GENÇLERE ENGELLİ HAKLARI SEMİNERİ

GENÇLERE ENGELLİ HAKLARI SEMİNERİ

Bursa'da, engellilerin meseleleri ve hakları masaya yatırıldı.

2011.02.24 13:21 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
GENÇLERE ENGELLİ HAKLARI SEMİNERİ

Sabancı Vakfı ve AÇEV iş birliğiyle düzenlenen toplantı Atatürk Kongre Kültür Merkezi'ndeki (Merinos AKKM) yapıldı. Toplantıya üniversite öğrencileri, Feriha Uyar Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. AÇEV Sorumlusu Hilal Gençay, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unun engelli olduğunu, gelişmekte olan ülkelerde toplam engelli nüfusun yüzde 2'sinin eğitime erişebildiğini, Türkiye nüfusunun ise yaklaşık yüzde 12'sinin engelli olduğunu söyledi.
Engelliler Kültür Sanat Derneği (Ensader) Başkanı Ayhan Zenbilci ise, toplumda yaşayanların birbirini tanımasının ve birlikte yaşamasının temel gaye olması gerektiğini söyledi. Tüm insanların farklı olduğunu ve bir bütün olarak görülmesi gerektiğini belirten Zenbilci, engellilerin meselelerinden bahsetti. 21. yüzyılda hala engellilere engel olan kaldırımların, basamakların konuşulduğunu anlatan Zenbilci, Bursa'da bile engelli vatandaşların her yeri gezemediğine dikkat çekti.
Binaların, eğlence mekanlarının, camilerin hala engellilerin rahat kullanımına yönelik yapılmadığını ifade eden Zenbilci, "Engelliler mecbur kaldıkları yere gitmek zorunda değildir. Engelliler istedikleri her yere gidebilmelidir. Engellilere özel parklar, kafeler neden yapılıyor? Niye engelliler için özel mekanlar yapıyorsunuz da her alanı engellilere uygun hale getirmiyorsunuz? Günümüzde engelli vatandaşların bankamatikleri bile rahat kullanması için düzenlemeler yapılmıyor. Bilinçli bir toplum oluşturulması için tüm sivil toplum kuruluşların ortak yaşam kültürü için çalışmasını öneriyorum" dedi.
Yöneticilerin öncelikle zihinsel engelliler ve aileleri için bir şey yapması gerektiğini kaydeden Zenbilci, daha bilinçli bir nesil yetiştirilmesi, anne ve baba adaylarının daha nikah masasındayken bilinçlendirilmesi, alkollü araç kullanımının önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Psikolog Özden Şenkoyuncu ise psikolojik destek konusunda dinleyenlere bilgi verdi.

 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2011.02.24 13:21 - Son Güncellenme: 1970.01.01 02:00 - HABER MERKEZİ
A