FED'e silah çektiler

FED'e silah çektiler

22 Mayıs tarihi sonrasında gelişmekte olan ülkeler teker teker FED'e karşı silahlarını çekti.

2013.10.14 11:08 - Son Güncellenme: 2013.10.14 11:09 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
FED'e silah çektiler

22 Mayıs tarihinde FED Başkanı Bernanke'nin tahvil alımlarının azaltılacağı açıklamasının ardından gelişmekte olan ülkeler FED'e karşı teker teker silahlarını çektiler.

Paranın geri çekileceği korkusu gelişmekte olan ülkelerin tahvil faizlerinde sert yükselişi beraberinde getirirken, bu durumdan en çok etkilenen ülke Türkiye oldu, en az ise Rusya ile Çin etkilendi. Öte yandan gelişmekte olan ülkelerin hisse senedi piyasalarında da sert satışlar meydana geldi.

Ülkelerinden sermaye çıkışını durdurmak amacıyla silahlarına sarılan gelişmekte olan ülkeler içerisinde son adım Brezilya'dan geldi. Geçtiğimiz hafta Brezilya zayıf para biriminin enflasyonun yavaşlatılmasını zorlaştırmasıyla 5. ayında da politika faizini artırdı. Alexandre Tombini'nin bankalığındaki banka yönetimi, politika faizi olan Selic faizini yüzde 9'dan yüzde 9.5'e çıkardı.

23 Mayıs tarihinden bu yana Brezilya'nın dışında faiz arttıran ülkeler Endonezya ile Hindistan oldu.  Meksika, Tayland, Romanya, Polonya ve Macaristan faiz indiren ülkeler arasında yer aldı.

Likidite yönetimi alanında etkili olan ülkeler arasında Türkiye, Rusya, Romanya, Polonya ile Macaristan geldi. Döviz müdahalesinde et etkin rolü Türkiye oynarken, onu Brezilya izledi.

Döviz swapını şu an uygulayan fakat meyvesini toplayamayan ülkeler arasında Brezilya, Hindistan, Endonezya  yer aldı.

Sermaye genişletici önlemler cephesinde yine Brezilya, Endonezya ile Hindistan'ın adımları izlendi.

Gelişmekte olan ülkeler içinde FED'e karşı en çok hamle alan Brezilya, Hindistan ile Endonezya oldu. Gözler bayram tatili sonra TCMB'nin PPK kararında olacak.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.10.14 11:08 - Son Güncellenme: 2013.10.14 11:09 - HABER MERKEZİ
A