"Eylem talimatı verdi, örgüte eleman kazandırdı"

"Eylem talimatı verdi, örgüte eleman kazandırdı"

PKK terör örgütü üyesi olduğu gerekçesi ile 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel hakkındaki gerekçeli kararını hazırlayan mahkeme heyeti, Tuncel'in, örgütün ve alt yapılarının etkin bir üyesi olduğunu, örgütün bazı eylemlerinin talimatını verdiğini ve örgüte eleman kazandırdığını öne sürdü.

2012.10.11 11:44 - Son Güncellenme: 2012.10.11 11:45 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
"Eylem talimatı verdi, örgüte eleman kazandırdı"

Terör örgütü üyesi olmak suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan BDP Milletvekili Sebahat Tuncel hakkındaki gerekçeli kararı açıklandı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, geçtiğimiz ay BDP Milletvekili Tuncel'i 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Aynı dosyada diğer sanık İbrahim Tekdemir'in davası zamanaşımından düşürülürken mahkeme, gerekçeli kararını açıkladı. 15 sayfalık gerekçeli kararda Tuncel hakkındaki suçlamalar hatırlatıldı.

ALT SINIRDAN UZAKLAŞILARAK CEZA VERİLDİ 

Davanın görüldüğü İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi heyetince hazırlanan 15 sayfalık gerekçeli kararda, Tuncel'in eylemlerindeki çeşitlilik ve yoğunluk da dikkate alarak ceza alt sınırından uzaklaşılarak karar verildiği ifade etti.

YASAMA DOKUNULMAZLIĞININ DIŞINDA KALIR

22 Temmuz 2007'de milletvekili seçilen Sebahat Tuncel hakkında milletvekili seçilmeden önce PKK/KONGRA-GEL terör örgütüne üye olmak suçunda dava açıldığı hatırlatılarak, terör örgütü üyeliği suçunun Anayasa'nın 14'üncü maddesinde belirtilen devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı amaçlayan faaliyetler kapsamında kaldığı, yasama dokunulmazlığının dışında bulunduğu belirtildi. Terör örgütüne üye olmak suçunun, yasanın 302'inci ve 309'uncu maddeleriyle düzenlene "Anayasa'yı ihlal" , "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" suçundan ayrı değerlendirilemeyeceği vurgulandı.

KONGREYE KATILMAK İÇİN GİTTİ"

Tuncel'in, Türkiye içerisinde sivil itaatsizlik türü faaliyetlerin tek bir çatı altında koordine edilmesi ve denetlenmesi amacıyla kurulan Demokratik Kurtuluş Partisi'nin (PRD) Temmuz-Ağustos 2004'de Kuzey Irak'ta Kandil Dağında düzenlenen 2'inci kongresine Türkiye delegesi olarak örgüt kıyafeti ile katılmak için gittiği anlatıldı. Kongre tarihinden önce kamptan ayrılan Tuncel'in, 12 Haziran-20 Ağustos 2004 arasında Kuzey Irak'ta bulunduğunun sabit olduğu ifade edildi.

ÖRGÜTE 4 KİŞİ KAZANDIRDI

Yargılama esnasında Cumhuriyet Savcılığınca Tuncel hakkında örgüte eleman kazandırdığı, örgüt adına bir kısım eylemlerin talimatını verdiği ve Özgür Kadın Partisi(PJA) kongresine katıldığı iddialarını içerir tanık ve gizli tanık beyanlarının gönderildiği belirtlen gerekçeli kararda terör örgütüne eleman kazandırmaya yönelik faaliyetlerde bulunan Tuncel'in 4 kişiyi örgüte kazandırdığı öne sürüldü. Tuncel'in PKK terör örgütünün ve alt yapılarının etkin bir üyesi olduğunun tüm dosya kapsamında anlaşıldığı belirtilen kararda örgüt üyeliğindeki etkin konumu, eylemlerindeki çeşitlilik ve yoğunluk dikkate alınarak ceza alt sınırından uzaklaşılarak karar verildiği vurgulandı.

CEZASI ONANIRSA HEM SEÇİLEMEYECEK HEM DE SEÇEMEYECEK

PKK terör örgütü üyesi olduğu gerekçesi ile 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu. Mahkeme ayrıca Tuncel hakkında TBMM üyeleliği, seçme ve seçilme hakkı ile diğer siyasi haklarını kullanmaktan da yoksun bırakılmasını da düzenleyen Türk Ceza Kanunu'nun 53'üncü maddesinin de uygulanmasına karar vermişti.

"CEZANIN ONANMASI DURUMUNDA SON SÖZ MECLİSİN"

Karara itiraz edeceğini belirterek süre tutum dilkeçesi veren Tuncel'in avukatları önümüzdeki günlerde mahkemenin gerekçeli kararına ilişkin gerekçeli itirazlarını sunacaklar. İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesince verilen kararı inceleyecek olan Yargıtay bu kararı ya onayacak ya da bozacak. Kararın onanması durumunda Sebahat Tuncel'e verilen hapis cezası kesinleşecek. Milletvekilliğinin düşmesi için TBMM'nin karar vermesi gerekiyor. Bu nedenle onama kararının ardından dosyası TBMM'ye gelecek ve burada bir karar verilecek.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2012.10.11 11:44 - Son Güncellenme: 2012.10.11 11:45 - HABER MERKEZİ
A