FETÖ firarisi Adil Öksüz'ün saklanmasına yardım ettikleri gerekçesiyle 5 sanığa 5 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası

FETÖ firarisi Adil Öksüz'ün saklanmasına yardım ettikleri gerekçesiyle 5 sanığa 5 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası

Terör Örgütü FETÖ'nün sözde Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK) yapılanmasının en üst düzey sorumlusu olduğu iddia edilen firari Adil Öksüz'ün serbest bırakılmasının ardından İstanbul'da saklanmasına yardım ettikleri iddiasıyla 1'i firari 4'ü tutuklu 5 sanığın yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, "örgüt yöneticiliği" suçundan sanık Rüştü Karakaya'yı 22 yıl 6 ay hapis, Zafer Çay'ı 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı. "Örgüt üyeliği " suçundan ise sanık Alper Karabulut 12 yıl 6 ay hapis ile cezalandırılırken, Adil Öksüz'ün kayınbiraderi Ali Sami Yıldırım ise daha önce aynı suçtan hüküm giydiği gerekçesiyle 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanıkların tutukluluğuna devam kararı verildi. Firari sanık Cihat Yıldız hakkındaki dosyanın ise ayrılmasına hükmedildi.

2021.06.25 21:38 - Son Güncellenme: 2021.06.25 22:09 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
FETÖ firarisi Adil Öksüz'ün saklanmasına yardım ettikleri gerekçesiyle 5 sanığa 5 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası
00:38 FETÖ firarisi Adil Öksüz'ün yeni görüntüleri ortaya çıktı

İLGİLİ VİDEO

FETÖ firarisi Adil Öksüz'ün yeni görüntüleri ortaya çıktı

İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, sanıklar Rüştü Karakaya, Ali Sami Yıldırım, Zafer Çay ve Alper Karabulut tutuklu bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldılar. Duruşma savcısı, geçen celse örgütün mahrem yapılanmasında bulundukları iddia edilen sanıklar Zafer Çay ve Rüştü Karakaya hakkında "örgüt yöneticiliği" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis, Adil Öksüz'ün kayınbiraderi Ali Sami Yıldırım ve Alper Karabulut'a ise "örgüt üyeliği" suçundan 15'er yıla kadar hapis talep ettiği mütalaasını tekrar ettiğini açıkladı. Mütalaaya karşı savunma yapan sanık ve avukatları, suçlamaları reddederek beraat talebinde bulundu.

FİRARİ SANIĞIN DOSYASI AYRILDI

Mahkeme heyeti de kararında, sanık Cihat Yıldız hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan cezalandırılmasının talep edildiği ancak savunması alınamadığı ve hakkında yakalama kararı çıktığı gerekçesiyle dosyasının ayrılmasına hükmetti. 

İKİ SANIĞA YÖNETİCİLİKTEN CEZA

Mahkeme, sanık Rüştü Karakaya hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan dava açılmışsa da eylemlerinin "Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçunu oluşturduğu gerekçesiyle 22 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Sanık hakkında takdiri indirim yapılmadı. Mahkeme, sanığın kaçma ihtimali nedeniyle tutukluluk halinin devamına da hükmetti. Sanık Karakaya hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının iddianamesiyle "Resmi belgede sahtecilik" suçundan açılan dosyadan ise beraatine karar verildi. Ayrıca "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme", "Verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme", "Bilisim sistemine hukuka aykırı olarak girme" suçlarından da beraatine hükmedildi.  

Sanık Zafer Çay'ın da "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan dava açılmışsa da eylemlerinin "Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçunu oluşturduğu kaydedildi. Mahkeme, sanık Çay hakkında "FETÖ/ PDY silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan 18 yıl 9 ay hapis cezası verdi ve bu suçtan tutuklanmasına hükmetti. 

Sanık Çay hakkında "Resmi belgede sahtecilik", "Dolandırıcılığa teşebbüs" suçlarından ise beraat kararı verildi.

İKİ SANIĞA İSE ÜYELİKTEN CEZA

Mahkeme, sanık Alper Karabulut hakkında da "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçunun oluşmadığı, bir bütün halinde eyleminin "FETÖ / PDY silahlı terör örgütüne üye olmak" suçu olarak değerlendirerek 12 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Sanığın bu suçtan tutuklanmasına hükmeden mahkeme, hükmen tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme, sanık hakkında "Resmi belgede sahtecilik", "Kamu kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçundan beraat kararı verdi.

ADİL ÖKSÜZ'ÜN KAYINBİRADERİNE 5 YIL HAPİS

Adil Öksüz'ün kayınbiraderi olan sanık Ali Sami Yıldırım hakkında da yine "FETÖ / PDY silahlı terör örgütüne üye olmak" suçunun oluştuğuna kanaat getiren mahkeme, Yıldırım'ı önce 12 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Ancak sanık Yıldırım'ın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2017 yılında "örgüte üye olma" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı ve bu kararın Yargıtay 16. Ceza Dairesinde onandığı ve 3 Nisan 2019'da kesinleştiği kaydedilerek bu cezanın indirilerek sonuç olarak 5 yıl hapis cezasına çarptırılmasına hükmedildi. Mahkeme, sanığın bu suçtan tutuklanarak hükmen tutukluluk halinin de devamına karar verdi.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2021.06.25 21:38 - Son Güncellenme: 2021.06.25 22:09 - HABER MERKEZİ
A