Genel af çıkacak mı? Genel af mı geliyor?

Genel af çıkacak mı? Genel af mı geliyor?

Sosyal medyada son günlerde "#Genelaf" başlığıyla yapılan paylaşımlar sonrası özellikle mahkum yakınları bu soruların cevabını merak ediyor. Peki, genel af çıkacak mı? Genel af mı geliyor? İşte konuyla ilgili detaylar...

2022.09.23 14:46 - Son Güncellenme: 2022.09.23 15:13 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Genel af çıkacak mı? Genel af mı geliyor?

Sosyal medyada son günlerde sıkça yapılan "#Genelaf" başlıklı paylaşımlar sonrasında bu sorunun cevabı özellikle mahkum yakınları tarafından merak edilip araştırılıyor. Peki, 2022'de genel af çıkacak mı? Genel af mı geliyor?

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin hukuk kurmayı Feti Yıldız'ın Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile "infaz hesaplamasının gözden geçirilmesi gerekliliğini" görüşeceğini duyurmasının ardından gündemdeki 'genel af çıkacak' tartışmaları yeniden alevlendi. 

2022'DE GENEL AF ÇIKACAK MI?

2022'de genel af düzenlemesiyle ilgili talep ve iddialar son günlerde bazı sosyal medya hesapları tarafından sıklıkla paylaşılmaya başlandı. Ancak konuyla ilgili herhangi resmi bir açıklama bulunmuyor. Bilindiği üzere genel af ancak TBMM'ye sunulacak bir teklif ve teklifin kabul edilmesiyle mümkün olabiliyor. Bu aşamada teklifi sunabilecek Meclis'teki siyasi partilerden ve Cumhurbaşkanı'ndan hiçbir açıklama gelmedi. Dolayısıyla henüz bir teklif olmadığı gibi genel afla ilgili bir çalışmanın sinyali de verilmedi.

EN SON AF YASASI (CEZA İNFAZ DÜZENLEMESİ) 2020'DE ÇIKMIŞTI

2020 yılı Nisan ayında AK Parti ve MHP gruplarının ortak hazırladığı infaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Kabul edilen teklifle terör, cinayet, uyuşturucu, kadına şiddet ve cinsel suçlar haricinde, cezanın yarısı oranında infaz uygulandı. "Milli istihbarat kanunu kapsamına giren suçlardan mahkum olanlar" kapsam dışında kalırken örgüt kuran ve yönetenlerin cezaları ile tefecilik yapanlar ile canavarca hisle kasten yaralama suçunu işleyenlere verilecek cezalar ise artırıldı.

Kanun çıktığında hali hazırda hakkında hüküm bulunan yaklaşık 90 bin mahkum kanundan yararlandı. Teklifin yasalaşmasıyla birlikte ilk hafta içerisinde 45 bine yakın mahkum da tahliye edilmişti.

'AF YOK, NET'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, gündemdeki "genel af" tartışmaları hakkında konuştu. Yazıcı "Bir af ya da infaz düzenlemesi söz konusu değil, net" dedi. 

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2022.09.23 14:46 - Son Güncellenme: 2022.09.23 15:13 - HABER MERKEZİ
A