Gebelikte plasenta yapışıklığına yakalananlar dikkat! (ÖZEL HABER)

Gebelikte plasenta yapışıklığına yakalananlar dikkat! (ÖZEL HABER)

Plasenta, hamilelik sürecinde annenin rahminde gelişen dokudur. Gebelikte anne ile bebek arasındaki besin alışverişini sağlayan ve bebeğin eşi olarak nitelendirilen plasentanın rahim duvarına yapışması anne açısından risk yaratabiliyor. Özel Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Engin Korkmazer, "Özellikle daha önceden geçirilmiş rahim cerrahileri sezaryen, kürtaj, miyom gibi ameliyatlar bu yapışmayı artırmaktadır. Bu yapışmanın artmasıyla birlikte özellikle plasenta rahmin alt tarafına tutunmakta ve normal doğumu imkânsız hale getirmektedir. Bu durumun anne açısından temel riski doğum sonu aşırı kanamayla annenin hayatını aşırı tehlikeye atabilmektedir" dedi.

2021.04.07 08:45 - Son Güncellenme: 2021.04.07 08:57 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Gebelikte plasenta yapışıklığına yakalananlar dikkat! (ÖZEL HABER)
01:24 Gebelikte plasenta yapışıklığına yakalananlar dikkat! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Gebelikte plasenta yapışıklığına yakalananlar dikkat! (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

Plasenta, anne karnındaki bebeğin normal büyüyüp gelişmesini ve gebeliğin sağlıklı olarak doğuma kadar devam etmesini sağlayan temel yapıya deniyor.

Hamilelik süresince bebekle anne arasında besin alışverişini sağlayan plasentanın rahim duvarına yapışması, annenin hayatını tehdit ediyor.

"SEZARYEN, KÜRTAJ, MİYOM GİBİ AMELİYATLAR BU YAPIŞMAYI ARTIRMAKTADIR"

Özel Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Engin Korkmazer, "Plasenta yani bebeğin eşi dediğimiz yapının temel görevi rahim duvarına tutunarak anneden besini almakta ve bu besini göbek kordonu yoluyla bebeğe iletmektir. Rahim duvarına tutunma noktasında bazen plasentaya ait aşırı yapışıklıklar ortaya çıkabilir. Özellikle daha önceden geçirilmiş rahim cerrahileri sezaryen, kürtaj, miyom gibi ameliyatlar bu yapışmayı artırmaktadır. Bu yapışmanın artmasıyla birlikte özellikle plasenta rahmin alt tarafına tutunmakta ve normal doğumu imkânsız hale getirmektedir" şeklinde konuştu.

"RAHİM KORUNARAK BU CERRAHİ YAPILABİLMEKTEDİR"

Doç. Dr. Korkmazer, "Bu durumun anne açısından temel riski doğum sonu aşırı kanamayla annenin hayatını tehlikeye atabilmektedir. Bu durumda şimdiye kadar genellikle ameliyat esnasında rahim alınırken artık gelişen cerrahi teknolojiyle birlikte rahim korunarak bu cerrahi yapılabilmektedir. Burada bebek doğduktan sonra özellikle rahim duvarında plasentanın yapışık olduğu alanları çıkarıyoruz ve geriye kalan rahim duvarını onararak annenin ve bebeğin sağlıklı bir şekilde ameliyattan çıkmasını sağlıyoruz. Bunun en büyük temel getirisi de özellikle rahim korunduğu için annenin hayat kalitesinde belirgin bir kayıp olmadan eskisi gibi hayatına devam edebilmesini sağlamasıdır" ifadelerine yer verdi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.04.07 08:45 - Son Güncellenme: 2021.04.07 08:57 - HABER MERKEZİ
A