Fazla ücret alan hastanelere ceza arttı

Fazla ücret alan hastanelere ceza arttı

Mevzuata aykırı olarak hastadan fazla ücret alanlar hastanelere yaptırım arttı.

2013.07.17 23:20 - Son Güncellenme: 2013.07.18 08:03 - Ekonomi
A
Fazla ücret alan hastanelere ceza arttı

 

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) yapılan açıklamaya göre, ilgili kararda yapılan değişiklikle mevzuata aykırı olarak hastadan fazla miktarda ücret alan özel hastanelere uygulanan cezalar artırıldı. 2012 yılında Özel Sağlık Hizmeti Sunucuları ile yapılan sözleşmeye göre fazla ilave ücret alan sağlık hizmeti sunucularına, son bir yıllık fatura ortalamalarına göre bin lira ile 6 bin lira arasında değişen tutarlardan az olmamak üzere her bir kişi için fazla alınan ilave ücret bedelinin 5 katı ceza uygulanıyordu. Ancak Kurum mevzuatına aykırı alınan ilave ücretin ilgili kişiye iadesi durumunda uygulanacak cezanın yarısı tahsil ediliyordu. Yeni karara göre ise ilave ücret alınan her bir hasta için fazla alınan ilave ücret bedelinin 10 katı ceza uygulanacak. İlave ücret bedelinin ilgili kişiye iadesi durumunda uygulanacak olan ceza yine yarıya düşürülecek.

Açıklamada, konuya ilişkin şu örnek verildi:

"Örneğin, son bir yıllık fatura ortalaması 100 bin liraya kadar olan sağlık hizmeti sunucusu için, fazla alınan ilave ücret miktarı 500 lira olarak düşünüldüğünde, düzenleme öncesi cezai şart bin liradan az olmamak kaydıyla 5 katı yani 2 bin 500 lira iken, yeni düzenlemeyle kademeye bakılmaksızın on katı, 5 bin lira olarak cezai şart getirilmiştir. Görüldüğü üzere fazla alınan ilave ücret miktarı ne kadar yüksek ise cezai şart da o kadar yüksek olmaktadır."

Açıklamada, medyada yer alan 'geriye dönük olarak SGK'nın kestiği cezaların yüzde 75'ine kadarı özel hastanelere iade edilecek' şeklindeki ifadelerin ise gerçeği yansıtmadığı kaydedildi.

Mağduriyetlerin önüne geçilecek

Uzmanlarca daha önce uygulanan cezai yaptırımların hastanelerde caydırıcı etki oluşturmadığı ifade edilirken, cezaların artmasında bu etkenin rol oynadığı belirtiliyor.

Böylece mevzuata uygun hareket etmeyen özel hastanelerin cezasının katlanmasıyla buralara giden hastaların karşılaşacakları mağduriyetin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2013.07.17 23:20 - Son Güncellenme: 2013.07.18 08:03 - Zeynep Çelik
A