Genetik şifreleri çözülüyor

Genetik şifreleri çözülüyor

Uzmanlar, bazı genetik değişikliklerin hastalığa yatkınlığı artırdığını keşfetti

2013.04.05 16:00 - Son Güncellenme: 2013.04.05 16:01 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Genetik şifreleri çözülüyor

 

Alzheimer ya da halk arasındaki adıyla "bunama" belli bir yaş üzerindeki insanların ve onlara bakan yakınlarının hayatını kabusa çevirebiliyor.

Farklı evrelerden oluşan rahatsızlığın erken safhasında, hastalar, yakın geçmişle ilgi hafıza sorunları yaşıyor. İlerleyen evrelerde unutkanlıklar artıyor. Son aşamada ise hasta en yakınlarını, hatta yemek yemeyi bile unutuyor.

Alzheimerda, beynin belirli bölgelerinde hücre kaybı yaşanıyor, hücreler arası bağlantılar kopuyor. Ayrıca, beyin hücreleri arasında "amiloid" denilen, protein nitelikli bir madde plakalar halinde birikiyor. Beyin hücrelerinin içinde de protein birikmeleri oluyor.

Bu anormal işleyişin ipuçları ise genetik şifrelerde gizli. Washington Üniversitesi'nden araştırmacılar , bin 200 kişi üzerinde yaptıkları kapsamlı bir çalışma ile bazı genlerde meydana gelen değişikliklerin alzheimera yol açtığını ortaya koydu.

Bağışıklık sistemi ile ilgili bir gen, değişikliğe uğrayıp işlevini kaybedince beyinde alzheimerla sonuçlanan protein birikimleri başlıyor.

Alzheimerla ilgili genetik çalışmaların sürdüğünü belirten araştırmacılar, yaşam biçiminin de hastalıkla yakın ilişki içinde olduğuna dikkat çekiyor.

Uzmanlar, belirli bir yaş üzerindeki insanların beslenme, uyku ve egzersizlerine dikkat etmesini; sosyal hayatla bağlarını koparmamasını öneriyor.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2013.04.05 16:00 - Son Güncellenme: 2013.04.05 16:01 - HABER MERKEZİ
A