"Geliştirdiğimiz aşı buzdolabı sıcaklığında 3 ay boyunca bozulmadan kalabilir"

"Geliştirdiğimiz aşı buzdolabı sıcaklığında 3 ay boyunca bozulmadan kalabilir"

Tüm dünyayı etkisine alan yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisinde vaka sayısı 52 milyonu aşarken, küresel aşı rekabeti gittikçe hararetli bir hal alıyor. Geliştirdiği aşının yüzde 90'dan fazla koruma sağladığını açıklayan Pfizer/BioNTech aşı yarışında bayrağı elinde tutuyor, ancak -70 derecede saklanması gereken dozların dağıtımının nasıl yapılacağı belirsizliğini koruyor. Bu kapsamda, Alman rakip CureVac ise geliştirdiği deneysel corona virüs aşısının en az üç ay boyunca 5 santigrat derecede bozulmadan kalabildiğini ve bu yüzden aşının dağıtımının diğer rakiplerinin geliştirdiklerinden daha kolay olduğunu açıkladı.

2020.11.12 20:35 - Son Güncellenme: 2020.11.12 20:35 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
"Geliştirdiğimiz aşı buzdolabı sıcaklığında 3 ay boyunca bozulmadan kalabilir"

Alman biyoteknoloji şirketi CureVac, corona virüse karşı geliştirdiği CvnCoV adlı aşısının 3. aşama klinik denemlerini başlatmadan önce aşının depolama koşullarının test edildiğini açıkladı.

Şirketten yapılan açıklamada aşının ortalama buz dolabı sıcaklığı olan 5 santigrat derecede bozulmadan 3 ay boyunca kalabileceği belirtildi. Ayrıca, aşının oda sıcaklığında 24 saati aşmamak suretiyle saklanabileceği ifade edildi.

Bununla birlikte CureVac, geliştirdikleri aşının dağıtımının, "diğer rakipleri"ne nazaran, potansiyel olarak daha kolay olduğunu vurguladı.

PFİZER/BİONTECH VE MODERNA GİBİ RNA BAZLI AŞI GELİŞTİRYOR

CureVac firması diğer Alman rakibi BionTech ve ABD'li Moderna gibi mesajcı RNA (mRNA) yaklaşımını kullanıyor. Ancak diğer iki firma klinik denemelere CureVac'tan daha önce başladı. Bununla birlikte, bu ayın başında CureVac tarafından geliştirilen corona virüs aşısının birinci aşama klinik çalışmalarında kişilerin bağışıklık tepkisinin tetiklediğinin görüldüğü açıklandı.

YÜZDE 90'DAN FAZLA KORUMA SAĞLADI

ABD'li ilaç şirketi Pfizer'dan tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada, Alman BionTech SE firmasıyla geliştirilen deneysel corona virüs aşısının, klinik denemelerin son aşamasında başarılı olduğu duyuruldu. 43 binden fazla gönüllüyle yapılan çalışmanın ara verilerinde de aşının yüzde 90'dan fazla etkili olduğu görüldü. Bir milyon 290 binin aşkın kişinin ölümüne neden olan pandemiye karşı geliştirilen aşı çalışmalarında bir kilometre taşı olarak görülen sonuçlar tüm dünyada büyük yankı uyandırdı.. Ancak, aşının bulunması kadar önemli olan dağıtım sorunun nasıl çözüleceği hala belirsizliği koruyor. Bilim insanları "-70" derecede saklanması gereken aşının halk tarafından kullanımının sağlanmasının oldukça uzun bir süreç alacağından endişe ediyor.

Öte yandan, BionTech'ten yapılan açıklamada aşının beş güne kadar buzdolabında saklanabileceği ve kuru buz eklenen termal nakliye kutularında 15 güne kadar taşınabileceği belirtilmişti.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2020.11.12 20:35 - Son Güncellenme: 2020.11.12 20:35 - HABER MERKEZİ
A