Gebelikte kolestaza dikkat! (ÖZEL HABER)

Gebelikte kolestaza dikkat! (ÖZEL HABER)

Gebelik döneminde vücutta meydana gelen değişiklikler cildin kurumasına bağlı olarak kaşıntı yapabiliyor. Bu kaşıntılar bazen ciddi hastalıklara sebep olabiliyor. Konuyla ilgili Özel Anadolu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Kadıoğlu, "Gebelikte kolestaz tanısı konulduktan sonra gebenin ani bebek ölümü riski nedeniyle çok sıkı takip edilmesi gerekir. Hastanın şikayetleri, laboratuvar bulguları ve gebelik haftası takipte önemli kriterlerdir. En önemli tedavi doğumdur. Her gebe hemen doğurtulmamalıdır. Öncelikle safra kanallarının çalışmasını hızlandıracak bazı ilaçlar kaşıntı şikayetlerini azaltır" dedi.

2021.03.08 08:54 - Son Güncellenme: 2021.03.08 09:26 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Gebelikte kolestaza dikkat! (ÖZEL HABER)
02:41 Gebelikte kolestaza dikkat! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Gebelikte kolestaza dikkat! (ÖZEL HABER)

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

Gebelik kolestazı, gebeliğe bağlı bir karaciğer problemi olarak tanımlanırken, safra tuzlarının ciltte birikmesi sonucu olarak görülüyor.

Bu durum anne adayının ciddi kaşıntılar yaşamasına neden oluyor.

Vücutta herhangi bir döküntüye neden olmayan kolestaz, genellikle, gebeliğin son 6 ayında yaşanıyor.

"DAYANILMAYACAK ŞEKİLDE KAŞINTILARA NEDEN OLUR"

Özel Anadolu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Kadıoğlu, "Gebeliğin 24.haftasından sonra daha çok görülmeye başlayan, özellikle ellerde ve ayak tabanlarından başlayıp vücutta yaygın döküntüsüz kaşıntının en çok belirti olarak ortaya çıktığı ve beraberinde halsizlik, bitkinlik, uykusuzluk ve nadiren de sarılık olarak belirti veren önemli bir hastalıktır. Gebelerde safra kanallarının çalışması yavaşlar. Hormonal etkilerden dolayı iyice yavaşladığı zaman biriken safra asitleri ve safra tuzları kanda birikmeye başlar. Dayanılmayacak şekilde kaşıntılara neden olur. Ailesinde, daha önceki gebeliğinde kolestaz varsa eğer tekrar kolestaz oluşması diğer gebelere göre oldukça yüksek orandadır" şeklinde konuştu.

"HER KAŞINTI KOLEZTAZ DEĞİLDİR"

Op. Dr. Murat Kadıoğlu, "Gebelerde kolestaz bizim için çok önemli çünkü bu safra asitlerinin plasenta ya da eş parçası dediğimiz organdan bebeğe geçiş olmakta ve erken doğumu tetiklemektedir. Anne karnında bebeğin kakasını yapmasına ve ani bebek ölümüne neden olmaktadır. O yüzden gebelikte koleztaz tanımı konulduysa asla ihmal edilmemesi gerekir. Her kaşıntı koleztaz değildir. Cildiye doktoru tarafından da takip edilip, başka nedenler ekarte edildikten sonra özellikle kanda safra asitlerinin çok yüksek ve beraberinde karaciğer fonksiyonlarının bozuk çıkması kolestaz tanısını koymamızdaki önemli faktördür. Gebelikte kolestaz tanısı konulduktan sonra gebenin ani bebek ölümü riski nedeniyle çok sıkı takip edilmesi gerekir. Hastanın şikayetleri, laboratuvar bulguları ve gebelik haftası takipte önemli kriterlerdir. En önemli tedavi doğumdur. Her gebe hemen doğurtulmamalıdır. Öncelikle safra kanallarının çalışmasını hızlandıracak bazı ilaçlar kaşıntı şikayetlerini azaltır. Bir takım losyonlarda kaşıntıyı geciktirebilir. Dünyada 36. haftanın sonu, 37.haftanın dolaylarında gebelik sonlandırılması tavsiye edilmektedir. Gebelik haftası ilerledikçe ani bebek kaybı ihtimali arttığı için bu riski göz ardı etmeden sıkı bir takip yapılması ve gebeliğin sonlandırılması gerekir" ifadelerine yer verdi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.03.08 08:54 - Son Güncellenme: 2021.03.08 09:26 - HABER MERKEZİ
A