Gemlik'te yapı envanterinde proje eksikliği

Gemlik'te yapı envanterinde proje eksikliği

BURSA'nın Gemlik İlçesi'nde deprem riskine karşı hazırlanan yapı envanter çalışmasının, eksik arşivler nedeniyle yapılamadığını öne sürüldü.

2013.06.21 11:50 - Son Güncellenme: 2013.06.21 11:50 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Gemlik'te yapı envanterinde proje eksikliği

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, "Gemlik Belediyesi'nin arşivinde, projelerin büyük çoğunluğuna rastlanamadığı için envanter çalışmasına başlayamadık. Hangi binalar depreme ne kadar dayanıklı bilmiyoruz" dedi. İddiayı doğrulayan Gemlik Belediye Başkan Vekili Refik Yılmaz, bu binaların sayısının az olduğunu söyledi.

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda yer alan Bursa'nın, olası bir depremde en riskli alanlarından biri ilan edilen ve İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu'nun, "Gemlik kolu beklenmeyen bir kol. 900 yıldır deprem yok. Bu kadar sessizlikten sonra ortaya çıkaracağı enerji o kadar fazla" diyerek uyardığı Gemlik İlçesi'nde, korkutan bir gerçek ortaya çıktı.

Kentsel dönüşüm için çalışmaların başlatıldığı, Cihatlı Köyü ve Manastır Mahallesi'nin yeni konut alanı olarak belirlendiği Gemlik'te 2010 yılında envanter çalışması için hazırlıklar yaptıklarını söyleyen İMO Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, "Gemlik'in, hakkındaki soruşturmalar nedeniyle açığa alınan eski Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler ile 2010 yılında envanter çalışması protokolü imzaladık. Yapı güvenliği ve deprem açısından, 1999 yılı öncesinde yapılan binalar incelenecekti. Fakat belediye arşivinde binaları denetlememiz için yeterli verilere ulaşamadık. Projelerin büyük çoğunluğuna rastlanamadığı için, malesef envanter çalışmasına başlayamadık. Hangi binalar depreme ne kadar dayanıklı bilmiyoruz. Bizim elimizde bir veri yok" diye konuştu.

"DENİZ KUMU İLE YAPILAN BİNALARDA KOROZYONLAŞMA VAR"

Bursa'nın Merkez Nilüfer İlçesi'nde yürüttükleri envanter çalışmasını sağlıklı arşivler sayesinde tamamlayabildiklerine dikkat çeken Şahin, "Gemlik altından fay hattı geçen, yeraltı sularının bol olduğu bir ilçe. Daha önce yapılan binalarda da deniz kumu kullanıldığı için demir kanseri denilen korozyonlaşma oranı yüksek. Bursa'da en acil ele alınması gereken ilçeler Gemlik ve Kumla. 1999 depreminde önce yapılan binalar ele alınmalı. Bizim için bir tek insan hayatının dahi önemi var" dedi.

Gemlik'te yürütülen kentsel dönüşüm çalışmasının doğru ilerlemediğini kaydeden Şahin, 'Gemlik'i boşaltalım. Ticaret alanları kalsın mantığının' yanlış olduğunu vurguladı.

"ESKİ ARŞİVLERDE BİNA PROJESİ YA DA RUHSATI ESKİ"

Gemlik'in Ak Partili Belediye Başkan Vekili Refik Yılmaz, kentsel dönüşümü başlatmak için binalarda çalışmalar yürüttüklerini söyledi. toplam 105 bin nüfuslu Gemlik'te, binaların yüzde 80'inin, 1999'da yaşanan deprem öncesi yapıldığına işaret etti. Arşivlerdeki eksiklikler hakkında değerlendirmede bulunan Yılmaz, "Yeni dönemde dijital arşivlemeye geçtik. Eski binalarda arşivler bulunamıyor. Bina var ama ya projesi yok, ya da ruhsatı. Bu konu çok da önemli değil. Biz çalışmalarımızı yürütüyoruz" dedi. Arşivleri eksik olan bina sayısı konusunda kesin açıklama yapmak istemeyen Belediye Başkan Vekili Yılmaz, bu sayının yaklaşık 100 konut ve işyerini geçmeyeceğini söyledi.

"10 YIL İÇİNDE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ"

İlçede yenilenmesi gereken konut sayısının 10 bin olduğunun altını çizen Yılmaz, "TOKİ ile anlaştık. Bu yıl içinde temel atmaya başlayacağız. Gemlik Körfezi manzaralı Cihatlı Köyü ve Manastır Mahalleleri kentsel dönüşüm için belirlendi. İlk etapta 3 bin konut yapacağız. Vatandaşlarımızdan evlerini rayiç bedel karşılığı alıp yeşil alana dönüştüreceğiz. 10 yıl içinde bu dönüşümü tamamlamak istiyoruz. Bölgede Gemlik'e özgü mimari ve 5 katlı binalar yapılacak. Mimarlar ve odalarla birlikte bu çalışmayı yürüteceğiz." şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2013.06.21 11:50 - Son Güncellenme: 2013.06.21 11:50 - HABER MERKEZİ
A