Genelkurmay Başkanı'nın Hasdal ziyaretinin perde arkası

Genelkurmay Başkanı'nın Hasdal ziyaretinin perde arkası

Paşalar 'Esir gibiyiz' dedi, Komutan sabır diledi..

2011.11.02 11:07 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Genelkurmay Başkanı'nın Hasdal ziyaretinin perde arkası

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in, önceki gece Hasdal Askeri Cezaevi'ne yaptığı sürpriz ziyaret kamuoyunda büyük merak uyandırdı. Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk, Hasdal ziyaretinin perde arkasını yazdı..

Hasdal Cezaevi'ndeki görüşmede önce terör konuşuldu. Tutuklu askerler, Genelkurmay Başkanı Özel'e şehitler için "Başımız sağolsun" dedi. Sonra sıra asıl soruna geldi. Tutuklu askerler, "Komutanım niçin tutuklu olduğumuzu bilmiyoruz. Sahte belgelerle buradayız, esaret altındayız" dedi. Özel Paşa "Sabırlı olun" karşılığını verdi..

ÖZEL, HANGİ PAŞALARLA KONUŞTU?
Genelkurmay Başkanı Özel, Orgeneral Bilgin Balanlı, Nejat Bek, Korkut Özarslan, Yurdaer Olcan, Turgut Atman, Mehmet Otuzbiroğlu, Kadir Sağdıç, Ziya Göle, Korcan Polatsü, Halil Helvacıoğlu ile Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu ile bir araya geldi.

ŞEHİTLER İÇİN BAŞSAĞLIĞI DİLEDİLER
Özel'in ani ziyaretine şaşıran tutuklu komutanlar, kendi durumlarından önce Güneydoğu'da yaşananları ve 24 askerimizin şehit edilmesi sonrasındaki gelişmeleri sordular. Bazı komutanlar Güneydoğu ve sınır ötesi harekatlar konusunda görüşlerini aktardılar.

'BURADA ESARET ALTINDAYIZ'
Genelkurmay Başkanı olduktan sonra ilk kez Hasdal Cezaevi'ne gelen Orgeneral Necdet Özel'in komutanlarla "açık görüş" odasında bir araya geldikleri anlarda duygusal sahneler de yaşandı. Tutuklu paşalar Özel'e 24 şehit için başsağlığı dilediler. Genelkurmay Başkanı'nın tutuklu komutanlara "Siz nasılsınız" die sormasının ardından komutanlar içinde bulundukları durumu "esarete" benzettiler ve duruşmalarda da belirttiklerini Genelkurmay Başkanı'na şöyle anlattılar: "Türk askeri cami bombalar mı, kendi uçağını düşürür mü? Ama derdimizi anlatamıyoruz. Burada esaret altındayız. Avukatlarımız mahkeme heyetinden sürekli tutuksuz yargılanmamız için istekte bulunuyor. Ancak bu istek dikkate alınmıyor. Hep aynı gerekçelerle tahliye taleplerimiz reddediliyor. Tabii ki yargıya saygılıyız. Ancak, tutukluluk adeta cezaya dönüştü. Hakim ya da hakim heyetinin tutuklamalar konusunda bu kadar takdir yetkisi olmamalı."

'DENİZ FENERİ SANIKLARINA UYGULANAN ADALET BİZE DE UYGULANSIN'
Tutuklulukta geçen sürenin "cezaya dönüştüğüne" ilişkin şikayet sırasında, bir komutan "Aylardır buradayız. Deniz Feneri sanıklarına uygulanan adalet bize de uygulansın. Onlar 3 ay tutuklu kalınca mahkeme 'cezaya dönüştü' deyip serbest bıraktı. Yurtdışına niçin kaçalım? Ne delil var ki karartalım? Biz, yasaların uygulanmasını, sahte belge üretenlerin ortaya çıkarılmasını istiyoruz" dedi.

ÖZEL: SABIRLI OLUN
Genelkurmay Başkanı Özel de, "Sizin durumunuzu yakından biliyorum. Hukuk yoluyla her şey açığa çıkacaktır. Tutuklulukta geçen sürenin uzunluğu konusunda genel şikayet var. Sabırlı olun" dedi.

DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANI DA HASDAL'DA
Bu arada dün de Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel, Hasdal Askeri Cezaevi'ne giderek tutuklu subaylarla görüştü. Bilgel'in ziyareti yaklaşık 1 saat sürdü.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2011.11.02 11:07 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A