"Firavun, nemrut, küstah..."

"Firavun, nemrut, küstah..."

Fethullah Gülen'in son yayımlanan konuşmasında Başbakan Erdoğan'a ağır göndermeler.

2013.05.09 09:15 - Son Güncellenme: 2013.05.09 09:17 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
"Firavun, nemrut, küstah..."

ABD'de yaşayan emekli vaiz Fethullah Gülen son dönemdeki hükümet-cemaat tartışmaları ve cemaate yönelik eleştirilere sert tepki gösterdi. "Bazen kuvvet insanı küstahlaştırabilir" diyen Gülen, "Mümin bile olsa ahlaken firavun olur. Sıfatları itibarıyla firavun olur. Bazen nimetlerin sağanak sağanak baştan yağması o da insanı böyle nemrutlaştırır, firavunlaştırır" diye konuştu.

Samanyolu TV'de yayımlanan video kaydında, kuvvetin insanı küstahlaştırabileceğini belirtirken "Yani sıradan bir insan gelir, şöyle böyle konjonktürel olarak bir yerde bazı imkânları elde edebilir, dümene oturabilir. Dümene oturduktan sonra artık götürdüğü o vasıtanın içindeki o insanların hiçbirinin hukukuna riayet etmez. Hep tepeden bakar onlara. Hep itab eder, 'Yerinizde oturun' der. Adamlar bir şey söyleseler, 'Az şurada dursanız da bir namaz kılsak, sen dümendesin. Az dursanız da burada bir dinlensek, nefes alsak', 'Kesin sesinizi. Siz anlamazsınız o işleri. Ben ne dersem o olur falan' der" diye konuştu.

Gülen, elde edilen imkânlardan kaynaklanan küstahlaşmanın yalnızca "kâfirlerle" sınırlı olmadığını anlatırken şunları söyledi:

"Hatta mümin bile olsa ahlaken firavun olur. Sıfatları itibarıyla firavun olur. Bazen nimetlerin sağanak sağanak baştan yağması o da insanı böyle n emrutlaştırır, firavunlaştırır. İnsan gaflete dalar. Hazreti Pir'in 'Yirmi Üçüncü Söz'de ifade ettiği gibi yer içer, yan gelir, bilmem neler gibi kulağı üzerine yatar."
"İmkânların bolluğu şirazeden çıkarır" diyen Gülen, "Dediğim dedik, şirazeden çıkarır. Ahmak bir güruhun hiç olmayacak şeyleri bile alkışlaması onu şirazeden çıkarır. Takdir edilecek şeylerin yanında tenkit edilecek şeyler, belki sorgulanacak şeyler, onları bile alkışlayan insanlar yine bağışlayın, onu küstahlaştırır. Bunlar küstahlaşma yollarıdır, hafizanallah" dedi.

Gülen, "Allah bazen küçük insanlara büyük işler yaptırır. Nimetleriyle onları serfiraz kılar. Bazıları ise bunu göremez. Bunca imkânlarımıza rağmen bunların yaptığı gibi yapamıyoruz der" ifadelerini kullandı.

"Kıskançlığa giriyorlar, hasede düşüyorlar, cemaat diyorlar, hareket diyorlar, hizmet diyorlar, oturup kalkıyor Batılıların İslamfobisi yaşadığı gibi, bir cemaat fobisi yaşıyor ve yaşatıyorlar" diyen Gülen, "Ah keşke bilseler; cemaat yapmıyor, hareket yapmıyor, hizmet yapmıyor. Allah yapıyor (celle celaluhu). Ama Ona binlerce hamdü sena olsun ki bu nesli, bu nesli cedidi Allah böyle güzel şeylerde istihdam buyuruyor" değerlendirmesini yaptı.
GAZETEPORT

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.05.09 09:15 - Son Güncellenme: 2013.05.09 09:17 - HABER MERKEZİ
A