kadın Meclisi tarafından düzenlenen '2'nci Kürt Kadın Buluşması' toplantısının sonuç bildirgesi açıklandı.

2013.04.15 11:06 - Son Güncellenme: 2013.04.15 11:06 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
'Geri çekilen PKK'lıların güvenliğini kadınlar sağlasın'

Bildirgede, savaşın en büyük acılarını çeken kadınların onurlu bir barışın da teminatı olacakları ifade edilerek, "Geri çekilme sürecinde kadınların gerillanın güvenliğini alması" istendi. Toplantıda, Tunceli'de köy koruculuğu yapan kadınların, koruculaktan vazgeçirilmesi için de bu kente bir kadın heyetinin gönderilmesi kararı alındı.

Diyarbakır'da DTK Kadın Meclisince düzenlenen ve 34 sivil toplum örgütünden 64 kadının katıldığı, '2'nci Kürt Kadın Buluşması' toplantısının sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, savaşın en büyük acısını yaşayan kadınların, yine onurlu bir barışın teminatı olacağı vurgulandı. Sonuç bildirgesinde, anayasa yapım sürecinde kadınların taraf olması, eşit temsiliyetin sağlanması ve kadına dönük ayrımcı, militarist ve cinsiyetçi politikalarla mücadele eden bir kadın politikasının yürürlüğe girmesi ve yasal güvence altına alınmasının esas ilke olarak benimsendiği belirtildi.

'AKİL KADINLAR HEYETİ OLUŞTURULSUN'

Boşaltılan köylerden göç eden, üreticiyken tüketici haline getirilen yurttaşların yaşadıkları mağduriyetleri giderme sorumluluğunun devlette, bu süreci yönetme noktasında inisiyatifin kadınlarda olması gerektiği kaydedilen toplantının sonuç bildirgesinde şöyle denildi:

"Yine geri çekilme sürecinde kadınların gerillanın güvenliğini alması, köye geri dönüşlerde yaşanabilecek olası sorunlarla mücadelede izleme komisyonları ve gerektiğinde bir eylem hattının planlanması karara dönüşen tartışmalardır. Çözüm ve müzakere sürecinde akil kadınlar heyetinin oluşturulması, Kürdistanlı ve Türkiyeli kadınların ortak bir program çerçevesinde bu çalışmaları yürütmesi kararı alındı. Anayasa yapım sürecine kadınlar olarak taraf olunması, Suriye'deki Kürt bölgesini ziyaret etmek üzere bir kadın heyetinin oluşturulması, Roboskili (Uludere Ortasu) ailelerle dayanışmak için bir günlük ziyaret edilmesi, Tunceli'deki kadın korucuların koruculuktan vazgeçmeleri için içinde bir kadın heyetinin Tunceli'ye gitmesi kararları alınmıştır."

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.04.15 11:06 - Son Güncellenme: 2013.04.15 11:06 - HABER MERKEZİ
A