Fal baktırırken dolandırılma riski!

Fal baktırırken dolandırılma riski!

Kahve falı bakan uygulamalarda güvenlik açığı ortaya çıktı. Kullanıcıların uygulamalara verdiği izinler başlarına dert oldu. Dijital güvenlik uzmanları, bu tarz uygulamalarla paylaşılacak bilgilerin sınırlandırılması önerisinde bulundu.

2024.02.25 08:41 - Son Güncellenme: 2024.02.25 12:12 - Teknoloji - HABER MERKEZİ
A
Fal baktırırken dolandırılma riski!

Milliyet'in haberine göre; Teknolojiyle geleneksel uygulamalar da dijital platformlara taşındı. Fal bakma deneyimi de bu dönüşümün bir parçası Akıllı telefonlarımız sayesinde kahve falına uygulamalardan bakılıyor. Kullanıcı sayısı giderek artan ve çeşitlenen uygulamalar, başınızı derte sokabilir. Uygulamaları kullananlardan bazıları paylaştığı izinler nedeniyle tedirgin. Birçok kullanıcı şikâyet sitelerine haberleri olmadan üyeliklerinin yapıldığını, ödeme yapmalarına rağmen hizmet alamadıklarını bildirdi. Bazı uygulamaların kullanıcıların kişisel bilgileri ve fotoğraf arşivlerine tam erişim talep ederek kişilerin özel verilerine sahip olması sorunların başında geliyor. Milliyet'e konuşan uzmanlar bu taleplerin gerekli olmadığını ve kullanıcıların mahremiyetini tehlikeye atabileceğini söylüyor. 

'TAM ERİŞİME İZİN VERMEYİN' 

Dijital iletişim araştırmacısı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, fal baktırırken yaşanabilecek mağduriyetlere işaret ederek şunları dedi: 

"Siber dolandırıcılar, ücretli fal bakma uygulamalarını ücretsiz gibi göstererek kullanıcıların güvenini kazanmaya çalışabilirler. Bu taktikle, kullanıcıları uygulamalara kaydettikten sonra kişisel bilgilerini toplamak veya finansal bilgilerini ele geçirmek için çeşitli yöntemler kullanabilirler. Örneğin, kullanıcıların adını, adresini, telefon numarasını veya e-posta adresini isteyerek, bu bilgileri daha sonra spam e-postalar göndermek veya pazarlama amaçlarıyla kullanabilirler. Dolandırıcılar kimlik hırsızlığı yapmak amacıyla kullanıcıların kimlik bilgilerini veya finansal bilgilerini toplayabilirler. Bu bilgileri ele geçirerek, kimlik hırsızlığı veya finansal dolandırıcılık gibi suçları işleyebilirler." 

GÜVENLİK AÇIĞI VAR 

"Ödeme sorunları, yetkisiz üyelikler ve sorulara yanıt verilmemesiyle ilgili şikâyetler, kullanılan uygulamada güvenlik açıklarının olduğunu gösterir" diyen Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Erarslan da "Ödeme yapılması ve yanıt alınamaması durumları yaşanıyorsa uygulamanın ödeme işleme sisteminin bütünlüğü konusunda endişelenilmelidir. Çünkü ödeme güvenliği olmadığında finansal dolandırıcılık ve istismara karşı savunmasız kalınma durumu vardır. Üyelik sorunu olan uygulamalar güvenli değildir" dedi. 

Diğer Teknoloji ve Bilim Haberleri için tıklayın


2024.02.25 08:41 - Son Güncellenme: 2024.02.25 12:12 - HABER MERKEZİ
A