Gebelikte bulantı ve kusma (ÖZEL HABER)

Gebelikte bulantı ve kusma (ÖZEL HABER)

Gebelik belirtilerinin başında gelen bulantı ve kusma anne adaylarını kimi zaman endişelendirebiliyor. Çoğu anne adayında hafif seyreden bu rahatsızlık kimi gebeler için hayatı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Özel Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünden Op. Dr. Esra Arık, "Gebeliğin erken döneminde çok sık gördüğümüz şikayetlerden biri olan bulantı ve kusma anneleri oldukça endişelenmektedir ancak bu durum bebekle ilgili herhangi bir sıkıntılı duruma işaret etmemektedir. Bulantı ve kusma gebeliğin en önemli belirtisi kabul edildiği için, olmaması durumu da anne adaylarını endişelendirebilir ancak aynı şekilde görülmediği durumlarda da sıkıntı teşkil etmez" dedi.

2020.09.14 10:16 - Son Güncellenme: 2020.09.14 10:23 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Gebelikte bulantı ve kusma (ÖZEL HABER)
02:15 Gebelikte bulantı ve kusma (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Gebelikte bulantı ve kusma (ÖZEL HABER)

EZGİ KAYI / BURSADA BUGÜN

Gebeliğin erken döneminde başlayan bulantı ve kusma genelde 6. haftalarda başlayıp 12. hafta civarında azalarak bitiyor. Anne adaylarının kafasında soru işaretlerine yol açan bu temel konu hakkında, Özel Esentepe Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünden Op. Dr. Esra Arık ile konuştuk.  Arık, bulantı ve kusmayı engellemek için başvururlan yöntemleri ve ne zaman yatarak tedavi görülmesi gerektiğini Bursada Bugün'e aktardı.

"GEBELİĞİN ERKEN DÖNEMİNDE ÇOK SIK GÖRDÜĞÜMÜZ ŞİKAYETLERDEN BİRİ"

"Gebelikte bulantı, gebeliğin erken döneminde çok sık gördüğümüz şikayetlerden biridir" diyen Op. Dr. Esra Arık, "Bulantı ve kusma anneleri oldukça endişelenmektedir ancak bu durum bebekle ilgili herhangi bir sıkıntılı duruma işaret etmemektedir. Bulantı ve kusma gebeliğin en önemli belirtisi kabul edildiği için, olmaması durumu da anne adaylarını endişelendirebilir ancak aynı şekilde görülmediği durumlarda da sıkıntı teşkil etmez. Genellikle gebeliğin 6. haftasında başlayan bulantılar 12. hafta civarında azalarak biter" şeklinde konuştu.

TEDAVİ NASIL YAPILIYOR?

Arık, bulantı ve kusma tedavisi hakkında, "Tedavi bulantının derecesine göre verilmektedir. Eğer sadece bulantı varsa ilk olarak beslenme değişikliği öneriyoruz. Uzun süre aç kalmamak önemli sık sık az az beslenme yararlı olacaktır. Yağlı ve şekerli gıdalardan mümkün oldukça uzak durulması gerekiyor. Asıl problem gebenin sürekli kusmaya bağlı susuz kalması olduğu için bir seferde çok su içmek yerine yudum yudum su içmeyi öneriyoruz. Bulantı genelde sabahları olduğu için mutlaka baş ucunda çubuk kraker tarzı atıştımalık gıdalar bulundurulabilirler. Daha yataktan kalkmadan çubuk kraker ya da peksimet tarzı gıdalar yiyerek biraz daha yattıktan sonra kalkabilirler. Yapılan araştırmalarda zencefilin çok yararlı olduğu görülmüştür, zencefilin preperatları çiğneme tabletleri kullanılabilir ya da bir bardak suya atılan zenefil gün içinde içilebilir. İstirahat ve stresten uzak durmak bu dönemde çok önemli" dedi.

NE ZAMAN YATARAK TEDAVİ GEREKİYOR?

Esra Arık ne zaman endişelenmek ve yatarak tedavi gerekiyor sorusuna ise şöyle cevap verdi: "Eğer bulantı ve kusma çok fazlaysa ilaçlardan faydalanıyoruz. Gebenin genel durumu bozulup elektrolit dengesizliği ve  kilo kaybına kadar gidiyorsa bebekle ilgili endişelenmeye başladığımız için yatarak tedaviyi öneriyoruz."

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2020.09.14 10:16 - Son Güncellenme: 2020.09.14 10:23 - HABER MERKEZİ
A