Fransa'da lise protestoları ülke geneline yayıldı: Okullar 1 hafta tatil

Fransa'da lise protestoları ülke geneline yayıldı: Okullar 1 hafta tatil

Fransa'da lise öğrencilerinin eğitim koşullarının iyileştirilmesi talebiyle başlattığı eylemler ülke genelinde yayılırken, hükümet ile muhalefet arasında gösterilere ilişkin tartışma Meclis gündemine taşındı. Günlerdir farklı kentlerde devam eden protestolarda çok sayıda kişi gözaltına alınırken, olaylar sırasında yaralananların sayısının da yaklaşık 1000'e ulaştığı bildirildi.

2026.10.06 20:43 - Son Güncellenme: 2026.10.06 20:46 - Dünya - AA
A
Fransa'da lise protestoları ülke geneline yayıldı: Okullar 1 hafta tatil

Fransa Başbakanı Sébastien Lecornu, Ulusal Mecliste düzenlenen hükümete soru oturumunda milletvekillerinin ülkede devam eden lise eylemlerine ilişkin sorularını yanıtladı. Lecornu, öğrencilerin ve protestolara destek vermek amacıyla gösterilere katılan kişilerin demokratik haklarını kullanabileceğini ifade ederken, eylemlerde şiddete başvurulmaması gerektiğini vurguladı.

Başbakan Lecornu, protestoların bazı kentlerde farklı olaylara sahne olduğunu belirterek, gösteriler sırasında okul binalarının hedef alınmasına tepki gösterdi. Bazı şehirlerde eylemcilerin okulları ateşe verdiğini hatırlatan Lecornu, bu tür eylemlerin eğitim kurumlarının koşullarını iyileştirmediğini söyledi.

Lecornu ayrıca bir öğretmenin öğrenciler tarafından darbedilmesi olayına da değindi. Başbakan, öğretmenlere yönelik şiddetin eğitim sistemindeki personel sayısını artırmayacağını belirterek, protestolar sırasında şiddet olaylarının yaşanmaması gerektiğine işaret etti.

Fransa'da lise protestoları Meclis gündeminde

Ülkede günlerdir devam eden lise eylemleri, Ulusal Mecliste hükümete yöneltilen soruların önemli başlıklarından biri oldu. Öğrencilerin eğitim koşullarının iyileştirilmesine yönelik talepleriyle başlayan gösteriler, farklı kentlerde düzenlenen eylemlerle genişledi.

17 Eylül'de başlayan protestoların ülkenin çeşitli bölgelerine yayılmasıyla birlikte gösterilerin kapsamı da büyüdü. Öğrencilerin yanı sıra taleplere destek veren farklı grupların da eylemlere katılması, sürecin yalnızca belirli okullarla sınırlı kalmamasına yol açtı.

Gösteriler sırasında yaşanan olaylar nedeniyle güvenlik güçleri ile eylemciler arasında çeşitli müdahaleler gerçekleşirken, bazı bölgelerde okul binaları ve çevresinde de olaylar meydana geldi. Hükümet, öğrencilerin gösteri yapma hakkının bulunduğunu belirtirken, kamu düzeninin korunması ve şiddet olaylarının önlenmesi gerektiğini savunuyor.

Yaklaşık 5 bin genç gözaltına alındı

Fransa'daki protestolara ilişkin Mecliste söz alan Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Meclis Grup Başkanvekili Mathilde Panot ise hükümetin gösterilere yaklaşımını eleştirdi. Panot, lise öğrencilerinin taleplerinin güvenlik önlemleri yerine siyasi yollarla ele alınması gerektiğini ifade etti.

Panot, hükümetin gençlere yönelik baskı uygulamak yerine öğrencilerin dile getirdiği sorunlara yanıt vermesi gerektiğini söyledi. Muhalif siyasetçi, protestolar kapsamında 5 bine yakın gencin gözaltına alındığını belirterek, siyasi taleplerin polis müdahalesiyle değil siyasi yöntemlerle karşılanması gerektiğini savundu.

Gösterilerle bağlantılı olarak 6 binden fazla kişi hakkında yasal işlem gerçekleştirildiği aktarılırken, olaylarda güvenlik güçleri ve öğrenciler arasında da yaralanmalar yaşandı. Verilen bilgilere göre yaklaşık 1000 kişi yaralandı. Yaralılar arasında 715 güvenlik görevlisi ve 215 öğrenci bulunuyor.

Eylemlerin merkezinde eğitim koşulları bulunuyor

Fransa'daki lise protestolarının temel gündemini öğrencilerin eğitim koşullarına ilişkin talepleri oluşturuyor. 17 Eylül'de başlayan eylemler, başlangıçta belirli bölgelerde görülürken daha sonra ülkenin farklı şehirlerine yayıldı.

Öğrencilerin eğitim ortamlarının iyileştirilmesini talep ettiği gösterilerde, okulların fiziki koşulları ve eğitim sürecine ilişkin çeşitli sorunlar gündeme getiriliyor. Protestoların genişlemesiyle birlikte hükümetin eğitim politikaları ve gençlerin taleplerine yönelik yaklaşımı da siyasi tartışmaların başlıca konuları arasında yer aldı.

Eylemlerin farklı kentlerde sürmesi, güvenlik güçlerinin müdahaleleri ve protestolar sırasında meydana gelen şiddet olayları nedeniyle konu Ulusal Meclisin de gündemine taşındı. Hükümet cephesinden öğrencilerin demokratik gösteri hakkı kabul edilirken, kamu binalarına yönelik saldırılar ve şiddet eylemleri konusunda daha net bir tutum ortaya konuldu.

Hükümet ve muhalefet arasında eylem tartışması

Ulusal Meclisteki soru oturumunda lise eylemleri üzerinden hükümet ile muhalefet arasında farklı yaklaşımlar ortaya çıktı. Başbakan Lecornu, gösteri hakkının demokratik sistemin bir parçası olduğunu belirtirken, protestolar sırasında şiddete başvurulmaması gerektiğini dile getirdi.

Muhalefet kanadından Panot ise öğrencilerin taleplerinin öncelikli olarak siyasi yollarla ele alınması gerektiğini savundu. Panot'un açıklamalarında gözaltılar ve yasal işlemler öne çıkarken, hükümetin protestolara yönelik tutumunun gençlerin taleplerine cevap vermediği görüşü dile getirildi.

Fransa'da lise öğrencilerinin başlattığı eylemler böylece yalnızca eğitim politikaları çerçevesinde değil, gösteri hakkı, kamu düzeni, güvenlik müdahaleleri ve gençlerin siyasi talepleri üzerinden de Meclis gündeminde tartışılmaya devam ediyor. Protestoların farklı kentlerde sürmesiyle birlikte gözaltı, yaralanma ve yasal işlem sayılarına ilişkin gelişmeler de takip ediliyor.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2026.10.06 20:43 - Son Güncellenme: 2026.10.06 20:46 - AA
A