Geçmişten ders çıkarmalı işbirliğini geliştirmeliyiz

Geçmişten ders çıkarmalı işbirliğini geliştirmeliyiz

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, günümüzde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) coğrafyasının, siyasi ve ekonomik alanlarda büyük fırsatlar ve işbirliği imkanları sunduğunu belirtti.

2013.06.29 18:06 - Son Güncellenme: 2013.06.29 18:06 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Geçmişten ders çıkarmalı işbirliğini geliştirmeliyiz

TBMM'nin ev sahipliğinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİTPA) 22. Genel Kurulu'nun açılışında konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, günümüzde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) coğrafyasının, siyasi ve ekonomik alanlarda büyük fırsatlar ve işbirliği imkanları sunduğunu belirterek, "Geçmişteki çatışmalardan ve bölünmelerden gerekli dersleri çıkarmamız, işbirliğini ve dayanışmamızı geliştirmemiz gerektiğine inanıyorum" dedi.

İrlanda'nın başkenti Dublin'de 6-7 Aralık 2012'de yapılan AGİT 19. Bakanlar Konseyi'nde alınan kararları hatırlatan Çiçek, Helsinki+40 sürecinin ilerletilmesi ve başarıyla sonuçlandırılabilmesi açısından, örgütün gündelik faaliyetleri kapsamında katılımcı devletler arasında süregelen güven eksikliğinin aşılabilmesinin elzem olduğunu kaydederek, bunun ise kolay olmayacağı söyledi.

Katılımcı devletlerin bu yöndeki çalışmalarına pozitif bir gündem temelinde başlamalarının, ihtiyaç duyulan karşılıklı güvenin yeniden tesisi açısından faydalı olacağını düşündüklerini aktaran Çiçek, şöyle devam etti:

"Tabiatıyla sürecin rotasının doğru tespit edilebilmesi ve sürdürülebilmesi bakımından mevcut Ukrayna Dönem Başkanlığı ile müteakip İsviçre ve Sırbistan dönem başkanlıklarına önemli görev düşmektedir. Üç dönem başkanlığının şimdiden birlikte çalışıyor ve ortak planlamaya girişiyor olması bu açıdan memnuniyet vericidir. Süreç boyunca katılımcı devletler arasındaki işbirliği ve angajman kültürünün geliştirilmesi mümkün olabilirse, bu başlı başına bir başarıyı teşkil edecektir.

Öte yandan, Helsinki+40 Süreci'nin sonucunda, 2015'te, dönüm noktası niteliğinde bir vizyon belgesinin tercihen katılımcı devletlerin devlet ve hükümet başkanlarınca kabul edilmesiyle gerçekten değerli bir sonuç elde edilebilecektir. Bu suretle AGİT'in önümüzdeki yıllardaki faaliyetlerine yol gösterici bir adım atılmış olacaktır. Bununla birlikte vizyon belgesinin üretilmesinin sürecin son aşamalarına bırakılmamasının, aksine eşgüdüm içerisinde hareket etmekte olan Dönem Başkanlığı troykasının sağladığı yapıcı ortamdan da istifade edilerek, bu alanda ufak ama somut adımlarla şimdiden ilerleme kaydedilmeye başlanmasının en verimli yöntem olacağı görüşündeyiz."

"İhtilafların çözümü hepimiziçin ihtiyaçtır"

Çiçek, "Bu teşkilatın öneminin vurgulanması açısından bu başarılar şarttır. Başta Kafkasya ve Balkanlar olmak üzere AGİT coğrafyasında seneler süren ihtilafların barışçıl yol ve yöntemlerle ve adil bir sonuca ulaşması ve çözüme kavuşması hepimiz açısından ihtiyaçtır. Aksi takdirde bu sorunları zamanın insafına ve çözümüne terk edemeyiz" ifadelerini kullandı.

Öncelikli konular

TBMM Başkanı Çiçek, AGİTPA'nın, bireylerin güvenliğine tehdit oluşturan ırkçılık, terörizm, yabancı düşmanlığı, hoşgörüsüzlük ve İslamofobi konularını gündeminde öncelikli olarak muhafaza etmesini gerekli gördüklerini dile getirdi.

"Güvenlik ve özgürlük dengesi" 

Üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir diğer önemli hususun "güvenlik ve özgürlük dengesi" olduğunu kaydeden Çiçek, bir taraftan güvenliğe karşı tehditlerle etkin mücadele ederken, diğer taraftan temel hak ve özgürlüklerin ihlal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Davutoğlu: Yeni hedefler belirlemek için doğru zaman
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT), soğuk savaşın sonundan bu yana Avrasya bölgesinde meydana gelen değişikliklere başarıyla karşılık verdiğini belirterek,  "Şimdi deneyimlerimizi gözden geçirmek ve  AGİT için yeni hedefler belirlemek için doğru zaman" dedi.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.06.29 18:06 - Son Güncellenme: 2013.06.29 18:06 - HABER MERKEZİ
A