Fransa'da Sosyalist hükümetin milyonerleri ifşa oldu

Fransa'da Sosyalist hükümetin milyonerleri ifşa oldu

Fransa'da Cumhurbaşkanı Hollande'ın talimatıyla, bakanların mal ve para varlığı kamuoyuna açıklandı.

2013.04.17 06:12 - Son Güncellenme: 2013.04.17 06:13 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
Fransa'da Sosyalist hükümetin milyonerleri ifşa oldu

Hollande Sosyalist hükümette çok sayıda milyoner olduğunu gösteren adımı nedeniyle "siyasi striptiz" yapmakla suçlandı

MAL VARLIKLARI AÇIKLANDI
Fransa'da vergi kaçakçılığı suçundan istifa eden Bütçe Bakanı Jerome Cahuzac hakkında adli soruşturma açılmasının ardından zor günler geçiren bakanlar kurulu üyeleri mal ve para varlıklarını kamuoyuna açıkladı. Cumhurbaşkanı François Hollande'ın talimatıyla devletin resmi internet sitesi üzerinden açıklanan para ve mal varlığı listesine göre, en zengin bakan 6 milyon avro ile Dışişleri Bakanı Laurent Fabius.

Açıklanan listeye göre Başbakan Jean-Marc Ayrault, 1,5 milyon avro ile listenin ortalarında bulunuyor. Fransa'da sosyalist hükümet, parlamenterlerin de para ve mal varlıklarını kamuoyuna açıklamalarını öngören bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor. Tasarının, 24 Nisan'da bakanlar kurulunda ele alınması bekleniyor.
Fransa'da gerek iktidar gerek muhalefet partilerine üye parlamenterlerin, sosyalist hükümetin hazırladığı yasa tasarısına sıcak bakmadığı biliniyor.



"EŞİNİ SOYMAK GİBİ"
Fransa'da siyasetçilerin mal varlıkları özel hayatın bir unsuru olarak görülüyor ve geleneksel olarak gizli tutuluyor. Hollande, bu geleneği yıkması nedeniyle ana muhalefet partisi UMP'den sert tepki çekiyor. UMP'den bir milletvekili, mal varlığını açıklamanın kendisi için "karısının ulu orta çıplak gezmesinden" farksız olacağını söyleyerek tepkisini dile getirdi. Nicaolas Sarkozy döneminde tarım bakanı olarak görev yapan Bruno Le Maire ise yeni tasarıya, "kuşku cumhuriyeti" yaratacağı gerekçesiyle şiddetle karşı çıkmıştı.

YENİ YASA YOLDA
Fransa'da hükümet, mal ve para varlıklarının açıklanması dışında, yolsuzluk ve vergi kaçakçılığından hüküm giyenlerin bir daha kamu görevine getirilmemesi, parlamenterlerin görev süreleri boyunca bazı iş kollarında çalışmamalarının zorunlu hale getirilmesi için bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor.

EN GENÇ VE FAKİR BAKAN
Listeye göre Fransa'nın en fakir ise bakanlar kurulunun en genci, 35 yaşındaki hükümet sözcüsü Najat Vallaud-Belkacem. Hükümet sözcüsü, 100 bin avro nakit para ve bir motosikleti olduğunu beyan etti.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2013.04.17 06:12 - Son Güncellenme: 2013.04.17 06:13 - HABER MERKEZİ
A