Ev tekstili sektörü iptalin ardından Mayıs 2022'ye odaklandı

Ev tekstili sektörü iptalin ardından Mayıs 2022'ye odaklandı

Ev tekstili sektöründe dünyanın en büyük iki fuarı arasında gösterilen fuarın, organizatör firmanın pandemi koşullarını gerekçe göstererek iptal etmesi, sektör temsilcilerinin tepkisine yol açtı.

2021.09.14 11:15 - Son Güncellenme: 2021.09.14 11:20 - Bursa Bölge
A
Ev tekstili sektörü iptalin ardından Mayıs 2022'ye odaklandı

Organizatör firmanın tek taraflı kararıyla yaşadıkları mağduriyeti hukuki zemine taşıyan sektör temsilcileri, diğer taraftan Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) öncülüğünde 17-21 Mayıs 2022'de İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirecek fuara odaklandı.

UFUK OÇAK: HUKUKİ SÜRECİ TAKİP EDİYORUZ

TETSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Fuar Komisyon Başkanı Ufuk Oçak, organizatör firmanın tek taraflı kararı ile Eylül ayındaki sektör buluşmasının iptal edildiğini söyledi. "Karar alınırken de duyurusu yapılırken de TETSİAD'ın herhangi bir bilgisi ve onayının olmaması tümüyle yanlış bir davranıştır" ifadelerini kullanan Oçak, "Sektörümüzle ilgili böylesine önemli bir kararın bu şekilde açıklanması; ne iş ahlakına, ne de ticaret ritüellerine uygun bir işlemdir. Sektörümüzün karar neticesinde zarar görmemesi adına süratle Yönetim Kurulu Başkanımız Hasan Hüseyin Bayram öncülüğünde gerekli hukuki işlemleri başlattık. Firmaların, iptal edilen fuar için çok önceden yaptıkları ödemeler ile ilgili iadelerin gerçekleşeceğini düşünüyoruz. 17-21 Mayıs'ta gerçekleştireceğimiz fuarı önemli bir katılımla gerçekleştirmeye hazırlanıyoruz" dedi.

NİLÜFER ÇEVİKEL: ORTADA BÜYÜK MAĞDURİYET VAR

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) ve Nil-San Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel ise "En baştan pandemi dolayısıyla Eylül 2021 için fuar planlaması yapılmasının doğru olmadığını ilettik ancak ilgili organizatör firma, ısrarla yapılacağını dile getirdi. Sonunda da tek taraflı olarak iptal ettiler. Kararın sektör açısından son derece yanlış olduğunu düşünüyorum. Hem zamanlama, hem de yöntem olarak doğru değil. Bu kararın, ihracata büyük katkılar sağlayan tekstil sektörüne sadece zaman kaybı yaşatacağını düşünüyorum. Zira firmalarımız, ihracat seferberliğine tüm hızla devam ediyor. Zararların giderilmesi adına başlatılan hukuki girişimleri yakından takip ediyor olacağız. Burada sorun, kimin haklı kimin haksız olduğu değil, ortada büyük bir mağduriyetin olmasıdır. Firma olarak da, DOSABSİAD Yönetimi olarak da Mayıs 2022'de İstanbul Fuar Merkezi'nde yapılacak fuarda yerimizi alacağız" açıklamasını yaptı.

HÜSEYİN ÖZDİLEK: BU YIL DA YER ALACAĞIZ

Özdilek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, "Fuar tarihi, aslında insanların aklında Mayıs olarak kalmıştı. TETSİAD'ın alacağı karara göre süreç işleyecektir. Konuyu, hukukçular daha iyi bilir. Biz Mayıs ayındaki fuarda yer alacağız. Her sene olduğu gibi bu sene de Özdilek olarak fuardaki yerimizi almış olacağız" açıklamasını yaptı.

EROL TÜRKÜN: ÜLKE İMAJINI OLUMSUZ ETKİLEDİ

TÜRKÜN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Türkün, "Eylül ayı için hazırlıklar tamamlanmışken fuarın yapılmayacağının açıklanması, her şeyin ötesinde ülkemizin uluslararası boyuttaki prestijine çok büyük zarar verdi. Türkiye, dünyadaki ikinci büyük ev tekstili fuarını yapan bir organizasyonu gerçekleştiriyordu. Bugün zaten Türk ev tekstili, Avrupa'da bir numaralı üretimi yapan dünyada da ilk 5'in içerisine giren çok önemli bir konumda. Eylül ayındaki fuar her yerde anons edildi, tanıtımlar yapıldı. Herkes hazırlığını yaptı. Son dakikada böyle bir iptalin olması gerçekten çok üzücü sektörümüz adına ve ülkemiz adına. Elimizden gelen her şeyi yapmamız lazım. Bunun sadece maddi değil, prestij ve ülke imajı olarak da çok büyük zararları oldu. Zararlar karşılanabiliyorlarsa hiç yoktan iyidir" dedi.

İBRAHİM UZUNOĞLU: YENİ TASARIMLARIMIZI SERGİLEYECEĞİZ

TETSİAD Başkan Yardımcısı ve Egem Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Uzunoğlu, "25 yıldır ev tekstili sektörünü buluşturan büyük bir organizasyonun yapılamayacağı açıklanıyor ise gerekçelerine ve zamanlamasına bakarsınız. Fuarın, katılımcı firmalardan ödemelerin çok önceden tahsil edilmesine rağmen yine pandemi bahanesi ile ertelenmesi doğru bir tutum değil. Hiçbir istişare yolu kullanılmadan keyfi olarak hayata geçirilen bu karardan TETSİAD'ın haberi olmamıştır. Söz konusu tek taraflı erteleme sonrası oluşan mağduriyeti giderme konusunda kararlı bir tavır takınan ve bu noktada girişimleri de yasal zeminde başlatan TETSİAD'ın 17-21 Mayıs 2022'de İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştireceği fuar, sektörümüzün potansiyelini etkili bir şekilde ortaya koyma açısından önemli bir fırsat olacaktır" değerlendirmesini yaptı.

HARUN KÜTÜKDE: 2 HAFTA KALA ERTELEME OLMAZ

TETSİAD Fuar Komitesi Başkanı ve Net Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Harun Kütükde "TETSİAD'ın bilgi ve onayı olmadan, pandemi şartları bahane gösterilerek 20-24 Eylül 2021'de yapılacağı uzun süre önce ilan edilmiş, Fuar katılımcıları ve müşterilerinin konaklama, uçak seyahati organizasyonları ve hatta stant yapımları dahil bütün hazırlıkları tamamlanmış bir etkinliğin, sadece 15 gün kala ertelenmesini doğru bulmuyoruz. Normalleşme ve aşılamanın hızla sürdüğü bir dönemde ciddi mağduriyetlere yol açan bu kararın sebep olduğu zararın telafisi noktasında TETSİAD'ın hukuki girişimlerinin olumlu sonuçlar vereceğine inanıyoruz. Yıllardır olduğu gibi 17-21 Mayıs 2022'de İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenecek fuarda da son güncel ürünlerimizi yerli ve yabancı alım heyetlerinin beğenisine sunmak için tüm hazırlıklarımızı tamamlamış bulunuyoruz. Fuarın, 17-21 Mayıs 2022 tarihlerinde 25 yıldan bu yana olduğu gibi İstanbul Fuar Merkezi'nde yenilenmiş haliyle düzenlenecek olması, mağduriyet sonrası atılmış çok isabetli bir adım. Biz firma olarak hazırlık planlarımızı daha da çeşitlendirerek fuardaki yerimizi alıyor olacağız" ifadelerini kullandı.

SADIK ŞENGÜL: BUTTİM ESNAFIMIZIN YANINDAYIZ

Bursa Uluslararası Tekstil ve Ticaret Merkezi (BUTTİM) Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Şengül "Eylül ayındaki organizasyondan sorumlu firmanın, keyfi bir tavırla fuarın yapılmayacağını açıklaması, ne sektör açısından ne de ülke ekonomisi açısından kabul edilebilir. BUTTİM esnafımızın fuar için yaptığı hazırlıkların askıda kalması, mağduriyet oluşturdu. BUTTİM Yönetimi olarak; esnafımızın gerçekleştirilmeyen bu fuar için yaptıkları ödemelerin iadesi noktasında hukuki sürecin sonuçlanması noktasında üyesi olduğumuz TETSİAD'ın yanındayız. Biz BUTTİM olarak uluslararası bir tekstil merkeziyiz. Yurt içinden olduğu gibi yurt dışından da çok sayıda firmanın odak noktasındayız. Dolayısıyla bünyemizdeki firmaların ürünleri, dünyanın dört bir yanına ulaşıyor ve sergilenen her platformda yoğun ilgi görüyor. 25 yıldır olduğu gibi yine İstanbul Fuar Merkezi'nde BUTTİM Yönetimi olarak fuar katılımcısı firmalarımız ile birlikte yerimizi almış olacağız" diye konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.09.14 11:15 - Son Güncellenme: 2021.09.14 11:20 - Gülcan Tekin
A