Facebook dericilerine dikkat!

Facebook dericilerine dikkat!

Sahte dernek makbuzları ile Kurban Bayramı'nı bekleyen deri fırsatçıları, internet üzerinden kampanyalara başladı. 100 milyon TL'lik deri pazarından pay kapmak için Facebook'ta sahte profil oluşturanlar var.

2013.10.14 10:32 - Son Güncellenme: 2013.10.14 10:33 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
Facebook dericilerine dikkat!

 


BAYRAM öncesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren karar ile kurban derisi toplama yetkisi Türk Hava Kurumu'nun tekelinden çıkarıldı. Buna göre diğer hayır kurumları da valilikten izin alarak deri ve fitre toplayabilecek. Bu nedenle her yıl 100 milyon TL'lik büyüklüğe ulaşan kurban derisi pazarı bu yıl daha hareketli olacak. Bağışların daha adaletli dağılması için alınan bu kararı suiistimal eden bazı fırsatçılar, sahte dernek makbuzları ve kimlikler ile bayramı beklemeye başladı. İnterneti de aktif kullanan bu kişiler açtıkları sahte Facebook adresleri üzerinden vatandaşa ulaşmaya çalışıyor. 'Kurban derilerini bize bağışlayın, fakirlere ulaştıralım' gibi mesajların yayınlandığı profil hesaplarında 'arayın derilerinizi gelip alalım' diyerek telefon bilgileri de veriliyor.

Sahte makbuz bastırıyorlar

Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı Osman Yıldırım konuyla ilgili vatandaşları uyardı. Bu yıl birçok hayır kurumunun deri toplayacak olması nedeniyle bu durumu fırsata çevirmek isteyenlerin olduğunu dile getiren Yıldırım "Bayramda yardım toplama yetkisi valiliklerden izin alınan kurumlar tarafından yapılabiliyor. Ancak bu durumu suiistimal eden birçok kişi olduğunu biliyoruz. Eline sahte dernek makbuzu ve kimlik kartı alan birçok kişi, kesim yerlerinde vatandaşı kandırmaya çalışacaktır. Ayrıca internet üzerinden de bu tür kampanyaların başladığına rastlıyoruz" dedi.

Hatalı kesim 11 milyon liraya mal oluyor

TÜRK deri sanayisi Kurban Bayramı'nda 100 milyon liralık ham deri elde etmeyi planlarken, hatalı kesimler nedeniyle her yıl yaklaşık 10 milyon 800 bin lira değerinde deri ekonomiye kazandırılamıyor. Bu yılki Kurban Bayramı'nda, tuzlanmış yaş koyun derisi ortalama 12 lira, sığır cinsi hayvan derisinin ise kilosunun ortalama 4 lira olması bekleniyor. Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Erdal Matraş, deri sanayisinin Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanlardan elde edilen ham deriye her zamankinden daha fazla ihtiyacının olduğunu kaydetti. Türkiye'de her yıl deri sanayinin 6.5 milyon büyükbaş ve 60 milyon küçükbaş ham deriye ihtiyaç duyulduğunu belirten Matraş, bilinçsiz kesimlerin yarattığı ekonomik tahribatın 10 milyon 800 bin lira olduğunu söyledi.

 

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2013.10.14 10:32 - Son Güncellenme: 2013.10.14 10:33 - HABER MERKEZİ
A