"Geçmişine sahip çıkmayan, geleceğini şekillendiremez"

"Geçmişine sahip çıkmayan, geleceğini şekillendiremez"

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek kültür merkezine dönüştürülen tarihi İncirli Hamamı'nın resmi açılışı yapıldı.

2013.06.29 17:54 - Son Güncellenme: 2013.06.29 17:55 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
"Geçmişine sahip çıkmayan, geleceğini şekillendiremez"

İncirli Kültür Merkezi'nin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, geçmişine sahip çıkmayanın geleceğini şekillendiremeyeceğini belirterek, "Bundan ilham alarak geçmişimize sahip çıkıyoruz. Bursalılar'ın daha huzurlu ve daha kaliteli yarınlara ulaşması için gece gündüz demeden gayret sarfediyoruz" dedi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınarak restore edilen tarihi İncirli Kültür Merkezi'nin açılışı, yoğun katılımla gerçekleşti. Tarihi Hamamın açılışına Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yanı sıra AK Parti Bursa milletvekilleri Canan Candemir Çelik, Hakan Çavuşoğlu ve Bedrettin Yıldırım, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı Hüdayi Yazıcı, Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, Yıldırım Kent Konseyi Başkanı Arif Çelenk, Büyükşehir Belediye bürokratları, davetliler ve vatandaşlar katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, geçmişine sahip çıkmayanın geleceğini şekillendiremeyeceğini söyledi. Bundan ilham aldıklarını ve geçmişe sahip çıkarak unutulmaya yüz tutmuş, metruk vaziyetteki tarihi eserleri bir bir ayağa kaldırdıklarını belirten Başkan Altepe, yaptıkları çalışmalarda dönem farkını gözetmediklerini ifade etti. Bursa'da Cumhuriyet'ten Osmanlı dönemine, Roma'dan Bitinya dönemine kadar onlarca farklı kültüre ait yüzlerce tarihi eseri ayağa kaldırdıklarını, onlara hayat verdiklerini vurguladı. Başkan Altepe, "Yaptığımız çalışmalarla, özellikle tarihi ve kültürel alanda dünyaya örnek olmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

Başkan Altepe, açılışı gerçekleştirilen tarihi İncirli Hamamı'nın BUSMEK ve Yıldırım Kent Konseyi'nin çalışmalarının yanında bir kültür ve sanat merkezi olarak kullanılacağını açıkladı. Kapısı 28 yıldır kilitli bulunan hamamı satın aldıklarını ve çeşitli düzenlemelere tabi tutarak Yıldırım'ın kültür ve sanat merkezi olacak bir yapıya kavuşturduklarını hatırlatan Başkan Altepe, "Eğer kültür ve sanat faaliyetleri olmasaydı, bugün şehirler koca birer köy olurdu. Bizler çalışmalarımızda özellikle kültür ve sanata ayrı bir ilgi ve alaka gösteriyoruz. Hayat verdiğimiz tarihi ve kültürel eserlerin tamamına yakınını birer kültür ve sanat merkezi haline getirerek, şehrin dinamizmine katkı sağlamış oluyoruz. İnşallah burası Yıldırm'ın kalbinin attığı bir mekan olacak. Emeği geçen, katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun" şeklinde konuştu.

AK Parti Bursa Mİlletvekili Hakan Çavuşoğlu, Büyükşehir Belediyesi'nin işlev kazandırdığı eserlerle dünya tarihine ciddi katkılarda bulunduğunu ifade etti. Ayağa kaldırılan tarihi eserlerin sadece eski birer yapı olmadığını, ecdadımızın hayat felsefesini taşıdığını belirten Çavuşoğlu, "Ecdadımızın hayat felsefesini anlayamazsak, geleceğin güçlü Türkiyesini inşa edemeyiz. Hizmet ederken farklı düşünceler içerisinde boğuluruz. Ecdadımızın bizlere birer emaneti olan tarihi eserlere sahip çıktığı için, Balkanlar ve Kafkaslar'da Türkiyenin yüzünü ak çıkardığı için sayın Büyükyşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun" ifadelerini kullandı.

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Tarihi İncirli Hamamı´nı kültür merkezi olarak Yıldırım'a kazandırdığı için Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe´ye teşekkür etti. Bursa´nın özellikle Başkan Altepe döneminde tarihini kimliğini yeniden kazandığını ve izbe haldeki tarihi eserlerin bir bir işlevsellendirilerek halkın kullanımına sunulduğunu kaydeden Keskin, Tarihi İncirli Hamam'nın hayırlı olması dileğinde bulundu.

Yıldırım Kent Konseyi Başkanı Arif Çelenk, tarihi hamamın ilçe halkı nezdinde geçmişten geleceğe bir köprü vazifesi göreceğini söyledi. Tarihi hamamın açılışı nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye teşekkür eden Çelenk, "Büyükşehir Belediyemizin bu konudaki çalışmaları takdire şayandır. Restorasyonu gerçekleştirerek kültür ve sanat hayatına adanan bu bina, özellikle STK'ların programlarına ev sahipliği yapacaktır." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Tarihi İncirli Hamamı'nın açılış kurdelası kesildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, protokol üyeleriyle birlikte hamam içerisinde bulunulan ebru ve tezhip gibi sanat istasyonlarını inceledi. Açılışta mahalle sakinlerine adına Başkan Altepe'ye çiçek takdim edildi.

Molla Fenari Hazretleri'nin torunu Alaaddin Ali Bey tarafından yaptırılan 550 yaşındaki Tarihi İncirli Hamamı, tek hamam sınıfından sayılıyor. Tarihi hamam, belli zamanlarda çeşitli onarımlardan geçmiş ve son zamanlarda tütün deposu olarak kullanılmış. 1985 yılından bu yana hiç dokunulmayan yapı, 2010 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırıldı. Rekonstrüksiyon çalışmalarının tamamlanmasıyla ayağa kaldırılan yapı, 415 metrekare taban alanına sahip bulunuyor.
 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2013.06.29 17:54 - Son Güncellenme: 2013.06.29 17:55 - HABER MERKEZİ
A