Fuat Oktay'dan Kıbrıs için 2 devletli çözüm vurgusu

Fuat Oktay'dan Kıbrıs için 2 devletli çözüm vurgusu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye'nin Kıbrıs Türkünü iki devletli çözüm yolundaki haklı davasında bir gün bile yalnız bırakmadığını belirterek, "Konu Kıbrıs Türk halkı olunca AB Orta Çağ'da yaşadığı karanlığa dönüyor" dedi.

2021.07.08 22:37 - Son Güncellenme: 2021.07.08 22:37 - Siyaset
A
Fuat Oktay'dan Kıbrıs için 2 devletli çözüm vurgusu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) temasları kapsamında KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile KKTC Polis Genel Müdürlüğü Araç ve Malzeme Teslim Hibe Töreni'ne katıldı. Törene ayrıca, KKTC Başbakanı Ersan Saner, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, KKTC Polis Genel Müdürü Ahmet Soyalan ve diğer yetkililer katıldı.

Tatar'dan Türkiye'ye teşekkür

Cumhurbaşkanı Tatar törende yaptığı konuşmada, araç gereç ve teknolojinin verdiği imkanlarla polis gücünün takviye edilmesinin KKTC adına çok olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, araç ve malzeme desteği için Türkiye'ye teşekkür etti. Tatar, KKTC'nin araç-gereç mobilize gücünün daha etkin bir şekilde sağlanabilmesi ve asayiş ile emniyetin korunabilmesi için bu takviyenin yapıldığını ifade etti.

KKTC'nin kendi imkanları çerçevesinde ekipmanları ve diğer araç gereçleri sürekli olarak geliştirdiğini aktaran Tatar, Türkiye'nin destekleriyle polis teşkilatının daha da güçlendirilmesinin herkesin temennisi olduğunu dile getirdi. KKTC'de polisin icra kabiliyetini düzenleyebilmesi için yeteneğinin artırılması gerektiğini belirten Tatar, bunun da araç-gereç ve teknolojinin sunduğu imkanlara bağlı olduğunu söyledi.

"Polis gücümüzün takviye edilmesi KKTC adına çok olumlu bir gelişmedir"

Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC polisinin hem gerekli eğitimlerden geçmesi hem de Türkiye'nin istihbarat birimleri ve polis teşkilatıyla bilgi alışverişini düzenleyebilmesinin önemli olduğunu kaydetti. Bugünlerde birtakım tedbirleri alabilmenin bilgi akışına bağlı olduğunu aktaran Tatar, "Bilgi akışını sağlayabilmeniz durumunda çok daha etkili olabilirsiniz. Dolayısıyla bütün araç-gereç ve teknolojinin verdiği imkanlarla polis gücümüzün takviye edilmesi KKTC adına çok olumlu bir gelişmedir" dedi.
Tatar, "Çeşitli olayların önlenmesi anlamında etkin ve mobilize polis gücümüzün bütün halkın emniyeti, güvenliği ve asayişi için en iyi şekilde değerlendirilmesi, sahada araç gerecin en iyi şekilde elde edilmesi konusunda Türkiye'nin verdiği destek önemlidir" ifadelerini kullandı.

Tatar'ın konuşmasının ardından söz alan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, KKTC Polis Teşkilatı'nın tam donanımı için yapılan hibeyi işaret eden Oktay, "Hiçbir gayretten kaçınmayacağız" ifadelerini kullandı. Kıbrıs konusuna da değinen Oktay, "Kıbrıs Türkünü iki devletli çözüm yolundaki haklı davasında bir gün bile yalnız bırakmadık, bırakmayacağız" dedi.

"Biz birlikte güçlüyüz" ifadelerini kullanan Oktay, anavatan ve garantör ülke olarak, Türkiye'nin KKTC'nin çözüm vizyonuna olan desteğini yineledi. Doğu Akdeniz'de KKTC'nin haklarını Türkiye'nin haklarından ayırmadıklarını vurgulayan Oktay, Kıbrıs'ta iki tarafın rızasını çözüme yansıtmak için gayret verirken, karşıda ise aklı, gözü ve kulağı kapalı bir yapının olduğunu aktardı.

"Konu Kıbrıs Türk halkı olunca AB Orta Çağda yaşadığı karanlığa dönüyor"

AB'nin konu Kıbrıs Türk halkına gelince Orta Çağda yaşadıkları karanlığa döndüğünü işaret eden Oktay, "AB Komisyonu Başkanı bir açıklama yaptı. İki devletli çözümü asla kabul etmeyeceklerini söyledi. İki gündür de Rum kesimini ziyaret ediyor. AB'nin Akdeniz ve Ege'de yaşanan dramlara, 'asla ve asla' dediğine şahit olmadık. AB'de artan İslam karşıtlığına, Türklere yapılan ayrımcılığa 'asla' dediklerini duymadık. Konu Kıbrıs Türk halkının eşit hakkına, egemenliğine gelince çok kesin konuşuyorlar" sözleriyle AB'nin tavrını eleştirdi.

"Kıbrıs konusunda asla 'asla' demeyin"

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın KKTC ziyaretinde daha yumuşak konuşması için temennide bulunduğunu da aktaran Oktay, Erdoğan'ın hiçbir zaman yönlendirmelerle konuşmadığını, haklının yanında dimdik durduğunu vurguladı. Uluslararası toplumun tüm paydaşlarına seslenen Oktay, "Kıbrıs konusunda asla 'asla' demeyin. Adada tarihsel gerçekler ortada. Çözüm konusunda çizgimiz nettir" dedi.

"Yeni müzakere süreci ancak iki devlet arasında olabilir"

Yeni bir müzakere süreci olacaksa ancak ve ancak iki devlet arasında olabileceğinin altını çizen Oktay, "Bu iki devlet eşittir, egemendir ve bağımsızdır. Egemen ve bağımsız KKTC'nin kendi toprağı olan, Maraş'a yönelik politikalarını da destekliyoruz. Milli davamıza olan inancımızla KKTC'nin barış, refah ve huzurla devam etmesi için kararlılıkla çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2021.07.08 22:37 - Son Güncellenme: 2021.07.08 22:37 - Kübra Coşar-pasif
A