Fazıl Say'ın cezası hoş olmadı

Fazıl Say'ın cezası hoş olmadı

Piyanist Fazıl Say'a verilen 10 ay hapis cezasıyla ilgili son değerlendirme, AB Bakanı Egemen Bağış'tan geldi.

2013.04.17 08:35 - Son Güncellenme: 2013.04.17 08:35 - Güncel
A
Fazıl Say'ın cezası hoş olmadı

 Piyanist Fazıl Say'a verilen 10 aylık hapis cezası gündemdeki yerini koruyor.

Siyasilerden konuyla ilgili ardı ardına açıklamalar geldi.

Başbakan Erdoğan ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun dünkü grup toplantılarındaki değerlendirmeleri, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın yargı kararını destekleyen sözlerinin ardından, son konuşan isim Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış oldu.
Başbakan Erdoğan, dünkü grup toplantısı sonrası gazetecilerin soruları üzerine, Onlarla bizi meşgul etmeyin" demişti.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Düşünceyi ifade etmek ayrı bir şey, başkalarının inancına hakaret etmek küfür etmek ayrı bir şey, bunları birbirinden ayırmak lazım" derken, CHP Genel Başknaı Kemal Kılıçdaroğlu da, "Sanatçılarını yargılananlar aslında kendi tarihlerini yargılıyorlar. Nazım Hikmet'i hapishaneye atanları, Orhan Kemal, Yaşar Kemal'e kadar sanatciları mağdur edenler. O sanatçıların isimleri tarihte vardır ama, onları hapse atan yargıçların isimlerini ise kimse bilmez" değerlendirmesinde bulunmuştu.

EGEMEN BAĞIŞ KONUŞTU
Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ise, bakanlığın Ortaköy'deki ofisinde İsveç Yabancı Gazeteciler Derneği heyetini kabulünde konuştu.

3. ve 4. Yargı paketlerini hatırlatan Bağış, Türkiye'nin kendi imajıyla ilgili adımları atarken, bu tür münferit olayla özellikle uluslararası medyada anılmanın Türkiye açısından da sanatçılar açısından da yargının dışarıya verdiği mesaj açısından da hoş olmadığını söyledi.

Bağış, "Daha evvel de söylemiştim, keşke yargımız bu sanatçının attığı adımları 'saçmalama özgürlüğü' çerçevesinde değerlendirseydi diye bir mesajım olmuştu. Burada, Avrupa Birliğinin de birliğe üye ülkelerin de Türkiye'deki demokratikleşme reform adımlarını teşvik edici olması gerekir. Münferit yargı kararı üzerinden Türkiye'ye yüklenmek, ağır eleştiriler getirmek çok doğru olmasa gerek.

"MUTLU OLMAYIZ"
Biz ne Sayın Fazıl Say'ın ne de herhangi başka vatandaşımızın söyledikleriyle ya da düşündükleriyle yargılanmasından mutlu olmayız. Keşke Sayın Say da insanların kutsallarını önemseyip, onlara saygıyla yaklaşsaydı da bu dava süreci hiç başlamamış olsaydı. Zaten millet kendi vicdanında yargılamasını, değerlendirmesini yapıyor. Şu anda içinde bulunduğumuz durum ne Türkiye için ne Sayın Fazıl Say için ne Türkiye'nin imajı için ne AB sürecimiz için çok hayırlı olmamıştır" şeklinde konuştu.

ALINMASI GEREKEN MESAJ
Bağış, demokrasilerde yargı kararlarının bağımsız olduğunu, yasama veya yürütmenin, yargı üzerinde tahakkümü olamayacağını ancak süreci takip edeceklerini, "Ümit ediyorum ki Türkiye bu süreçten en doğru mesajları vererek çıkacaktır. Bu davadan alınması gereken mesaj, herkesin birbirine saygılı olmayı öğrenmesidir. Kimse kimsenin kutsalına, kimse kimsenin değerlerine hakaret etmesin, herkes birbirinin kutsalına saygı göstermeyi öğrensin ve Türkiye de AB standartlarında bir ülke olma yolunda ilerlemeye devam etsin" diye konuştu.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.04.17 08:35 - Son Güncellenme: 2013.04.17 08:35 - Zeynep Çelik
A